Artikel top billede

Film går bag om en af verdenshistoriens største eksplosioner

Med grundighed, matematik og viden om materialers egenskaber har et medie og en international ekspertgruppe gransket augusts enorme eksplosion i Beirut. Resultatet er en kort og nærmest skræmmende detaljeret dokumentar, som er frit tilgængelig.

Om aftenen 4. august i år blev Beirut rystet af en af de største og mest ødelæggende ikke-nukleare eksplosioner i verdenshistorien.

Over 200 mennesker omkom, 6.500 blev såret, 300.000 blev hjemløse og der skete materielle skader for mere end 15 milliarder US-dollar.

Store dele af Beirut blev ødelagt som direkte følge af eksplosionen og af den efterfølgende trykbølge.

Vi har nok alle set optagelser af katastrofen. Den skyldtes som bekendt, at 2.750 tons ammoniumnitrat detonerede med en kraft svarende til 1,1 kiloton TNT.

Men hvad skete der helt præcis, og hvordan kunne det gå så galt?

Det satte den egyptiske avis Mada Masr og den internationale efterforskningsgruppe Forensic Architecture sig for at undersøge.

Parterne gennemtrawlede alt tilgængeligt kildemateriale, herunder fotos, video, bygningsinformationer, fragtmanifester og meget mere.

Herefter har de kombineret digitale kort, matematiske modeller og eksakt viden om de pågældende materialers indbyrdes placering og egenskaber m.m. Resultatet blev en digital model og en ultrakort dokumentarfilm, som du kan se her.

Detaljegraden er frygtindgydende. Det forklares i nærmest kliniske termer, hvordan de enorme mængder kunstgødning var placeret under samme tag som 23 tons fyrværkeri og 50 tons ammoniumfosfat samt det løse.

Blandt andet fem ruller lunte til industriel sprængning samt en stor mængde bildæk.

Modellen kortlægger i detaljer hvordan og hvorfor eksplosionen fandt sted: Hvad brændte først? Hvad blev dernæst antændt? Hvor har de enkelte gødningssække og øvrige materialer sandsynligvis været placeret i lagerbygningen? Hvordan fandt eksplosionen helt præcis sted?

I timerne og dagene efter eksplosionen opstod mange teorier, der næsten alle rimede på noget med terrorisme eller sammensværgelser.

Men som så ofte før var sandheden mere enkel. Tragedien skyldtes efter alt at dømme en helt banal kombination af ligegyldighed, grov forsømmelighed og ufattelig inkompetence.

Se mere her https://forensic-architecture.org/investigation/beirut-port-explosion
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere