Artikel top billede

(Foto: Anthony Quintano.)

Facebook giver grønt lys til opfordringer til vold mod russere i Ukraine

Meta, som er moderselskabet til Facebook, Instagram og Whatsapp, vil nu i visse tilfælde tillade, at der opfordres til vold mod russere, der er involveret i invasionen af Ukraine.

"I et forsøg på at forebygge og afværge skade i den virkelige verden tillader vi ikke organisationer eller personer, som erklærer at have en voldelig mission eller er involveret i vold, at have en tilstedeværelse på Facebook," sådan skriver Facebook i sine fællesskabsregler.

Alligevel kommer diverse hjemmesider, der er ejet af Meta, nok til blive platform for en del opfordringer til vold i den kommende tid.

Meta vil nemlig tillade brugere i visse lande at opfordrer til vold mod russere og russiske soldater, der er involveret i invasionen af Ukraine, skriver mediet Reuters.

Derudover vil SoMe-koncernen i visse tilfælde tillade opfordringer til drab af den russiske præsident Vladimir Putin eller den hviderussiske præsident Alexander Lukasjenko, skriver mediet.

Meta – og derved Facebook og Instagram – tillader som følge af den russiske invasion af Ukraine politiske udtryksformer, der normalt ville gå imod selskabets regler. Derfor vil sætninger som 'død over de russiske angribere' blive tilladt. Det oplyser Meta ifølge Reuters.

Selskabet oplyser samtidig, at troværdige opfordringer til vold mod russiske civile fortsat ikke er tilladt.

Russisk utilfredshed

Lempelserne af voldsopfordringer gælder i Armenien, Aserbajdsjan, Estland, Georgien, Ungarn, Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Rusland, Slovakiet og Ukraine.

I sidste uge annoncerede den russiske regering dog, at Facebook vil blive blokeret i landet som en reaktion på, at Meta gav russiske medier begrænset adgang til platformen, skriver The Guardian.

De nye lampede regler om opfordringer til vold mod russere har fået den russiske ambassade i USA til tasterne.

"Vi kræver, at amerikanske myndigheder stopper Metas ekstremistiske aktiviteter og træffer foranstaltninger for at bringe gerningsmændene for retten. Brugere af Facebook og Instagram gav ikke ejerne af disse platforme ret til at bestemme kriterierne for sandhed og sætte nationer op mod hinanden," skriver ambassaden på Twitter.