Artikel top billede

Morten Bødskov (S), skatteminister. (Foto: PR-Foto)

Skatteministeren tager sønderlemmende kritik af ejendomsvurderingssystem til efterretning

Økonomistyringen i projektet ikke har været god nok. Sådan lyder det fra skatteminister Morten Bødskov (S) efter, at statsrevisorerne har rettet en meget hård kritik af ejendomsvurderingssystemet, der minimum kommer til at koste 3,6 milliarder kroner.

Efter statsrevisorerne tidligere på onsdagen kom med en sønderlemmende kritik af flere forhold i forbindelse med udviklingen af ejendomsvurderingssystemet, tager skatteminister Morten Bødskov nu kritikken til efterretning.

Han vedkender sig, at der har været "massive udfordringer", hvilket også fremgår af den rapport Rigsrevisionen netop har offentliggjort.

"Det har længe været kendt, at der har været massive udfordringer på det her område. Det stod klart med det eftersyn af skattevæsenets akutte it-problemer, vi gennemførte, lige efter regeringen trådte til, og det har vores It-tilsyn også konstateret," lyder det fra ham via Skatteministeriets hjemmeside.

"Både eftersynet og It-tilsynets arbejde viste, at økonomistyringen i projektet ikke har været god nok – og det kan vi nu også læse ud af Rigsrevisionens beretning. På den baggrund tager jeg naturligvis Rigsrevisionens beretning til efterretning," fortsætter skatteministeren.

Et af kritikpunkterne i forbindelse med projektet, der strækker sig tilbage til 2013, har været den økonomiske styring og gennemsigtighed.

Blandt andet har det været svært for Rigsrevisionen at få et overblik over de faktiske omkostninger i forbindelse med projektet, men ifølge deres opgørelse lyder prisen nu på i hvert fald 3,6 milliarder kroner.

Men også projektets fremdrift, tidsplan og risici får en løftet pegefinger fra statsrevisorerne.

Sket meget i 2021

Skatteministeren hæfter sig dog ved, at der ifølge ham er sket en positiv udvikling på området efter den periode, som Rigsrevisionen fokuserer på i sin beretning.

Således er der ifølge skatteministeren sket flere fremskridt i 2021, som ikke er medregnet.

"Det er ærgerligt, for der er igangsat en lang række tiltag, der forbedrer styringen af projektet. Og derudover skal vi huske, at de første vurderinger jo nu er sendt ud til boligejerne. Der er fortsat udfordringer – det er vi klar over. Men vi er et meget bedre sted nu, end vi var i den periode, Rigsrevisionen har kigget på," lyder det fra Morten Bødskov.

Ejendomsvurderingssystemet begyndt i oktober i år således at spytte de første nye vurderinger ud til danske boligejere. I første omgang til 50.000.

Efter nytår vil yderligere op mod 100.000 ejendomme modtage nye ejendomsvurderinger. Og i andet halvår af 2022 påbegynder Vurderingsstyrelsen sagsbehandling af vurderingerne for de cirka 700.000 resterende parcel- og rækkehuse.

Rigsrevisionen kritiserer også, at der skulle være givet manglende oplysninger til Folketingets partier frem til 2020.

Skatteministeren vil nu udvide afgrænsningen af, hvilke omkostninger, der indregnes i projektbudgettet.

"Der har dog hele vejen igennem været fuld åbenhed om, hvad der har været med i budgettet," lyder det fra Skatteministeriet.