Artikel top billede

Podcast: Fra rablende gale kejsere til dagligdag i imperiet

“What have the Romans ever done for us?” En hel del. Lyt selv med på The History of Rome, der er kortfattet historisk formidling af høj klasse og helt afgjort en lytter værd.

Grækerne opfandt måske nok filosofien, støbte fundamentet under den vestlige civilisation, udkæmpede drabelige krige og tilbad en lang række guder, der gennemgående opførte sig ret skidt. De var altså langtfra uinteressante.

Men for de fleste står romerne mere levende, og ikke kun fordi de har efterladt sig så mange velbevarede spor i form af akvædukter, veje, teatre og arenaer, statuer og naturligvis selve byen Rom.

De revolutionerede også militær strategi og formede store dele af Europa i deres billede, ligesom selve den romerske historie er både dramatisk og særdeles godt beskrevet.

Endelig havde romerne jo altså en overklasse, der med kejseren i spidsen ofte gav den temmelig meget gas.

Alt det er der skrevet tusindvis af tykke bøger om, men podcastmediet gør historien mere levende. Især når man som Mike Duncan formår at fatte sig i korthed med den roste podcastserie The History of Rome, der er downloadet mere end 65 millioner gange.

Har man en forestilling om, at historie er en tør størrelse, så gør Mike Duncan fordommene til skamme ved at kombinere en suveræn formidlingsevne med respekt for sit stof. Samt ved at gå til biddet i beskrivelsen af de mere kulørte dele af romernes liv og levned – og dem er der en hel del af.

I serien kommer han hele vejen rundt om den romerske historie fra den spæde start til den bitre ende på det Vestromerske kejserrige. Desuden slår Duncan i enkeltafsnit ned på emner såsom den lavpraktiske dagligdag i Rom eller forskellen på rig og fattig.

Man får også en forståelse for, hvordan en kombination af militærmagt, lovgivning, bureaukrati, infrastruktur og udpræget selvstyre gjorde det muligt at holde sammen på så enormt et rige over en så lang periode. På trods af at det nærmere var reglen end undtagelsen, at barbarerne altid bankede på byportene et eller andet sted.

Langt de fleste afsnit varer højest 30 minutter, og mange er væsentligt kortere.

På den måde bliver det overkommeligt at nuppe historierne om Julius Cæsar, Marcus Antonius, Cicero, Nero, filosofkejseren Marcus Aurelius, rablende vanvittige Caligula og alle de mange, mange andre i små bidder.

Har man lyst, kan man også læse et interview med Mike Duncan her.

Titel: The History of Rome / Kan høres på Apple Podcast, Podimo, Spotify m.fl.