Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Få platformen på plads – så kan det data-analytiske arbejde demokratiseres

Klumme: I disse år bliver de analytiske værktøjer mere og mere tilgængelig og integreret sammen med de forretningssystemer, som andre faggrupper kender fra et job i afdelingen for revision, marketing eller HR.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter

Vi hører ofte om den store mangel på it-specialister, herunder data-analytikere, og der er ingen tvivl om, at de, som har interesse og talent for de mere tekniske it-discipliner, er eftertragtede og en mangelvare i mange organisationer.

Men samtidig kommer flere og flere af os faktisk til at arbejde direkte med data-analytiske discipliner, uden at vi nødvendigvis har den samme it-specialisering.

For i disse år bliver de analytiske værktøjer mere og mere tilgængelig og integreret sammen med de forretningssystemer, som andre faggrupper kender fra et job i afdelingen for revision, marketing eller HR.

Når en organisation har en stærkt og velfunderet dataplatform at stå på, som er skabt og administreres af specialister oftest under CIO’ens ledelse, bliver der spillerum for, at andre fagspecialister kan udnytte viden fra data uden at mestre data-analytiske discipliner. Også uden at skulle lægge beslag på alt for store ressourcer hos data-specialisterne, hvilket ofte har været et problem hidtil.

En sikker sandkasse til udforskning
Når man har et sådant fundament på plads i en organisation, skabes der grundlag for en demokratisering af data-indsigt og adgang, som er utrolig spændende, og som jeg ser som en af de vigtigste kilder til innovation fremover.

Man får en innovationsplatform, hvor forskellige faggrupper og specialister kan byde ind og teste scenarier med udgangspunkt i organisationens data – i et sikret miljø, hvor CIO’ens team har tøjlerne, når det gælder datakvalitet, sikkerhed, GDPR med videre.

Et af de steder, hvor jeg har set denne tilgang til innovation udspille sig, er på sundhedsområdet herhjemme.

Data giver ny indsigt i diagnoser
I Region Syddanmark udforsker lægefaglige specialister nye tilgange til problemstillinger så som reduktion af hospitalserhvervede infektioner, mulighed for at forudsige en borgers risiko for at udvikle kræft eller forbedret diagnostik af akutindlagte patienter på regionens hospitaler.

Deres erfaringer kan man blandt andet høre mere om på Computerworlds CIO Event 15. april.

På nuværende tidspunkt skaber man fra blandt andet Sygehus Lillebælt forskningsmæssige resultater, der ændrer den måde, som hospitalsansatte arbejder på og som giver genlyd ude i verden.

Det er blevet muliggjort via et stærkt innovationspartnerskab, de rigtige redskaber med faglig styring fra data-kyndige specialister og ikke mindst en fremsynet ledelse.

Et så stærkt fundament for innovation via data skabes ikke over natten – men når det er på plads, kan man for alvor rykke på at skabe nyt.

Med demokratisering af data og analyse via en platform, som ikke nødvendigvis kræver specialiserede analytiske kompetencer, kan vi samtidig åbne helt nye muligheder for at udvikle vores virksomheder og samfund med teknologi, som også i fremtiden vil spille en stor rolle i forhold til udviklingen af vores velfærdssamfund og vores virksomheders evne til at konkurrere på det globale marked.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.