Artikel top billede

(Foto: Meta)

Meta åbner nu op for adgangen til stort sprogbehandingssystem - sprogmaskinen læser tekster ud fra 175 milliarder parametre

Facebook-ejeren Meta åbner nu op for en af sine største sprogmodeller i et forsøg på at komme fordomme, bias og en giftig tone i kunstig intelligens til livs.

For første gang åbner Facebooks moderselskab Meta op for en af sine såkaldte "sprogmodellener".

I fremtiden kan forskere dermed få adgang til et stykke unik AI-teknologi, som kan bane vejen for udvikling af områder for kunstig intelligens.

Det skriver Reuters.

En sprogmodel er naturlige sprogbehandlingssystemer, som trænes i store mængder tekst og er i stand til at besvare læseforståelsesspørgsmål eller generere ny tekst.

Metas sprogmodel er den første, der tager 175 milliarder parametre med i sin analyse af tekster.

Meta selv sagde i forbindelse med frigivelsen af sin store sprogmodel, at begrænsninger for adgang til sådanne modeller havde "hæmmet fremskridt" i forhold til at "forbedre disses robusthed og afbøde kendte problemer såsom bias og giftige mønstre".

I et blogindlæg fra selskabet lød det envidere, at man håber, "at øge mangfoldigheden af ​​stemmer, der definerer de etiske overvejelser ved sådanne teknologier."

Nogle forskere er i dag bekymrede over de skader, der kan spredes gennem netop store sprogmodeller, som ofte bliver kritiserede for at være ugennemskuelige og fyldt med de menneskelige fordomme og bias, som skaberne har puttet ind i dem.

Meta sagde, at adgang til modellen ville blive givet til akademiske forskere og personer tilknyttet den amrikanske regering, civilsamfundet og akademiske organisationer samt industriforskningslaboratorier.

Udgivelsen vil omfatte de allerede trænede modeller og koden til at træne og bruge dem.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere