Artikel top billede

(Foto: Marcus Spike)

Ny undersøgelse: Dataansvar er blevet en vigtig konkurrencefaktor hos danske SMV'er

Mere end seks ud af 10 SMV'er har mærket, at forretningen er blevet styrket af at få styr på persondatabeskyttelsen. Det viser en ny undersøgelse fra en række erhvers-organisationer.

Der har tidligere stået i denne artikel, at 41 procent af de adspurgte SMV'er har vurderet, at datasikkerhedsniveauet har betydning for virksomhedernes konkurrenceevne. Computerworld er efterfølgende blevet gjort opmærksom på en fejl i rapporten, og tallet er nu ændret til 39 procent.

Virksomhederne risikerer i dag at miste kunder, få væsentlige bøder, store genetableringsomkostninger og dårlig omtale, når det datasikkerhedsmæssige niveau ikke er i orden.

Men nu viser det sig, at er der orden i datasikkerheden, så dumper der gerne flere kunder, flere penge og bedre omtale ned i turbanen.

I en ny undersøgelse viser det sig nemlig, at 39 procent af danske SMV'er vurderer, at datasikkerhedsniveauet har betydning for virksomhedens konkurrenceevne.

Undersøgelsen har Rådet for Digital Sikkerhed, DI, D-mærket, IDA og IT-Branchen i samarbejde med Erhvervsstyrelsen og med støtte fra Industriens Fond fået lavet.

En virksomhed, der kan fremvise en ansvarlig tilgang til data, står simpelthen stærkere i kampen om kunderne, mener de adspurgte.

Desuden vurderer 63 procent af de danske SMV’er, at deres virksomhed er blevet styrket af at efterleve lovgivningen om persondatabeskyttelse.

Og 56 procent af SMV'erne vurderer, at deres virksomhed bliver styrket, når de viser kunder og potentielle kunder, hvordan de arbejder med dataetik.

Dataansvarlig som dagsorden

Disse tal bekræfter danske it-interesseorganisationer, som længe har advokeret for, at gøre sikkerhed - også i forhold til data - for en branding, man viser frem til kunder og samarbejdspartnere som et kvalitetsstempel.

"Vi er med vores undersøgelse blevet bekræftet i, at ansvarlig brug af data betyder meget for kunderne – både de private kunder og for B2B-kunder. Det har en række danske SMV’er allerede fundet ud af, og det får de allerede nu meromsætning ud af," konstaterer Henning Mortensen der er formand hos Rådet for Digital Sikkerhed.

Det er ikke mange uger siden, at et nyt D-mærke, som er for it-virksomheder hvad Ø-mærket er for fødevareindustrien, blev lanceret. D-mærket hjælper forbrugeren med at navigere i elektroniske IoT-varer fra virksomheder med digital ansvarlighed og ordentlig dataetik.

Mærket er et af de tiltag, der er kommet for at få dataansvarlighed og cybersikkerhed på dagsordene hos både de virksomheder, der udbyder it-varer eller -services samt hos kunderne, der aftager disse.

Og nu bekræfter tallene altså, at denne dagsorden vinder indpas.

"Det at have en høj etik og en klar transparens om, hvilke kundedata man arbejder med, bliver i den grad et væsentligt element i markedsføringen fremover," forudser formanden.

Hjælp til at komme i gang med ansvarlig dataanvendelse

Men selv om 41 procent af de danske SMV'er kan se fidusen, kan det for mange være lettere sagt end gjort.

Der mangler stadig viden og ikke mindst ressourcer til området ude hos de små og mellemstore virksomheder. Derfor skal SMV-segmenetet støttes på området, mener Henning Mortensen.

"Hvis vi fra Rådet kan stille viden, værktøjer og vejledning til rådighed for de danske SMV’er og dermed gøre det nemmere at øge sikkerheden og styrke kundetilliden til virksomhederne, er vi kommet langt."

Også programchef for Industriens Fonds Cybersikkerhedsprogram Malene Stidsen genkender virksomhedernes udfordringer på området.

"Der er fortsat et stykke vej for mange SMV’er, da det er et svært område for de fleste og forbundet med en del frygt for at gøre noget forkert. Derfor lancerede vi i sidste måned D-mærket, som skal hjælpe dansk erhvervsliv med at arbejde mere struktureret og strategisk med it-sikkerhed, databeskyttelse og dataetik," siger hun.

Resultaterne fra undersøgelsen vil blive præsenteret på et virtuelt arrangement fredag 29. oktober.