KMD styrket efter lønkaos i København

Den stormombruste løn-outsourcing i København skræmmer kommunerne tilbage i armene på KMD, som ellers netop var begyndt at få konkurrence. Kommunerne vil have ro i gelederne og sikkerhed fra deres leverandør. Her er KMD den sikre løsning, mener de.

Den langtrukne ballade om lønudbetalingerne i Københavns Kommune efter udliciteringen til Accenture er begyndt at få ubehagelige konsekvenser. Især i den kommunale, men også den private sektor.

? Sagen bremser tendensen til at få flere leverandører og dermed mere konkurrence ind i kommunerne. Man vil være ekstra forsigtig med at skifte til en ny leverandør. Det er ærgerligt, men jeg kan godt forstå de kommuner, som er blevet mere skeptiske, siger Michael Hald, konsulent i Kommunernes Landsforening (KL).

Den omfattende aftale mellem Accenture og København indbefatter både en ordre på en nyt lønsystem og outsourcing af lønadministrationen for kommunens godt 50.000 ansatte.

En fjer i hatten til KMD
Det gamle KMD-system blev udfaset og et Oracle-system kørt ind. Men det gik skævt, og et halvt års lønkaos har senest ført til, at kommunen i Arbejdsretten er blevet dømt for overenskomstbrud.

Allan Vendelbo, formand for Kommunaldirektørforeningen og til daglig kommunaldirektør i Ballerup Kommune, siger, at KMD med Accenture-sagen har fået en fjer i hatten forærende.

Han noterer, at der både ledelsesmæssigt og politisk vil være modstand mod nyskabelser ? såvel med outsourcing som leverandører.

? Sagen vil have den negative konsekvens, at kommunale beslutningstagere skrinlægger overvejelser om outsourcing. Mange har overvejelser på løn- og personaleområdet, men i lyset af den konkrete sag, er det ikke noget, man tør lancere. Det vil lægge op til spørgsmål om, hvorvidt vi nu også skal have en Accenture-sag her hos os, siger Allan Vendelbo.

Sikkerhed i højsædet

- Hvis jeg gik til økonomiudvalget i Ballerup og sagde, nu afprøver vi et nyt firma på lønområdet, skulle jeg i hvert fald ikke sige Accenture. Men selv med et andet firma ville jeg meget hurtigt blive mødt med det synspunkt, at vi vil i hvert fald ikke have problemer. Min sikkerhed for, at vi har en fuldt ud kompetent spiller på banen, skal være meget højere i dag, end før Accenture fik opgaven i København, siger Allan Vendelbo.

Der skal 10 gode sager til at opveje en dårlig af den karakter, mener han og kvier sig ved at lufte sin holdning om, at den gode beslutning for København ville være at koble over på KMD, men gør det alligevel.

Michael Hald beskriver København som en stor, højtprofileret generalprøve og beklager, den er gået så skidt.

? Kommunen ville; leverandøren sagde, den kunne. Mange kommuner fulgte udviklingen og håbede, København kunne træde græsset ned, så de mindre kunne følge efter. Jeg tror, utroligt mange er kede af, at de tilsyneladende ikke kan få det til at fungere, siger Michael Hald fra Kommunernes Landsforening.

Han har, som han siger, to kasketter på i sagen. På den ene side ønsker KL mere konkurrence. Men samtidig rådgiver han kommunerne om indkøb, og her er referencer vigtige.

Heller ikke KMD, som ellers umiddelbart ser ud til at drage størst fordel af sagen, er glad for den stigende forsigtighed.

Til alles ulempe
? Min grundholdning er, at it-problemer i den offentlige sektor er til alles ulempe. Bliver folk mindre modige, rammer det også os. Alle har en interesse i, at der sker nye ting, og vi er også interesseret i at lancere nye produkter og præge markedet fremadrettet. De initiativer skulle nødig sættes i stå, siger Lars Monrad-Gylling, administrerende direktør i KMD.

Mette Ahorlu, analytiker hos IDC Nordic, vurderer, at de negative konsekvenser ikke bare rammer den offentlige sektor, men breder sig ind i den private, når det gælder outsourcing af forretningsprocesser, såkaldt BPO.

? Sagen handler om BPO, ikke it-outsourcing generelt. Det kommer Accenture-sagen til at gå ud over. Og jeg er bange for, det ikke bare rammer den offentlige sektor, men også den private, for det er jo et marked, der ikke har været i gang i noget væsentligt omfang endnu. Derfor er sagen trist for hele branchen, siger hun.

Blandt andre IBM, som sammen med KMD og CSC tabte til Accenture i København, satser kraftigt på BPO og har derfor grund til at ærgre sig over udkommet.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld, som bringer mere om Accenture-sagen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere