Artikel top billede

Trods chip-krise har AMD sat sig på næsten en tredjedel af vigtigt processor-marked

AMD har taget en god bid af det centrale marked for x86-processorer.

AMD har sat sig på næsten en tredjedel af markedet for centrale processorenheder, mens det britiske chipteknologifirma Arms fremgang på pc-markedet aftog i fjerde kvartal af 2022.

Det skriver Reuters på baggrund af en analytikerrapport.

AMD har dermed formået at bide sig ind på Intel, som stadig er den største spiller på markedet for såkaldte x86-processorer, som arbejder med populære operativsystemer som Windows.

I fjerde kvartal havde Intel 68,7 procent af markedet for x86-processorer mod AMD's 31,3 procent, hvilket var en stigning fra 28,5 procent et år tidligere, ifølge Mercury Research.

Svært marked

Resultaterne kommer efter, at pc-chipmarkedet har oplevet en slem nedtur i kølvandet på voldsom vækst under corona-pandemien.

Men afmatningen har spillet anderledes ud for AMD og Intel. AMD slog i sidste måned Wall Street-salgsforventningerne, mens Intel indrømmede, at selskabet "snublede" i at konkurrere med sin mangeårige rival.

Intels forventede tab har tvunget til omfattende lønnedsættelser.

"Vi vil forsætter med at skulle navigere i modvind som følge af den makroøkonomiske udvikling, og derfor reducerer vi omkostninger for hele selskabet," lød det i en meddelelse fra Intel 1. februar.

Det har stået så skidt til på markedet, at flere chipproducenter har meldt om bugnende lagre, der er proppet til randen med chip, som de ikke kan komme af med.

Lager-beholdningerne var ifølge analysehuset UBS i december på det højeste niveau i de seneste 10 år.

Forklaringen er ret simpel: Forbrugernes indkøb af elektronik er faldet brat i den seneste tid, hvor der har været præg af økonomisk uro, stigende renter, inflation og bekymringer om en kommende recession.

Det har ført til, at forhandlere og distributører har fået fyldt deres lagre og hylder med varer. Og at de dermed ikke i samme grad som tidligere er interesserede i nye produkter i stor skala.

Det gælder både smartphones, pc’er og mange andre produkter.