Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon / Niels de Boissezon)

Test: Nu kan jeg omsider anbefale Microsofts budget-bærbare

Microsoft har rettet de mest graverende fejl i sin budget-computer og tunet den på en stribe afgørende steder. Den øvelse er der kommet en fin maskine ud af.

Microsofts mere prisvenlige maskiner i Surface-familien har ofte skulle klare sig igennem tilværelsen med nogle svære handikaps.

På mange måder har de været lige så nydelige og lovende som de dyrere varianter, lige indtil man måtte sande at Microsoft enten har spændt ben ved at spare gevaldigt på regnekraften eller på lagerpladsen. Oftest begge dele.

I nyeste mundering af Microsoft budget-kriger, Laptop Go 2, har selskabet dog oppet sig. Processoren er nu ganske rap, de mest ubrugelige konfigurationer er borte, og prisen er holdt i ave i disse svære inflationstider.

Surface Laptop Go version 2.0 er derfor et nærmere syn værd.

Lille og lækker

Microsofts Surface produkter har altid glimret ved at ligne og føles som fine, dyre produkter – uanset prisskiltet.

Den evne gør sig også gældende i Surface Laptop Go 2, som da godt kunne udgive sig for en 10.000 kroners maskine. Du får endda nogle friske metalfarver at vælge i mellem såsom grøn, lyseblå eller rosa.

Her diskes op med nydeligt letvægtsmetal alle de væsentlige steder, og det eneste, der kunne afsløre at maskinen kan erhverves for omkring de fem tusinde stakater, er, at basen er lavet af plast.

Det er dog den matte og nydelige slags, hvilket holder ejerglæden i live.

Den samlede pakke vejer stadig kun 1.130 gram, mens opladeren føjer 200 gram til herligheden, som du altså snildt kan have med alle vegne.

Den klejne størrelse betyder dog, at du må nøjes med to sølle porte: En klassisk USB og en USB-C (som der kan oplades fra).

Her er til gengæld fundet plads i budgettet til lækkerier som en fingeraftrykslæser og den snedige magnetiske Surface-oplader.

Tastatur og touch-felt er ligesom hos forgængeren, ganske fine og ligetil i brug.

Den eneste svaghed

Surface Laptop Go 2 arver forgængerens skærm, hvilket er et glædeligt gensyn når det gælder touch-evner, 3:2 formatet, den gode kontrast og de pæne farver.

Det er alle tre ting, som man oftest skal undvære i budget-pc’er.

Det betyder desværre også et gensyn med den ganske uskarpe opløsning på 1.536 gange 1.024 pixels, altså mindre end Full HD og altså ikke særlig skarpt – selv på en relativ lille størrelse som de 12,4 tommer skærmen strækker sig over. Selv den helt lille Surface Go tablet har flere pixels at rute med.

Man kunne måske også indvende at den maksimale lysstyrke også er lidt begrænset, men den gør det på ingen måde værre, end det man ellers oplever i prisklassen.

Alt i alt er skærmoplevelsen godkendt – så længe man altså er indstillet på at tingene ikke vil stå lige skarpt.

Her synes jeg det hjalp at skrue lidt op for skærm-zoom. Tingene blev tydeligt større, men fremstod også mere skarpe.

Krummer i motorrummet

Inde i den nye Laptop Go snurrer en i5 quad-core af 11. generation fra Intel.

På papiret er den blot én postgang nyere end sin forgænger, men her skal det altså bemærkes, at frekvensen får lov til at snurre en del højere end før, og at det grafiske motorrum byder på 80 regnekerner mod blot 32 tidligere.

Resultatet er at man her får en maskine, der er mellem 20 og 40 procent hurtigere i dag-til-dag opgaver og som faktisk kan give sig i kast med visse 3D-spil uden at hoste blod.

Spil som Hitman 3, FIFA 2021 og Battlefield V bliver spilbare – det var de slet ikke før. Her hjælper det vel med den lave opløsning.

Ikke nok med det, så er den nye processor mere strømbesparende end tidligere, hvilket resulterer i 6-7 timer drift uden de store vanskeligheder. Det er omtrent 10 procent bedre end sidst og det er til trods for, at batteriet ikke er blevet større.

At processoren er mere mådeholden med strømmen, hjælper også med at holde blæseren lidt mere i ro, for den havde en træls tendens til at gøre sig bemærket. Det er stadig tilfældet, men den slår hurtigere fra.

Generelt får man altså en noget mere alsidig maskine, som samtidig er udstyret med en fuld Windows 11 licens, mod den begrænsede Windows 10S, som fulgte med originalen.

En lille overraskelse

Jeg må indrømme, at jeg ikke havde den store fidus til første generation af Surface Laptop Go. En budget-enhed, der i sine prisvenlige konfigurationer ville irritere dig med sin manglende lagerplads og hukommelse.

Overhalingen til version 2.0 er dog overraskende effektiv. Borte er nu den tåbelige 64 gigabyte variant og for den vejledende pris på 5.299 kroner får man faktisk en ganske anvendelig maskine.

Når der samtidig leveres mærkbar højere ydelse, bedre driftstid og det serveres i nogle nye friske farver og de samme solide materialer, er der gode grunde til at genoverveje Microsofts budget-maskine.

I vanlig Microsoft-stil er opgraderinger desværre prissat til voldsomme priser, 700 kroner for ekstra fire gigabyte ram eller 128 gigabyte lager er godt pebret.

Skærmen er fortsat en blandet fornøjelse, hvor pæne farver og kontrast aldrig formår at få en til at glemme, at tingene står uskarpt. Men kan du leve med det kompromis, får du en rigtig fin maskine i Microsofts nye tilbuds-Surface.


Loading ikon