Artikel top billede

Birds on A Wire – de fire webcams I testen er alle halvstore typer, men alle leverer også høj kvalitet. (Foto: Peter Hyldahl / Computerworld)

Stortest: Dit næste webcam bør være at finde blandt disse fire modeller - de leverer varen

Hvis du er I markedet efter et nyt webcam til kontoret eller hjemme, er der godt nyt, da alle modeller i denne test klarer sig godt. Spørgsmålet er nu, hvor meget du vil spendere.

Jeg har ofte tænkt, hvor stor forskel der kan være på webcam. Til trods for at jeg har prøvet mange gennem tiderne, ikke mindst under pandemien.

Og der er forskel. Naturligvis. Min pointe er, at selv de billige systemer faktisk har fungeret rimeligt godt. Men altid under optimale forhold.

Skal du have bedre chance for god billede- og lydkvalitet under mere udfordrende forhold bør du kigge efter lidt dyrere løsninger, som de fire jeg har testet over de sidste måneder.

For her vil den bedre optik, den bedre videochip og ikke mindst software til at kunne kompensere for ringe lysforhold, ringe netværk og lignende gør en afgørende forskel. De kan ikke fixe alle problemer når du skal videochatte, men de gør det bedre end de helt billige løsninger til 3-400 kroner.

Og tro mig – den dag det billige system hakker godt i det, billedet står pixeleret og lyden er vanskelig at høre, ville du ønske at du havde ofret bare lidt mere.

Det er under alle omstændigheder min påstand og det jeg ville vælge. Men læs med her og find dit næste webcam til hjemmekontoret, storkontoret eller mødelokalet.

Logitech 925e: Egner sig til det meste

Med sine 12,6 centimeter i længden og 170 gram er det ikke den letteste øvelse, at få dette webcam til at balancere på toppen af en ultratynd laptop skærm. Har du til gengæld en tyk gammel skærm vil du elske, hvor let den kan sættes fast.

Kameraet dækker 78 grader – ikke så meget som de bedste, men nok til de fleste. Til gengæld er 1,2x zoom nok lige i underkanten til et stormøde, så 925e er bestemt et oneman show.

Den er dog ingen showstopper men håndterer det den skal med bravur. Især kodningen, hvor den kan skalere ned, når nettet ikke kan følge med, fungerer godt. Godkendt for et kamera til 899 kroner.

Du må nøjes med full HD-opløsning, hvilket bestemt også er nok til de fleste af os. Kombiner det med en god og enkel software og du har et velfungerende webcam til fin pris.

På minussiden, når alt er målt og vejet, er bestemt størrelsen og vægten, der betyder at du nok aldrig vil tage den med dig. Men mon ikke de fleste af os alligevel har indbygget webcam i den bærbare…

Karakter: 4/6

Logitech Brio 505: Lidt mere af det hele

For en lille hundredemand mere end 925e kan du få dette Brio, som ifølge Logitech er mere rettet mod erhverv.

Og det kan vel vise sig at være den lille ekstra investering værd. For selvom 925e klarer sig godt, så får du lige lidt mere her for 995 kroner.

Dels kan du få op til 90 graders dækning og dertil kører zoomen lige en bagatel bedre, ligesom styring af lys og hvidbalance under ringe forhold er om ikke markant, så synligt bedre.

Brio fylder også en del, men er dog mindre end 925e og trods ens karakter, vil jeg anbefale dette af de to, hvis budgettet hedder maksimalt 1000 kroner.

Karakter: 4/6

Dell WB7022: 4K til HD-pris

Dell er på mange måder et usædvanligt lækkert webcam. Den aflange cylinder med CMOS-sensor og designet generelt, får den til at ligne et produkt til 2000 kroner. Den koster omtrent det halve, nemlig 1100 kroner.

Og her er ikke tale om Kejserens Nye Klæder, for kameraet leverer. Der kan vælges fra 65 til 90 graders vidvinkel, der reagerer hurtigt når der zoomes, og alt foregår ret flot og glidende.

Minussiderne er et lidt irriterende og stift (men flot udført) USB-C kabel og ikke mindst, at den 9 centimeter lange enhed, der er 4 centimeter i diameter, er ret stor at sætte på en lille laptop eller tynd skærm. Og her hjælper vægten på 131 gram ikke til.

Billedmæssigt er vi i den rigtigt gode ende og ikke mindst meget støjsvagt. Så kan du leve med størrelsen og har behov for 4K opløsning er Dell bestemt et du bør tjekke ud før et køb.

Karakter: 4/6

Jabra Panacast 20: Testens perle

Jabra ligner ingen andre i denne test og heller ikke generelt for markedet. Det forholdsvist smalle kamera er bygget i metal med køleribber på toppen. Det ser godt ud designmæssigt, men har også formål, da de faktisk bliver varme.

Der er ingen tvivl om, at processoren til at håndtere de 4K Panacast kan levere er på arbejde. Der håndteres op til 90 graders vidvinkel og i praksis brillerer kameraet ved, at levere ret flotte billeder selv under dårlige lysforhold.

Den automatiske lysregulering er spot on, og i det hele taget er dette aparte kamera testens bedste. Vægten på 136 gram og det faktum at den er 46 mm tyk betyder, at også dette kamera kan være lidt vanskeligt at sætte på en meget tynd laptop skærm.

Det ændrer ikke ved at dette Jabra er min favorit, men også til en pris på næsten det dobbelte af de øvrige, nemlig 2185 kroner.

Karakter: 5/6

Summa summarum

Testen er nærmest delt op i to, nemlig de to Logitech, der håndterer HD samt Dell og Jabra, der håndterer 4K.

Men det er sjovt nok ikke så meget opløsningen, der skiller dem fra hinanden, og reelt klarer de alle det faktisk ret godt. Det afspejles også i mine karakterer, der er den samme på hele tre ud af fire.

Men der er forskelle. Det billigste Logitech 925e giver god valuta for pengene, men det ret nye Brio fra samme producent, giver lige lidt bedre kvalitet for kun 100 kroner mere. Så det er mit valg i den billigere ende.

Kan du leve med Dells store størrelse og lidt aparte design, vil du kunne steppe endnu længere op for små 100 kroner, så det er bestemt testens bedste til prisen. Kun du kan afgøre om designet og størrelsen matcher dine behov.

Testens klare vinder fra Jabra leverer uovertruffen kvalitet, men koster også så meget, at den ikke bør sammenlignes direkte.

Det er som at vælge en Aston Martin frem for en Jaguar sportsvogn. Begge fremragende, men den første noget mere eksotisk. Så vælg den, hvis du lige har fået bonus eller der er højt til loftet i firmaets budget.


Loading ikon