Artikel top billede

(Foto: Meta)

Meta åbner nu op for adgangen til stort sprogbehandingssystem - sprogmaskinen læser tekster ud fra 175 milliarder parametre

Facebook-ejeren Meta åbner nu op for en af sine største sprogmodeller i et forsøg på at komme fordomme, bias og en giftig tone i kunstig intelligens til livs.

For første gang åbner Facebooks moderselskab Meta op for en af sine såkaldte "sprogmodellener".

I fremtiden kan forskere dermed få adgang til et stykke unik AI-teknologi, som kan bane vejen for udvikling af områder for kunstig intelligens.

Det skriver Reuters.

En sprogmodel er naturlige sprogbehandlingssystemer, som trænes i store mængder tekst og er i stand til at besvare læseforståelsesspørgsmål eller generere ny tekst.

Metas sprogmodel er den første, der tager 175 milliarder parametre med i sin analyse af tekster.

Meta selv sagde i forbindelse med frigivelsen af sin store sprogmodel, at begrænsninger for adgang til sådanne modeller havde "hæmmet fremskridt" i forhold til at "forbedre disses robusthed og afbøde kendte problemer såsom bias og giftige mønstre".

I et blogindlæg fra selskabet lød det envidere, at man håber, "at øge mangfoldigheden af ​​stemmer, der definerer de etiske overvejelser ved sådanne teknologier."

Nogle forskere er i dag bekymrede over de skader, der kan spredes gennem netop store sprogmodeller, som ofte bliver kritiserede for at være ugennemskuelige og fyldt med de menneskelige fordomme og bias, som skaberne har puttet ind i dem.

Meta sagde, at adgang til modellen ville blive givet til akademiske forskere og personer tilknyttet den amrikanske regering, civilsamfundet og akademiske organisationer samt industriforskningslaboratorier.

Udgivelsen vil omfatte de allerede trænede modeller og koden til at træne og bruge dem.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2022: Digitalisering, sikkerhed og strategi

Hvordan bruger A.P. Møller - Mærsk cloud? Hvordan sikrer digitalisering at TV 2 kan konkurrere med streaming-tjenesterne? Og er din organisation klædt på til at håndtere et DDoS-angreb? Svarerne får du på Computerworld Summit 2022: En hel dag til dig der arbejder professionelt med it.

17. maj 2022 | Læs mere


Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?