Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Nørgaard: Der er nyt om min gæld til det offentlige - hvad er der egentligt foregået i Netcompanys PRMS-projekt?

Klumme: Jeg vil rigtigt gerne i dialog med en eller flere af de mange Netcompany-folk, der har været med til at udvikle PRMS-systemet. Jeg er parat til at drikke dem fulde i godt øl. Og de må gerne skyde skylden på offentligt ansatte eller klimaet. Bare jeg finder ud af, hvad der egentlig er foregået i det projekt.

Fredsaftalen, der afsluttede Første Verdenskrig, blev underskrevet i en togvogn i en skov uden for Paris den 11/11 klokken 11, det Herrens år 1918.

Det var en stor ydmygelse af tyskerne, hvilket på sæt og vis var fair nok, eftersom de havde startet hele balladen, men Hitler var alligevel ret gnaven over det, så da han havde kørt Frankrig over ende på nogle få dage, delvist takket være massiv anvendelse af hårde stoffer hos hans soldater, som gjorde, at de kunne holde sig vågne i fire-fem døgn, skulle franskmændene bare ydmyges.

Det viste sig, at den selvsamme togvogn, nu i en ret trist stand, stadig stod samme sted i samme skov, så i 1940 blev der igen underskrevet en overgivelse, omend lidt mindre i skala, dér.

I vil længere nede forstå, hvorfor jeg nævner den 11/11, aka Bagerens Fødselsdag.

Det er ikke særligt sjovt at udstille sig selv, sine dumheder og sin dårlige økonomi for hele nationen, men jeg gjorde det (med stor støtte fra min hustru, i øvrigt) 23. september.

Og efter noget billig, tiltrængt rødvin i går aftes (jeg skriver dette 7. oktober) opfordrede hun mig til at skrive kapitel to i sagaen om Gældsstyrelsen (GAELDST), selvom det udstiller min sørgmodige økonomi og afhængighed af støtte fra andre, mv.

Tak for dét!

Episoderne, som jeg skrev om sidst, endte med, at jeg blev bedt om at ringe igen til Gældsstyrelsen, når jeg havde modtaget to lønsedler fra min arbejdsgiver.

Så kunne de beregne min såkaldte "betalingsevne", som Gældsstyrelsen tidligere, da jeg arbejdede for en anden arbejdsgiver, men til samme løn, estimerede til at være cirka 830 kroner om måneden.

Jeg havde som sagt i længere tid afbetalt 2K om måneden, fordi jeg kunne, og fordi min hustru er bogholder og bare er helt ENORMT streng, altså.

Jeg tror nogle gange, at hun er muslim, for muslimer anser folk med gæld for at være fattige.

Det kan være NOGET af en omvæltning for en muslim at komme til Danmark og få forklaret hele showet med at stifte en masse gæld i fast ejendom så hurtigt som muligt for derefter at kunne trække renterne fra .

Automatisk ordning - eller noget

Nå: Dette beløb (betalingsevnen) kan man få oprettet en automatisk ordning på, så der hver måned bliver trukket det beløb fra ens konto.

Tidligere kunne man få trukket et større beløb (for eksempel 2K) hvis man ønskede det, men der kom en regelændring for nogle måneder siden, der forbød dette.

Hvilket fik Gældsstyrelsen til - uden varsel og uden at fortælle det til nogen - at stoppe alle de betalingsordninger, der kørte fint og godt, men som var på et højere beløb.

Heriblandt min, hvilket jeg opdagede et par måneder senere. Hvor ville jeg dog gerne i kontakt med den person, der kørte det batchjob.

Nå, men jeg ringede til dem 6. oktober (fordi jeg modtog min anden lønseddel sidst i september) og var KLAR!

[Først ca 15 minutters ulidelig pausemusik afbrudt af formaninger og opfordringer til at opgive at vente... og så:]

- Gældsstyrelsen, det er Ida Mathilde.

- Hej, det er Mogens Nørgaard. Jeg ringer for at få beregnet min betalingsevne, nu, hvor jeg har modtaget to lønsedler i streg.

- Ida Mathilde: Øhm, vil du have en afbetalingsordning?

- Jah, det vil jeg gerne, men I har fortalt mig, at jeg skulle ringe for at få beregnet min betalingsevne, som jeg så kan få en automatisk betalingsordning på, og så kan jeg jo selv sørge for at indbetale mere via jeres betalingslinier (+71), når og hvis jeg har råd. Så jeg ringer for at få beregnet min betalingsevne.

- Ida Mathilde: Du har kun modtaget én lønseddel fra din arbejdsgiver, så det kan vi ikke.

- Njah, jeg har faktisk modtaget både for august og september, så det må du kunne se i systemet?

- Ida Mathilde: Vent lidt...ja, det er rigtigt. Du har modtaget to. Det kan jeg godt se.

- Ok, kan du så beregne min betalingsevne?

- Ida Mathilde: Hmmm. Jeg vil lige stille dig om til en af mine kollegaer, der kan lave beregningen. Der er kun fem minutters ventetid, ok?

- Ok.

[15-20 minutters ventetid med den f...... melodi og de der "get out of our hair"-meddelelser senere....]

