Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon / Niels de Boissezon)

Test: Apple Airpods Pro 2 er blevet endnu bedre - de er kort sagt, dem du bør vælge

De mange forbedringer som Apple har klemt ned i sine nye Airpods Pro gør dem til de oplagte kompagnoner til din iPhone.

Det er egentligt ganske bemærkelsesværdigt, hvad Apple har opnået med sine Airpods.

De var ikke dem, der indledte revolutionen til fuldt trådløs lyd – men det er i den grad dem, der har båret overgangen fra den ledningsplagede fortid, til den trådløse frihed vi kan nyde i dag.

Den udvikling blev samtidig kickstartet af, at Apple i 2016 sløjfede jack-stikket og dermed gjorde det enten kluntet at fortsætte med de kablede hovedtelefoner eller let og smart, ved i stedet at springe over på de nyligt præsenterede Airpods.

Airpod-familien har siden gået sin sejrsgang. I 2021 solgte AirPods for over 12 milliarder dollar – det alene overgår omsætningen hos tech-kæmper som Twitter og Spotify, som hifimediet Headphonesaddict bemærker.

Og nu skal en af familiens mest populære medlemmer – den fikse og feature-rige Pro-model overhales.

Små forskelle

Det er tre år siden, at Airpods Pro så dagens lys – men det er kun connaisseurs, der hurtigt vil kunne spotte, om det er den nye eller den gamle enhed, der er i spil. Det er heller ikke lige til at skelne disse fra 3. generations Airpods.

Der er dog subtile forskelle. De sorte udskæringer til mikrofoner og sensorer er en anelse mindre.

Her er der lidt mere nyt at spotte i selve æsken, som nu får sig en lille udskæring til at holde den i snor samt et hul til en højtaler, der kan give lyd fra sig, hvis du skal finde den eller når du sætter enten Airpods eller etui til at lade op.

Hvad der til gengæld stadigt er en lidt streg regning er, at Apple ikke har prioriteret at gøre headsettet mere ’pro’ ved at arbejde med lidt mere raffinerede materialer end blankt plastik. Feltet er blevet så uendelig meget større siden Apple tordnede ind med sine Airpods, så Apple må godt oppe sig lidt på den front.

Magelig sag

At der udelukkende arbejdes i plast, har dog den klare fordel, at de uhyre lette og behagelige at have på.

Apple operer fortsat med et halvåbent design, der slutter til uden at give den mindste trykken inden i eller omkring ørerne.

Den fjerlette og magelige konstruktion har dog en ulempe. Skulle du bevæge dig meget – eksempelvis mens du træner, så slipper forbindelsen let og det kan høres.

Hvad være er, at den aktive støjreduktion er noget følsom overfor vindstøj, hvorfor du skal regne med en del brusen om ørerne, når det blæser eller når du kører på cykel. Apple har tydeligvis ikke afprøvet dette headset i det danske efterårsvejr.

De nye Airpods Pro glimrer til gengæld så snart du begiver indenfor samt i bussen eller i bilen, hvor Apple leverer mageløs støjreduktion. Bedriften bliver samtidig ikke mindre af, at man samtidig ikke får den lidt kuriøse oplevelse af osteklokke, som kan opstå i andre ørepropper.

Den ’transparente’ lydfunktion, hvor støj frasorteres, men vigtige elementer, såsom tale får lov til at passere støjfilteret, er også både naturlig og effektiv.

Man befinder sig altså i en magelig virtuel stillekupé, og alene derfor kan Apples headset varmt anbefales. Du skal bare ikke røre dig for meget med dem på.

Brugervenligheden selv

Apples Airpods har lige siden første færd været et mønster-eksempel på, hvor enkelt det bør være at slutte trådløst udstyr til ens mobil. Her hjælper det selvfølgeligt betragteligt, at Apple sidder på begge ender af økosystemet med iPhone og iOS styresystemet på den ene side, og med Airpod’en på den anden.

Alligevel fortjener implementeringen yderligere ros for at være uhyre enkel og endda tænke små fine detaljer med i interfacet – eksempelvis vil din personlige indgravering på headsettet fremgå på skærmen, når den toner frem.

Lige siden mit allerførste møde med Apples Airpods har jeg haft et had-kærlighed forhold til betjeningen. Meget er blevet ofret på stilrenheden alter, heriblandt noget så essentielt som fysiske knapper og volumen-taster.

Apples løsning – at bede Siri om at skrue op og ned for lyden – har i min bog aldrig været en seriøs option.

Men nu er det omsider blevet muligt at betjene langt flere ting såsom volumen, støjreduktion og spol frem/tilbage ved at trykke på enhedernes ’stilke’.

I hverdagen vil man også sætte pris på den lille højttaler, som Apple har bygget ind i selve lade-etuiet, da det gør det let at finde det sammen med ’Find’ app’en.

Sammenspillet med iOS skinner også igennem på din iPhones widgets, hvor ladestatus på både headset og batteri tydeligt fremgår.

Musikalske evner

Mens mange andre producenter slår sig ihærdigt på deres headsets musikalske evner, har Apple ikke prallet med de store hifi-evner i sin headsets – med undtagelse af de dyre Airpods Max.

Ambitionerne synes dog at være hævet i anden generation af Airpods Pro hvor både snedige tricks og intelligent design er med til at hæve lydkvaliteten over forgængerne.

Selve driverne er fortsat på 11 millimeter, men er nu fintunet yderligere til at levere en mere klar og fortsat ret neutral lydrespons. Toppen og bunden synes at være der, hvor der nu er mest at hente, og det fungerer.

De nye Airpods satser også stort på at levere ’spatial audio’ altså 3D-lyd og effekten er ganske forbløffende for enhver, der ikke har stiftet bekendtskab med den slags lyd før.

Effekten har det dog med at virke en smule overdrevet, hvorfor det ikke altid vil være noget, man har lyst til at slå til.

Brugertilpasningen tages i øvrigt et skridt videre, ved at lade telefonen scanne ens øregange for at tilpasse lydbilledet yderligere til en øres geometri. Jeg synes ikke effekten er så tydelig igen, men den er da værd at tage med.

Selve driftstiden er sammenlignelig med, hvad tidligere headset fra Apple har kunnet præstere. Endda en smule bedre. Altså små fem timer per opladning og med en 2-3 opladninger ekstra i ladeetuiet.

Her sakker Apple dog lidt agterud i forhold til konkurrenterne, som rutinemæssigt leverer over tyve timers drift på et fuldt opladet sæt af ørepropper og etui.

Pendlerens drøm

Apple har igen kreeret en af de bedste musikalske kompagnoner man kan forestille sig til ens iPhone med Airpods Pro version 2.0.

Komfort, enkelhed og støjreduktion er helt i top, mens der spilles godt nok og længe nok, til at langt de fleste vil være ovenud tilfredse med at opdage sådan et sæt under juletræet i år.

Det levner dog fortsat plads til, at andre producenter kan tilbyde headsets som er bedre egnede til bestemte brugere – såsom hifi-entusiaster der vil have den bedste lyd på farten eller motionister, som vil kunne hoppe, springe og løbe med vished om at sved, regn eller blæst ikke bliver en gene.


Loading ikon