Artikel top billede

(Foto: TP-Link)

Dobbelttest: Få helt styr på dit elforbrug med en billig energimåler

Energistyring: TP-Links og Voltcrafts smarte stikkontakter med integreret forbrugsmåler gør det nemmere at lægge et strømbudget – og holde det.

På den hårde måde har vi danskere – og de fleste andre forbrugere i verden – lært, at energi er blevet en knap ressource. Ikke alene er priserne skudt i vejret; der har også været leveringsproblemer på blandt andet gas og noget så lavteknologisk som træpiller.

Derfor er det nærmest blevet en nationalsport at spare på alting og ikke mindst på strøm.

I december 2022 var meget færre huse end normalt pakket ind i lyskæder fra Harald Nyborg, og vaske- og tørre-rutinerne i mange hjem er for længst blevet justeret efter elprisernes bølgebevægelser.

Ligesom under tidligere forsyningskriser har medierne været fyldt med spareråd, og det er nemt at finde lister over, hvad typiske elapparater bør sluge.

På vores fjernaflæste elmålere, som har været lovpligtige siden 2021, kan vi også følge vores totale forbrug time for time.

Don’t save harder, save smarter!

Med denne omskrivning af et velkendt fyndord kan mange af os selv gøre en indsats, så vi både sparer penge, støtter den grønne omstilling og slipper for at lide alt for meget.

Nøgleordet er energistyring, og ligesom med anden budgettering handler det om at kortlægge udgiftsposterne og vurdere, hvor der kan spares og måske endda afbrydes strømforbrugende enheder.

Summen af de vejledende forbrugsdata for forskellige typer apparater kan være et godt udgangspunkt for en udregning af et totalt strømbudget.

Men det kan give en mere præcis viden, hvis du ved, hvad dine hårde hvidevarer og brunvarer – underholdningselektronik og it med mere – faktisk koster at holde kørende. Med dit forbrugsmønster.

Smartere stikkontakter måler også strømforbrug

Stikkontakter, som kan tændes og slukkes med en fjernbetjening eller en smartphone-app, kan købes for nærmest ingen penge, og de mere avancerede kan ovenikøbet registrere, hvor meget strøm de slipper igennem.

Typisk er sådan en stikkontakt bygget til at være en forlængelse af den egentlige stikkontakt på væggen, og man skal blot trykke det ønskede apparats strømstik ind i soklen.

Det er også normalt, at energimåleren kan klare en belastning på op til 16 A – den største type sikring i almindelige installationer – svarende til 3.680 W. Det er tilstrækkeligt til strømslugere som vaskemaskiner, tørretumblere og ovne.

En smart stikkontakt er efter min mening smartest, når den kan vise måledata både på smartphone-skærmen og desuden kan eksportere resultaterne til videre lagring og behandling, eksempelvis i et regneark.

Det kan både TP-Link og Voltcraft finde ud af. De er dog ikke lige smarte til det.

TP-Link Tapo – rund eller firkantet

Rent teknisk er P110 og P115 identiske, og de kan begge findes for under 150 kroner.

Den rektangulære P110 passer til et standard Fuga 1½-modul, mens den runde P115 matcher et 1-modul i størrelse.

Tænd/sluk kan nærbetjenes på kontakten, men ellers foregår betjeningen fra Tapo-appen, som også kan kontrollere overvågningskameraer og smarte pærer fra TP-Link.

Det er meget nemt at komme i gang med P110/P115. Man trykker på et ”+” i øverste højre hjørne og følger de danske anvisninger. Det bør ikke tage mere end fem minutter.

Wifi er heller intet problem, for kontakterne, der arbejder på 2,4 GHz, logger sig uden videre ind på dette bånd og ignorerer 5 GHz og 6 GHz båndene fra mit Wi-Fi 6E mesh-system.

Måleresultaterne præsenteres både som tal og i grafisk form, og de tre prikker øverst til højre på skærmen giver adgang til eksportfunktionen, der sender dataene som e-mail i Excel-format til den ønskede postkasse.

Konklusion

Tapo P110/P115 er en overkommelig og meget brugervenlig begynderløsning til energistyring i private hjem og små virksomheder.

Du får tilstrækkeligt med data til at sikre et godt beslutningsgrundlag, men heller ikke mere. Nice to know-data som netspænding og frekvens samt cosinus (effektfaktor) må strømnørder undvære.

Voltcraft SEM6000 og SEM 6500

Voltcraft er et husmærke hos den tyske elektronikgigant Conrad Electronic, som er repræsenteret i 17 europæiske lande, heriblandt Danmark.

Mit sidste trykte katalog fra firmaet var en bibel på over 2.000 sider med alt fra enkeltkomponenter til industrielle løsninger. Voltcraft-brandet fokuserer på elektroniske måleinstrumenter og værkstedsudstyr, og her hører energistyring også hjemme.

Til Bluetooth eller wifi

SEM6000 og SEM6500 kommunikerer via henholdsvis Bluetooth og wifi. Vi taler om smarte stikkontakter – ligesom Tapo-enhederne – i denne test, men enhederne markedsføres som måleinstrumenter til energiomkostninger.

Det giver mening, for det tekniske ambitionsniveau er højt. Det samme er prisniveauet: Begge enheder koster lige over 400 kroner med fragt.

Udadtil er de to enheder identiske: Kvadratiske og kun en smule større end et Fuga 1-modul-underlag. En iøjnefaldende grøn LED-ring omkring selve stikdåsen lyser op, når kontakten er tændt. Dette lys kan slås fra i appen.

Nemt med Bluetooth

SEM6000 med Bluetooth er nem at installere. Det kræver blot download af en Voltcraft-app og en enkel parring med en smartphone.

Informationsmængden på den engelske (eller tyske) startskærm omfatter effekt, strøm, effektfaktor, spænding, netfrekvens, totalt energiforbrug, total CO2-udledning og tilsyneladende effekt (V x A uden effektfaktor-korrektion).

Under en ”Energy”-fane vises kWh-forbruget time for time. Desuden er det muligt at indtaste en kWh-pris (i euro) og få udregnet prisen på forbruget.

Bøvlet med wifi

SEM6500 med Wi-Fi kræver mere indsigt at få op at køre.

Man skal downloade en Tuya Smart-app, der omfatter en lang række ”smarte” produkter, og man kan ikke umiddelbart vælge enhed.

Hvis appen ikke kan finde den automatisk, hvad jeg oplevede, skal den tilføjes manuelt ved at tappe på ikoner i forskellige kategorier.

Efter nogle forsøg landede jeg i ”andre” og tappede på et ikon mærket ”Wi-Fi+BLE”. Det virkede, men så fik jeg besked om at skifte til et 2,4 GHz-netværk.

Dette klarede jeg ved at forbinde smartphonen til mit gæstenetværk, som jeg har opsat med sådan en funktionalitet af hensyn til ældre smartphones, der ikke selv kan finde ud af den slags.

Skærmbillederne er præcis de samme som med Bluetooth-versionen.

Kringlet dataeksport

De to Voltcraft-enheder har den samme metodik til dataeksport. Tap på et upload-ikon i øverste højre hjørne af skærmen – og hold tungen lige i munden.

Det kan muligvis gøres nemmere, men jeg fik det til at virke ved at logge ind på min Google-konto med tilhørende Gmail-adresse som afsender og min almindelige mailadresse som modtager.

Så fik jeg en fil i indbakken med data i csv (comma separated values) format, der heldigvis nemt kan konverteres til xls i Excel. Det klarer TP-Link noget mere brugervenligt.

Konklusion

Begge de to Voltcraft-enheder er meget kompetente energimålere, som kan levere masser af relevant information om et elektrisk apparats forbrug.

Alene deres pris gør dem imidlertid mindre kvalificerede som smarte stikkontakter. Som ren energimåler bliver mit første valg SEM6000 med Bluetooth, der fungerer umiddelbart – uden ændring af netværksopsætningen i mine omgivelser.


Loading ikon