Gældsstyrelsen, det er Knud Anker, hvad kan jeg hjælpe med?

- Ja, goddag, jeg hedder Mogens Nørgaard, og din kollega sagde, at du kunne beregne min betalingsevne?

[Pause. Lang pause. Meget lang pause. Og selv om jeg er godt bekendt med Den Store Tavshed (DST) som afhøringsredskab fra militæret, så var ham her alligevel bedre end feltsikkerhedsfolkene jeg hidtil har mødt....]

- Hallo? Er du der?

[Stilhed. Lang stilhed. Og så pludselig:]

- Knud Anker: Jeg kan se, at du kun har fået én lønseddel fra din arbejdsgiver, så det kan vi ikke.

- Men, øhm, din kollega kunne faktisk godt se begge mine lønsedler for august og september i systemet? Kan du ikke det?

[DST igen. Helt vildt. Den mand burde hyres af bandeenhederne til at afhøre rockere.]

- Knud Anker: Hmm. Nåh ja, det kan jeg godt se. Du hører fra os. Vi sender en varslingsskrivelse.

- Hvad for noget? Hvad betyder det?

- Knud Anker: Ja, det betyder jo, at vi sender dig en varslingsskrivelse, hvoraf det fremgår, hvad vi mener du kan betale - men der er indsigelsesret.

- Men kan du ikke beregne min betalingsevne? Det sagde din kollega, at du kunne? Det var jo den, jeg gerne ville vide, så jeg kan fortsætte min tilbagebetalingsordning bedst muligt...

- Knud Anker: Joh, det kan jeg godt. Øjeblik....

[Og jo, så gik der lang tid, men denne gang kunne jeg følge med, i det den gode persen rent faktisk mumlede alle sine ting højt under beregningerne, så jeg rimeligt præcist kendte mellemregningerne. Eneste afbrydelse var et spørgsmål:]

- Knud Anker: Er du forsørger?

- Øh, næh, jeg betaler børnepenge til min 17-årige søn, men ellers ikke...

[DST og mere mumlen. Og så, uden varsel:]

- Knud Anker: Vi vil sætte dig til at blive trukket cirka 14.700 kroner om måneden.

[Og ja, selvom man har oplevet meget i sit liv. Selvom nogle af vennerne kalder mig Mr Stoneface. Og selvom jeg er en stor beundrer af stoicismen - så må jeg ærligt indrømme, at da var det min tur til at pausere lidt...]

- Wow. Jeg får jo kun 22K udbetalt om måneden - hvis I trækker 14.700 kroner, så kan jeg jo rent faktisk ikke klare mig.

- Knud Anker: Det skyldes, at din fagforening har registreret den understøttelse, som du fik i juli, for august måned. Så bliver beløbet jo meget højere.

- Jamen, det er jo min A-kasse, der har begået en fejl - kan I ikke se bort fra det?

[Pause]

- Knud Anker: Jeg kan prøve at lave beregningen baseret på september måned i stedet...

- Ja tak.

[Der ventes....og SÅ]

- Knud Anker: Så bliver det kun 4.700 kroner. Det er jo immervæk cirka en tredjedel. Det er da meget bedre...

- Men vent, det er stadig RET meget, når jeg får udbetalt 22K i alt. Hvordan kan det være, at I hidtil har sagt nogle lavere beløb til mig?

- Knud Anker: Jamen, det er jo fordi du har nogle B-skat-indtægter i september.

- Jo, det er rigtigt. Knap 6K, som jeg allerede har betalt skat af. Men alligevel - kan du ikke lave beregningen ud fra en typisk måned, hvor der ikke er begået fejl eller foretaget ekstraordinære indbetalinger?

- Knud Anker: Ved du hvad? Jeg har sat jobbet til at køre igen 11/11. Så får du et varsel og har ret til at gøre indsigelse. Er det ikke en MEGET bedre løsning?

- Joh, men, der er jo ret lang tid til?

- Knud Anker: Ja, men til den tid har vi jo en lønseddel mere fra dig.

- Ja, dét er jo rigtigt. Tusind tak for hjælpen-

- Knud Anker: Så lidt. God dag.

Bagerens Fødselsdag bliver nok noget helt specielt for mig i år.

Jeg ved i øvrigt nu positivt, takket være mine alvidende læsere, at det er NetCompany, der udvikler systemet PRMS baseret på et standard-modul fra Oracle af samme navn.

PRMS står for Public Revenue Management System.

Man har derfor mundret valgt at kalde DET ENE af to inddrivelsessystemer hos Gældsstyrelsen for PRMS... og jeg ved nu også positivt, at der sidder LANGT flere NetCompany-it-folk på projektet end folk fra Gældsstyrelsen.

Jeg vil MEGET gerne i dialog med disse it-folk.

Jeg er parat til at drikke dem fulde i godt øl for at finde ud af, hvad der egentlig er foregået i det projekt.

Og de må hjertens gerne skyde skylden på offentligt ansatte eller klimaet. I don't care.

Jeg er bare blevet meget nysgerrig. Skriv! Skriv! til mig på mogensxy@gmail.com

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.