Artikel top billede

EQT ramt af problemer midt i frasalg af dele af GlobalConnect: Børsregler kan være overtrådt

(Opdateret med kommentar fra EQT) Kapitalfonden EQT er i færd med at sælge sin ejerandel af GlobalConnect, men kan have overtrådt svenske regler for insiderhandel i forbindelse med frasalg af en mindre del af sin investering i GlobalConnect, lyder det fra et svensk branchemedie.

Opdateret med kommentar fra EQT.

GlobalConnect-ejer EQT har muligvis overtrådt svenske børsregler og kan have handlet i strid med svenske regler for insiderhandel.

Sådan lyder det i et nyhedsbrev fra det svenske branchemedie Telekomnyhetarne, skriver ITWatch.

EQT, der ejer 30 procent af GlobalConnect, gennemførte 12. oktober et frasalg af en "mindre del" af GlobalConnect-investeringen til Mubadala Investment Company med base i Abu Dhabi.

Men handlen blev først annonceret af EQT to dage senere 14. oktober.

Det kan være i strid med de svenske børsregler, lyder det.

Og her stopper problemer i forbindelse med handlen ikke.

Der er kommet mere grus i maskineriet, efter at det er kommet frem, at Mubadala Investment Company har en ejerandel i russiske Gazprom.

Det kan vise sig problematisk, da den nye medejer skal igennem et sikkerhedstjek hos den svenske sikkerhedstjeneste Säpo, skriver ITWatch på baggrund af Telekomnyhetarne.

EQT afviser insiderhandel

Overfor Computerworld melder EQT efter artiklens udgivelse, at man ikke mener, at der er tale om insiderhandel. I et længere svar redegør EQT for det:

"EQT AB-koncernen (publ.) refererer til EQT AB og dets direkte og indirekte datterselskaber, som omfatter generelle partnere og juridiske enheder, der rådgiver EQT-fonde og EQT-fondes fondsforvaltere. GlobalConnect er et porteføljeselskab af en EQT-fond," lyder det i en mail fra EQT's kommunikationsafdeling.

"GlobalConnect-handelen er en individuel transaktion foretaget af en EQT-fond, og den anses ikke for at udgøre intern viden for EQT AB-koncernen i henhold til EQT AB's fastlagte principper og processer. Ydermere nævner EQT AB altid transaktioner udført af vores nøglefonde i EQT AB's kvartalsvise rapporter, store som små."

EQT vil sælge hele sin ejerandel af GlobalConnect

Tidligere på året meddelte EQT, at det havde sat sin ejerandel på 30 procent af fiberkæmpen GlobalConnect til salg.

Her sigtede EQT efter en samlet værdifastsættelse af GlobalConnect i omegnen af fem milliarder euro svarende til omkring 38 milliarder kroner - hvoraf EQT altså ville hente cirka en tredjedel på et frasalg.

EQT købte GlobalConnect i 2017, og siden har kapitalfonden fusioneret først Broadnet, danske Nianet og siden svenske IP-Only ind i selskabet, som sammenlagt omsætter for mere end fire milliarder kroner om året.

Tilsammen har de to selskaber omkring 1.500 medarbejdere og næsten 60.000 kilometer fibernet i Norden.

I spidsen for butikken sidder danske Martin Lippert, som har sat gang i meget store investeringer i udbygning af fiber-infrastruktur.

Martin Lippert har tidligere fortalt Computerworld, at GlobalConnect arbejder efter en strategi i to dimensioner, nemlig dels geografisk ekspansion, dels det, som han kalder for "bingopladen".

"Det er nogle forretningsområder, som vi skal være tilstede på, fordi vi tror, det er den vej, som markedet bevæger sig."

Og i fremtiden vil der ske flere opkøb, har det tidligere lydt fra direktøren.

"Vi har en ambitiøs vækstplan i Norden, hvor vi vil vokse betragteligt på infrastruktur, både organisk og gennem opkøb. Ambitionen er en fordobling af omsætningen bare i Danmark i løbet af de nærmeste år, og vi efterlyser flere opkøbsemner i både Danmark, Norge, Sverige og Tyskland," sagde han dengang til os.