Artikel top billede

Film går bag om en af verdenshistoriens største eksplosioner

Med grundighed, matematik og viden om materialers egenskaber har et medie og en international ekspertgruppe gransket augusts enorme eksplosion i Beirut. Resultatet er en kort og nærmest skræmmende detaljeret dokumentar, som er frit tilgængelig.

Om aftenen 4. august i år blev Beirut rystet af en af de største og mest ødelæggende ikke-nukleare eksplosioner i verdenshistorien.

Over 200 mennesker omkom, 6.500 blev såret, 300.000 blev hjemløse og der skete materielle skader for mere end 15 milliarder US-dollar.

Store dele af Beirut blev ødelagt som direkte følge af eksplosionen og af den efterfølgende trykbølge.

Vi har nok alle set optagelser af katastrofen. Den skyldtes som bekendt, at 2.750 tons ammoniumnitrat detonerede med en kraft svarende til 1,1 kiloton TNT.

Men hvad skete der helt præcis, og hvordan kunne det gå så galt?

Det satte den egyptiske avis Mada Masr og den internationale efterforskningsgruppe Forensic Architecture sig for at undersøge.

Parterne gennemtrawlede alt tilgængeligt kildemateriale, herunder fotos, video, bygningsinformationer, fragtmanifester og meget mere.

Herefter har de kombineret digitale kort, matematiske modeller og eksakt viden om de pågældende materialers indbyrdes placering og egenskaber m.m. Resultatet blev en digital model og en ultrakort dokumentarfilm, som du kan se her.

Detaljegraden er frygtindgydende. Det forklares i nærmest kliniske termer, hvordan de enorme mængder kunstgødning var placeret under samme tag som 23 tons fyrværkeri og 50 tons ammoniumfosfat samt det løse.

Blandt andet fem ruller lunte til industriel sprængning samt en stor mængde bildæk.

Modellen kortlægger i detaljer hvordan og hvorfor eksplosionen fandt sted: Hvad brændte først? Hvad blev dernæst antændt? Hvor har de enkelte gødningssække og øvrige materialer sandsynligvis været placeret i lagerbygningen? Hvordan fandt eksplosionen helt præcis sted?

I timerne og dagene efter eksplosionen opstod mange teorier, der næsten alle rimede på noget med terrorisme eller sammensværgelser.

Men som så ofte før var sandheden mere enkel. Tragedien skyldtes efter alt at dømme en helt banal kombination af ligegyldighed, grov forsømmelighed og ufattelig inkompetence.

Se mere her https://forensic-architecture.org/investigation/beirut-port-explosion
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere