Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan er reglerne for el-løbehjul

De eldrevne løbehjul er ikke til at komme udenom i byens gader. På kort tid er de blevet en uhyre populær transportform. Men hvordan er reglerne egentlig? Hvor hurtigt må du køre, må du være alkoholpåvirket og dækker forsikringen, hvis der sker en ulykke? Få svarene her.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Elektriske løbehjul har været tilladt på de danske veje siden januar 2019. Men der er selvfølgelig regler for, hvordan du må bruge dem, og det er langt fra alle, der har styr på dem.

Her er de vigtigste retningslinjer:

• Løbehjulet må højest kunne køre 20 km/t – ellers er det ikke tilladt.
• Du skal være mindst 15 år eller følges med en voksen.
• Følg trafikreglerne for cykler og kør på cykelstien, hvis der er en.
• Der må ikke være mere end én på løbehjulet.
• Du må ikke være påvirket eller have en promille over 0,5 %.
• Der må ikke være sæde på el-løbehjulet.
• Det skal være CE-mærket.
• Det må højst veje 25 kg og være under 2 m langt og 70 cm bredt.
• Du skal have en hvid lygte foran og en rød lygte bagpå, der kan ses mindst 300 m væk.
• Der skal være rød refleks bagpå, hvid refleks foran og gule eller hvide reflekser på siderne.
• Du skal køre med lys på hele døgnet.

Overholder du ikke reglerne, kan du ikke kun risikere at skade dig selv eller andre i trafikken, du er heller ikke dækket af forsikringen, hvis uheldet skulle være ude.

”Forsikringen dækker kun, hvis du overholder reglerne – både til selve el-løbehjulet og din kørsel. Som tommelfingerregel skal du på et el-løbehjul køre efter de samme regler, som hvis du cykler. Hvis du ikke overholder reglerne, kan du med stor sandsynlighed komme til at betale selv, også selvom du har den rigtige forsikring,” siger Camilla Amstrup, privatkundedirektør i Codan.

”Kører du på dit eget el-løbehjul, er det i Codan din ansvarsforsikring, der dækker, hvis du skader andre personer og deres ting. Ansvarsforsikringen dækker dog ikke føreren af løbehjulet. Her skal du have en ulykkesforsikring,” fortæller Camilla Amstrup, som også opfordrer alle til at huske cykelhjelmen på løbehjulet.

Udlejere skal sørge for forsikring

”Hopper du på et af de mange el-løbehjul, der bliver udlejet i de store byer, er det udlejerne, der skal have en ansvarsforsikring. Det er dog dit eget ansvar at kunne vise dokumentation for, at udlejeren har ansvarsforsikringen i orden - tjek eventuelt udlejerens hjemmeside eller app. Og ligesom hvis du selv ejer et el-løbehjul, er det en rigtig god idé at have en ulykkesforsikring, hvis du skulle komme til skade på et lejet el-løbehjul,” siger Camilla Amstrup.

”Er du udsat for, at en person på et el-løbehjulskader dig eller dine ejendele, skal du allerførst huske at få oplysninger fra den anden og om blandt andet ulykkessted, tidspunkt og eventuelt udlejeren af løbehjulet. Er der tale om et lejet el-løbehjul, der skader dine ejendele, skal skaden anmeldes til udlejerens lovpligtige ansvarsforsikring,” siger Camilla Amstrup.

Tjek reglerne, før du kører eller køber

”Det er altid dig, der skal sørge for, at el-løbehjulet overholder reglerne. Vælger du selv at købe, skal du være ekstra opmærksom, for vi har desværre set eksempler på, at der sælges løbehjul, som ikke overholder reglerne,” siger Camilla Amstrup.

”For at køre på et el-løbehjul, skal du være fyldt 15 år eller følges med en voksen. Følger du ikke reglerne, er du ikke dækket af forsikringen, hvis du kommer til skade eller skader andre ting eller personer. Det er især vigtigt at huske for forældre til børn, der er under 15 år, og som måske ønsker sig et el-løbehjul i gave eller kan finde på at leje et el-løbehjul,” siger Camilla Amstrup.

Spørg dit forsikringsselskab

”Det er forskelligt, hvordan forsikringsselskaberne dækker. Så det bedste råd er at tage fat i dit forsikringsselskab. Det er for eksempel sådan hos os i Codan, at ansvarsforsikringen er del af indboforsikringen og dækker, hvis du for eksempel kommer til at ridse en bil eller kører ind i andre. Kommer du selv til skade, er det ulykkesforsikringen, du skal have fat i,” siger Camilla Amstrup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere