Artikel top billede

(Foto: PR-Foto / Vestas)

Her er hackergruppen, der har fået ram på Vestas

Det er hackerhruppen LockBit, der har ramt Vestas med ransomware 19. november. Det bekræfter vindmølle-producenten nu. Se her de vigtigste detaljer om den globalt begrygtede hackergruppe.

Vindenergi-producenten Vestas sætter navn på den hackergruppe, som de mener, har angrebet virksomhedens systemer med ransomware.

Det er tilsyneladende den russiske hackergruppe Lockbit, der har ramt og som nu afpresser Vestas. Det bekræfter selskabet overfor DR.

Vestas har desuden oplyst, at hackerne har haft held med at stjæle data, som er blevet tilbudt en tredjepart.

Lockbit har givet vindmølle-virksomheden en tidsfrist på lidt mere end et døgn til at betale en løsesum.

Hvor meget Lockbit har afkrævet virksomheden, vil Vestas ikke oplyse.

LockBit

Lockbit er en af de globalt kendte hackergrupper. Tilbage i august i år gik gruppen målrettet efter konsulenthuset Accenture i et ransomware-angreb.

Kort efter var 2.400 filer stjålet fra Accenture sat til salg på darkweb. Som våben brugte de LocBit 2.0-ransomwaren, og sikkerhedselskabet Cybel skrev i den forbindelse, at 2.500 computere i huset var kompromitterede i angrebet.

Ifølge gruppen selv kunne dette angreb lade sig gøre, fordi de fik hjælp af en Accenture-medarbejdere.

LockBit 2.0 ransomware er en type malware, som bruger mindre end fem minutter på at implemetere en krypteringsrutine på det målrettede system, når den lander på offerets netværk.

LockBit sluttede sig til ransomware-as-a-service (RaaS)-markedet i september 2019. Den er drevet af automatiserede processer til hurtig spredning på tværs af offernetværket, identifikation og låsning af værdifulde systemer.

LockBit-angreb efterlader få spor til efterfølgende analyse, da malwaren indlæses i systemhukommelsen. Logfiler og understøttende filer fjerner den selv under udførelse.

I en rapport fra Center for Cybersikkerhed fra oktober i år har LockBit "været i stand til at rekruttere hackere via forummet Russian Anonymous Marketplace (RAMP), der sandsynligvis er etableret af tidligere RaaS- bagmænd. RAMP rekrutterer aktuelt medlemmer fra Exploit og XSS og skaber således et ideelt mødested for RaaS-hackere og -bagmænd.”

Gruppen har endog været så meget i mediernes søgelys, at medlemmer af gruppen har deltaget i interviews i en række medier, hvor de blandt andet har reklameret for deres RaaS-platform.

Her afslørede hackeren ‘Aleks’ nogle af sine metoder i hans arbejde med at angribe virksomheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere