Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

Hvad med Portugal? Eksempler på nye it-outsourcing markeder, som man bør overveje

Klumme: Hvor kan man i dag finde kvalificerede it-resurser inden for EU's mure?

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Der sker hele tiden en masse på it-outsourcing markedet og især efter Ukraine er blevet mere usikker, så ser man mange flytte sine operationer inden for EU's mure og ikke bare fra Ukraine, men også fra tidligere offshore operationer.

Det sidste skyldes ofte mere Covid 19-situationen end Ukraine, så spørgsmålet er egentlig, hvor kan man i dag finde kvalificerede it-resurser inden for EU's mure?

Øst- og Centraleuropa

Efter at det i mange år har været Øst- og Centraleuropa, som har været de mest oplagte steder at placere sine nearshore opgaver/operationer, hovedsagelig på grund af højt kvalificerede tekniske resurser og fornuftige priser, så er disse områder rent prismæssigt kommet godt med siden.

Folk kræver mere og mere, og flere steder er priserne nu blevet så høje, at det i sidste ende kan være dyrere, end hvis man selv ansætter folk i Danmark.

Endelig er adgangen til folk og resurser blevet hårdere i disse lande (på grund af høj konkurrence), og man skal både være klar på at skulle tilbyde mange attraktive goder, løn og hybridarbejdspladser, hvis man skal operere i Øst- og Centraleuropa i dag.

Desuden er der sket ændringer i den måde man opererer på, m.m.

Sydeuropa

Så alles øjne er nu rettet mod nye områder, og her er Sydeuropa blevet særdeles interessant. Især Spanien og Portugal er ret interessante i denne sammenhæng, da begge lande har investeret kraftigt i deres ungdom i forhold til it-uddannelser, m.m.

Dog er priserne her også steget i takt med den øgede efterspørgsel fra udenlandske firmaer.

Især Spanien har skudt sig lidt ud af konkurrencen ved at have et meget tungt offentligt apparat at operere med, mens Portugal er mere smidig, samt Portugal har lavere omkostninger på en række relevante områder, såsom kvalificerede lokaler og priserne på disse, lavere lønninger end i Spanien, samt adgang til resurser.

Det sidste kan forklares med, at ud over der er mange kvalificerede portugisere, så kan portugisiske firmaer relativt let tiltrække højt kvalificerede resurser fra blandt andet Brasilien, da de deler sprog og kultur, hvorfor Portugal har et ”fasttrack” (både i forhold til opholds- or arbejdstilladelser) for veluddannede og kvalificerede Brasilianere, som gerne vil arbejde i Portugal.

Lidt mere om Portugal

Lad os lige blive i Portugal lidt længere.

Mange nordamerikanske virksomheder ser Portugal som ”Europas Californien” – det vil sige landet ligger på vestkysten af den iberiske halvø, har mange solskinsdage (forventet 290 dage om året) og ligger sydligt i forhold til mange andre steder i Europa.

Derudover ser de Portugal som ”The Silicon Valley of Europe”, hvilket forklares både af et stort it-talent pool, men også på grund af, at den portugisiske regering igennem det seneste årti har investeret massivt i it-uddannelser og omskoling af akademikere til it-kundskaber.

Endelig taler portugisere rigtigt godt engelsk og klart bedre end man ser og møder i andre sydeuropæiske lande. Desuden har de en arbejdskultur som opfattes til at være mere lig de nordeuropæiske/anglo-saksiske arbejdskulturer.

Dertil skal der lægges til at adgangen til kvalificerede lokaler er til at betale og infrastrukturen er god, hvilket alt sammen gør Portugal klart til at foretrække som en ny ”nearshore”-destination.

Fremtiden

Det er tanken at grave lidt dybere omkring Portugal og andre nye markeder i fremtidige klummer.

Der er en række fordele som man ikke ofte ser i andre lande ved for eksempel Portugal, for her er en god/positiv arbejdskultur og arbejdsmoral, som (overraskende) adskiller sig fra andre sydeuropæiske kulturer, deres uddannelsesniveau er højere end man skulle forvente og de kan godt lide kunder/klienter fra Nordeuropa.

Som man ofte hører fra portugisere selv, anser de folk fra Nordeuropa for at være veluddannede, velforberedte og udvise stor kulturel forståelse for Portugal – det vil sige ikke alene som ”bare” en sommerferie-destination, men som et land, der har lang historie, kvalificerede og arbejdsomme folk, som man kan bruge i sammenhæng med sine virksomheder og mange forskellige funktioner i Nordeuropa.

Så hæng på, hvis du gerne vil vide mere.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.