Artikel top billede

(Foto: Meta)

Meta åbner nu op for adgangen til stort sprogbehandingssystem - sprogmaskinen læser tekster ud fra 175 milliarder parametre

Facebook-ejeren Meta åbner nu op for en af sine største sprogmodeller i et forsøg på at komme fordomme, bias og en giftig tone i kunstig intelligens til livs.

For første gang åbner Facebooks moderselskab Meta op for en af sine såkaldte "sprogmodellener".

I fremtiden kan forskere dermed få adgang til et stykke unik AI-teknologi, som kan bane vejen for udvikling af områder for kunstig intelligens.

Det skriver Reuters.

En sprogmodel er naturlige sprogbehandlingssystemer, som trænes i store mængder tekst og er i stand til at besvare læseforståelsesspørgsmål eller generere ny tekst.

Metas sprogmodel er den første, der tager 175 milliarder parametre med i sin analyse af tekster.

Meta selv sagde i forbindelse med frigivelsen af sin store sprogmodel, at begrænsninger for adgang til sådanne modeller havde "hæmmet fremskridt" i forhold til at "forbedre disses robusthed og afbøde kendte problemer såsom bias og giftige mønstre".

I et blogindlæg fra selskabet lød det envidere, at man håber, "at øge mangfoldigheden af ​​stemmer, der definerer de etiske overvejelser ved sådanne teknologier."

Nogle forskere er i dag bekymrede over de skader, der kan spredes gennem netop store sprogmodeller, som ofte bliver kritiserede for at være ugennemskuelige og fyldt med de menneskelige fordomme og bias, som skaberne har puttet ind i dem.

Meta sagde, at adgang til modellen ville blive givet til akademiske forskere og personer tilknyttet den amrikanske regering, civilsamfundet og akademiske organisationer samt industriforskningslaboratorier.

Udgivelsen vil omfatte de allerede trænede modeller og koden til at træne og bruge dem.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere