Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Nørgaard: DJØF-guderne har deres helt egen form for humor: Vi fik ikke et it-ministerium, men istedet en DJØF-minister, som aldrig har interesseret sig for it

Klumme: Vi ønskede os jo en it-minister i spidsen for et ministerium, hvor it, cyber og digitalisering endelig kunne samles et sted befolket med fagfolk, hvor man havde forstand på det. Men den skønne cocktail af politiker-DJØF'ere, tre partier og skrive-DJØF'ere uden forstand på it kan ALTID overraske.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Undskyld! Jeg kom til at skrive "hun" om Siggy i min sidste klumme. Det skulle have været "han", og det beklager jeg.

Tak. Jeg fik nogle gode refleksioner og tanker tilsendt, inklusive én om at få etableret et civilt cyberforsvar ved at kombinere og kopiere gode ting fra for eksempel Hjemmeværnet, det gamle Civilforsvar, måske gaming-miljøet og så videre.

Som altid meget interessante og oplyste indlæg. Gid Computerworld ville bringe kommentarsporet tilbage en dag. Vi går glip af mange gode ting, når vi ikke har det.

Til sagen: Vi skal denne gang rundt om to gode mennesker: Vores nye minister og GDPR-Schremms. Og en bonus-AI.

Kan I huske den dårlige, gamle vittighed med manden, der ønsker sig en penis, der er så lang, at den kan nå jorden, og PUF! så har han de korteste ben i verden?

Man skal passe på med, hvad man ønsker sig. DJØF-guderne har deres helt egen form for humor. Til os i EDB-branchen leverede de i denne uge ækvivalenten til den gamle vittighed.

Vi ønskede os jo en it-minister, der kunne tage sig af Statens IT, Digitaliseringsstyrelsen, Statens IT-råd, en ny IT-havarikommission, Centeret og så videre - det vil sige, at it, cyber og digitalisering endelig kunne samles et sted befolket med fagfolk, hvor man havde forstand på det, kunne hjælpe borgerne og ikke mindst arbejde fokuseret og sammenhængende med det.

I stedet gjorde de Digitaliseringsstyrelsen til et ministerium. Fra DigSt til DIM.

Den skønne cocktail af politiker-DJØF'ere, tre partier og skrive-DJØF'ere, alle uden forstand på endsige interesse for it, der skal finde på noget i en fart ud på de små timer, kan ALTID overraske.

Sidebemærkning: Jeg noterer mig, sammen med mange andre, med glæde, at forhandlingerne naturligvis tog 42 dage.

Minister med ren DJØF-baggrund

Nå, tilbage til de meget korte ben: Vi fik et Digitaliseringsministerium med en minister med en ren DJØF-baggrund, der aldrig - som i aldrig - har interesseret sig for hverken it, cyber eller digitalisering.

Så er man da også sikker på at kunne styre hende med hensyn til hvilken departementschef, hun får (jeg vil godt vædde på, at det bliver én med baggrund i Finansministeriet) og hvilke agendaer hun tager op på opfordring af lobbyisterne i ITB, DIT og DI. Kan de tre da ikke bare snart slå sig sammen og blive til DITB?

Man sørgede også for, at hun ikke kan gøre noget som helst reelt andet end at fortsætte med at søsætte MitID-agtige tiltag, det vil sige sætte strøm til papirgange, og skrive gode råd af fra andre landes hjemmesider:

Digitaliseringsstyrelsen overføres som sagt fra Finansministeriet (FM) til hende. Statens IT bliver til gengæld i FM. Det gør Statens IT-råd også. It-tilsynet bliver i Skat. Centeret bliver i FE. Der står intet om en it-havarikommission noget sted. Danmarks største udviklingshus, UFST, bliver i Skat.

Og så fik vores nye minister også ligestilling som område. I øvrigt et område, som hun heller aldrig har nævnt noget sted. Hun interesserer sig dog stærkt for Nordjylland. Gæt, hvor hun bor.

Nå, det kan jo ligeså godt gå godt, som en ven sagde engang. Specielt når man betænker, at sådan er det jo nok også på alle de andre ministerområder. Og at det nok altid har været sådan. Og at det alt sammen går alligevel.

Et par gode ideer

Vi tager et par eksempler mere på sjove idéer til den kommende genoptagelse af Yes, Minister-serien (man kan håbe):

Eksempel 1: Topskatten afløses som bekendt af en mindre topskat, en toptopskat og en toptoptopskat. Den mindre topskat, kaldet Mellemskatten, på 7,5 procent gør, at liiiige netop alle MF'ere nu undgår toptopskatten på 15 procent, da de ligger på cirka 700K om året. Det er da pudsigt og/eller genialt.

Eksempel 2: Lars Løkke, der også er kendt for sit venskab med nogle ret rige fiskere, bliver udenrigsminister, så mon ikke Fiskeristyrelsen forbliver under Udenrigsministeriet? Det er jo fremragende humor. Han må have smilet lidt under hundeluftningen i Nyhavn den aften, han fik den idé.

Jeg bliver mere og mere overbevist om, at det var sandt, da forfatterne til Yes, Minister sagde, at alle episoderne var baserede på virkelige hændelser, som embedsmænd og tidligere ministre havde fortalt dem om.

Dog har jeg noteret mig et STORT glimt af håb hos mig selv: Den nye regering mødes af fuldstændig åndssvag, nærmest frådende, kritik fra både højrefløjen og venstrefløjen, og så tænker jeg, at den må da gøre noget rigtigt.

Jeg håber på det bedste.

Det gør Hr Maximillian Schremms også, tror jeg. Altså håber på det bedste, så han ikke skal i gang med en Schremms III-retssag mod EU, som han har lovet han nok skal tage, hvis det bliver nødvendigt.

En magisk løsning

Nu er det nemlig liiiige før, der kommer en magisk løsning på problemet med amerikanernes FISA-lovgivning, så EU-landene lovligt kan bruge Azure, AWS og andre gode cloud-aktører. Det siger både USA og EU.

Det nytter jo reelt ikke noget at love, at man kan klage til en amerikansk ret og andet pseudo-hejs, som de har prøvet at slippe afsted med. Det løser ikke problemet.

Så det bliver spændende hvilke kunstgreb, man vil gribe til for at prøve at bilde os ind, at FISA ikke gælder, sådan, like, rigtigt, hele tiden, agtigt.

Jeg forstår ærligt talt godt, hvor desperate både private og offentlige dimser i Danmark - og ikke mindst stakkels Microsoft - er for at finde en løsning, for det ER klogest at skrive cloud ind i al strategi, når Gartner og alle leverandører siger det.

Man bliver ikke fyret for at sige cloud.

Men alle de virkeligt gode clouds er amerikanske og skal adlyde FISA-domstolen, hvilket gør dem ulovlige at bruge samtidig med, at der ER et reelt og godt argument for at bruge de store amerikanere: De leverer bedre cybersikkerhed for deres kunder, end nationerne gør for deres borgere.

Vi nævner i flæng Danmark, der stadig halter efter Kasakhstan nede omkring nummer 32 på cybersikkerhedsområdet...

Vi håber på det bedste. I næste uge ved vi mere.

Jeg er vild med ChatGPT

Og så en lille bonusinfo: Jeg er vild med ChatGPT-AI'en. Og Dall-E2-AI'en.

Først ChatGPT: Når man skal skrive almindelige, triste, seriøse tekster leverer den bare virkeligt gode ting. Der er tale om en DJØF-klon rent skrivemæssigt.

Når man skal lave en bordplan, tegner den bordet og folks placering. Når man beder den om en godnathistorie til ungerne om en bjørn og en kanin i skove,n leverer den en perfekt historie, som ungerne elsker.

Når man mangler argumenter for ét eller andet, bestiller man tre forslag i rap, og der er guldkorn i det, der kommer ud. Og den kan skrive sange.

Redaktør-Dan på CW bad den i øvrigt om følgende:

"Skriv en sjov klumme om danske it-folk"

... hvortil den svarede:

"It-folk fra Danmark er kendt for deres evne til at få selv de mest komplicerede tekniske problemer til at løse sig selv. Når de ikke er i gang med at fejlfinde og reparere computere, så elsker danske it-folk at danse. De kan ofte ses hoppe og danse rundt på deres kontorer, mens de nynner med på deres yndlingssange. Deres evne til at få både krop og sind i gang er beundringsværdig, og det er ingen overraskelse, at danske it-folk altid er i godt humør. Så hvis du nogensinde får brug for hjælp med din computer, så tøv ikke med at kontakte et dansk it-firma. Du vil ikke blot få løst dit tekniske problem, men du vil også få en dansende it-ekspert i døren!"

Kan skrive kode

Og den kan skrive kode. Man beder den om at lave et plugin til Excel i PHP, der kan regne gennemsnittet af tal i en kolonne ud, og den leverer koden.

Kritikere siger, at den en del af tiden leverer kode, for eksmempel i PL/SQL, der ikke kan compile, MEN den er også i stand til at finde fejl i kode, så det er jo bare at feede halen til hunden, som vi siger.

Det giver virkeligt nye muligheder.

Man kan da kun elske sådan en AI.

Billederne er også fantastiske

Og så er der jo OpenAI's billed-AI, Dall-E: Bed den for eksmpel om at lave et Matisse-maleri af jeres hustru, der vandrer ind i solnedgangen med Eiffeltårnet i horisonten.

Eller et Edvard Munch-maleri af en stor mand med bind for øjnene, der kryber afsted i en røgfyldt hotelgang. Eller et Salvador Dali-maleri med en læge, der udskriver pilotcertifikater i et rum fyldt med fly-modeller. Det gjorde jeg, og resultaterne er fantastiske.

Seneste skud på stammen fra OpenAI er en stærkt forbedret udgave af deres Embeddings API, der blandt andet kan finde ud af, hvor lig to tekster er og meget andet godt.

AI bliver en fantastisk hjælper i dagligdagen, og jeg kan pludselig se min komplet tossede idé, som jeg fik for fem-seks år siden, om real-time-udvikling og -søsætning af en it-løsning/app, man får idéen til efter et par gode øl på et værtshus med vennerne, måske endda med en stakkels Designated Coder, der skal holde sig ædru .

Hvis I har gode forslag til episoder i min nye Javel, Fru Departementschef-serie, så skriv til mig på mogensxy@gmail.com.

Skriv også gerne, hvis I har en forklaring på, at DJØF'ere elsker "digitalisering", men viger bort fra "IT". Eller giv mig eksempler på fede ting, som man kan bruge ChatGPT til.

Jeg håber på det bedste.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.