Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon / Niels de Boissezon)

Nu kommer Linux omsider til Apples M1-maskiner: Sådan kommer du i gang

Det er omsider muligt at benytte et tredjeparts styresystem ombord på Apples hidsige M1-maskiner. Det er dog langt fra at være en færdigpoleret løsning.

Ved at tage et skifte over til sin egenudviklede hardware, har Apple gjort det svært for brugere at anvende andre styresystemer end Apples egne.

Mens Apple tidligere har åbnet op for både Microsoft Windows og Linux-distributioner, har Apples M1-baserede maskiner kun været tilgængelig med enten MacOS eller iPadOS.

Udviklerne bag Linux-distribution Asahi Linux har dog knækket nøden og er nu klar med den første version af Linux, der fungerer ombord på M1-baserede maskiner, såsom Apples nyeste Macbook Air, Pro, iMac eller Mac mini – Mac Studio er ikke understøttet endnu.

Softwaren er dog fortsat i sin spæde forsøgsversioner, i såkaldt alpha, hvilket betyder, at man funktioner og features fortsat ikke er tilgængelig, mens systemet samtidig er langt fra at være klippestabil.

Det kræver det

For at kommer i gang med Asahi Linux, kan denne hentes her:

Inden du giver dig i kast med styresystemet skal du sikre følgende tre ting på dit system:

  • En M1, M1 Pro eller M1 Max processor
  • MacOS 12.3 installeret
  • Mindst 53 gigabyte ledig lagerplads. Asahi Linux kræver 15 gigabyte alene
  • En fungerende internetforbindelse
Selve installationspakken fylder mellem 0,7 og fire gigabyte, oplyses det.

Sådan kommer du i gang

Når du har sikret dig, at dit system opfylder kravene og at en backup er tilgængelig for en god ordens skyld, kan du hente installationspakken ved at taste følgende ind i terminalen: curl https://alx.sh | sh

Herfra vil du kunne vælge mellem tre typer installationer: En fuld Asahi Linux installation, en minimal installation (Arch Linux ARM), samt en UEFI Bootloader, som tillader, at du afvikler et installationsprogram fra en USB-nøgle.

Det, der ikke virker

Da softwaren fortsat er i alpha-stadiet, er mange funktioner fortsat ikke tilgængelige, mens der fortsat optræder fejl i softwaren.

Indtil videre er der ingen adgang til Thunderbolt, DisplayPort, HDMI (på macbooks), Bluetooth, GPU- samt video-acceleration, Neural Engine, TouchBar og kameraerne. Samtidig er dvaletilstandene ikke tilgængelige, hvilket fratager nogle af M1-processorens fordele, såsom det lave strømforbrug.

Samtidig oplyser selskabet bag Asahi Linux, at flere programmer i øjeblikket ikke fungerer endnu, heriblandt: Chrome-browseren, Emacs samt alle programmer der benytter sig af "jemalloc" og "libunwind" bibliotekerne.

Dertil meldes også egentlige performance-issues, da det ikke er alle ARM64 funktioner, der udnyttes, hvilket betyder, at ydelsen er op til 20 procent lavere end ellers.

Dokumentationen til Asahi Linux til M1-processorer kan findes her.