Artikel top billede

Film går bag om en af verdenshistoriens største eksplosioner

Med grundighed, matematik og viden om materialers egenskaber har et medie og en international ekspertgruppe gransket augusts enorme eksplosion i Beirut. Resultatet er en kort og nærmest skræmmende detaljeret dokumentar, som er frit tilgængelig.

Om aftenen 4. august i år blev Beirut rystet af en af de største og mest ødelæggende ikke-nukleare eksplosioner i verdenshistorien.

Over 200 mennesker omkom, 6.500 blev såret, 300.000 blev hjemløse og der skete materielle skader for mere end 15 milliarder US-dollar.

Store dele af Beirut blev ødelagt som direkte følge af eksplosionen og af den efterfølgende trykbølge.

Vi har nok alle set optagelser af katastrofen. Den skyldtes som bekendt, at 2.750 tons ammoniumnitrat detonerede med en kraft svarende til 1,1 kiloton TNT.

Men hvad skete der helt præcis, og hvordan kunne det gå så galt?

Det satte den egyptiske avis Mada Masr og den internationale efterforskningsgruppe Forensic Architecture sig for at undersøge.

Parterne gennemtrawlede alt tilgængeligt kildemateriale, herunder fotos, video, bygningsinformationer, fragtmanifester og meget mere.

Herefter har de kombineret digitale kort, matematiske modeller og eksakt viden om de pågældende materialers indbyrdes placering og egenskaber m.m. Resultatet blev en digital model og en ultrakort dokumentarfilm, som du kan se her.

Detaljegraden er frygtindgydende. Det forklares i nærmest kliniske termer, hvordan de enorme mængder kunstgødning var placeret under samme tag som 23 tons fyrværkeri og 50 tons ammoniumfosfat samt det løse.

Blandt andet fem ruller lunte til industriel sprængning samt en stor mængde bildæk.

Modellen kortlægger i detaljer hvordan og hvorfor eksplosionen fandt sted: Hvad brændte først? Hvad blev dernæst antændt? Hvor har de enkelte gødningssække og øvrige materialer sandsynligvis været placeret i lagerbygningen? Hvordan fandt eksplosionen helt præcis sted?

I timerne og dagene efter eksplosionen opstod mange teorier, der næsten alle rimede på noget med terrorisme eller sammensværgelser.

Men som så ofte før var sandheden mere enkel. Tragedien skyldtes efter alt at dømme en helt banal kombination af ligegyldighed, grov forsømmelighed og ufattelig inkompetence.

Se mere her https://forensic-architecture.org/investigation/beirut-port-explosion




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere