Artikel top billede

Her er tre skjulte iOS-funktioner, der både er fascinerende og anvendelige

Det er ikke alle, der kender de her funktioner. De er skræddersyet til folk med forskellige typer handicap, men kan alligevel være sjove og inspirerende at lege med, selvom du ikke er i den direkte målgruppen.

Det er ikke alle der ved det.

Men kameraet på din iPhone kan bruges til identificere objekter i dine omgivelser, og telefonens mikrofoner kan bruges til at opfange specifikke lyde og alarmere dig om dem.

Det er funktioner, som er særligt nyttige, hvis du selv eller en af dine pårørende er høre- eller synshæmmet, men de kan også være interessante, hvis du bare synes det er sjovt at udforske alle de skjulte funktioner, som din telefon gemmer på.

Funktionerne er en del af en række nye tilgængelighedsfunktioner, som Apple har lanceret i forbindelse med iOS 16, og de er samtidig en del af Apples årelange bestræbelser på at gøre sine produkter tilgængelige for alle.

Apple bryster sig selv af, at selskabet allerede i 1985 åbnede sin første afdeling, der arbejdede med at gøre selskabets produkter mere tilgængelige for folk med handicap.

Men lad os kigge på nogle af de nye funktioner, og se på, hvordan man slår dem til.

Genkendelse af døre og mennesker

Den første funktion er, hvad Apple kalder for en registreringsfunktion, og du finder den i appen "Forstørrelsesglas," som du kan finde på din iPhone.

Gennem forstørrelsesglas-appen kan du få kameraet i din telefon til at genkende døre og tilmed beskrive, hvor lang afstand der er til døren, hvordan døren åbnes og registrere eventuel skiltning på døren.

Funktionen er tiltænkt folk, der er blinde eller har nedsat syn, og den kan derfor også indstilles til at læse informationerne op for brugeren.

Appen har også en funktion til registrering af mennesker, hvor den på samme måde kan registrere mennesker i nærheden af dig og fortælle, hvor langt væk de befinder sig.

Du slår funktionen til ved at åbne appen Forstørrelsesglas, og herefter trykke på tandhjulet i det nedre venstre hjørne. Herefter vælger du indstillinger og her skal flytte “registreringsfunktion” op som enten en “sekundær indstilling” eller en “primær indstillinger.”

Når du har gjort det, skal du blot klikke på knappen med den lille firkant, og herefter vælge om du vil bruge den til at genkende mennesker eller døre.

Funktionen gør brug af en LiDAR-skanner, der kun er indbygget i kameraet på visse nyere iPhones og iPads. Derfor virker funktionen også kun med iPhone 12 Pro, iPhone 13 Pro og iPhone 14 Pro samt iPad Pro’er fra 2020 og frem.

Få din iPhone til at registrere lyde

Du kan få din iPhone til at genkende lyde fra din omgivelser, og give dig en notifikation, når den pågældende lyd bliver registreret.

Din iPhone er i stand til at registrere alt lige fra en dørklokken og en brandalarm til en tændt vandhane og babyer, der græder.

Udover genkendelse af de mere generiske lyde, så kan du også tilpasse lydgenkendelsen, så den kan genkende lyden af en helt specifik lyd fra et elektronisk apparat i dit hjem.

Det gør du via funktion “speciel alarm”. Når du aktivere funktion skal du først placere din iPhone tæt på lydkilden, og når telefonen har lyttet og registreret lyden, vil du efterfølgende få en notifikation, når lyden høres igen.

Du slå lydgenkendelsesfunktionerne til ved at gå ind i indstillinger på din iPhone og vælge lydgenkendelse og herefter vælger aktiverer funktionen.

Dernæst kan du frit vælge hvilke lyde, som din telefon skal lytte efter, og her kan du også vælge den føromtalte funktion "special alarm".

Slå undertekst til under opkald

Har du nogle gange svært ved at høre, hvad der bliver sagt, når du taler i telefon. Så kan du i iOS 16 snart slå undertekster til på dine opkald.

Det gælder både i Facetime-opkald, et telefonopkald eller bare i videoer, som du ser.

Indtil videre er dog et enkelt problem, og det er, at funktionen endnu ikke understøtter dansk. Derfor kan du i øjeblikket kun slå den til, hvis du gør engelsk (US) til hovedsprog på din telefon.

Funktionen er desuden stadigvæk kun en beta-funktion i iOS 16, men med tiden vil funktionen blive gjort tilgængelig på flere sprog.

Når funktionen bliver tilgængelig på dansk vil du kunne slå den til under tilgængelighed, hvorefter du vælger Liveundertekster.

Vil du afprøve funktionen allerede nu, kan du slå den til ved at vælge generelt i indstillings-menuen, og herefter vælge "Sprog & område". Dernæst skal du gøre Engelsk (US) til hovedsprog og efterfølgende vælge “Live Captions (beta)” i accessibility-menuen.