Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: USA's justitsministerium opruster i Apple monopol-sag / Svensk tv skal tekstes af kunstig intelligens / Bestil en gratis forsker

Morgen-briefing: USA's justitsministerium opruster i Apple monopol-sag / Svensk tv skal tekstes af kunstig intelligens / Bestil en gratis forsker

Velkommen til denne nyhedsoverblik, hvor vi slår ned på udsigten til en massiv monopolsag mod Apple, hvordan AI styrer mod de svenske sendeflader og hvordan du kan få en dygtig forsker til at holde gratis foredrag.

Morgenens nyhehdskomplet er sammenstykket af Niels de Boissezon.

Amerikansk justitsministerium opruster i Apple monopol-sag

Det amerikanske justitsministerium, Department of Justice (DOJ), er i færd med at opruste til en eventuel monopol-sag mod tech-giganten Apple.

Sagen, som blev indledt i 2019, skal nu eskaleres og føres af en større stab, med profilen Jonathan Kanter i spidsen, som blandt andet har ført sager mod Apple for konkurrenter som Spotify, Match og Tile.

Her forventes en særlig fokus på Apples blokering eller hindring af konkurrenter på sin platform som app-butikken App Store eller iOS-økosystemet.

Det skriver finansmediet The Wall Street Journal.

Den kommende monopol-sag får et bredt sigte. Det skal ikke alene afdækkes i hvilket omfang Apple bryder med konkurrence-lovgivning, det skal også undersøges hvorvidt Apple har promoveret egne app-produkter over tredjeparters på sine platforme.

Det har tidligere lydt, at den storstilede sag mod Apple skulle indledes en gang i efteråret 2022, men debuten er siden blevet udskudt. Det er endnu ingen indikationer på præcist hvornår en eventuel sag vil indledes.

Svensk tv skal tekstes af kunstig intelligens

Den svenske tv-station SVT nyheder vil fremover erstatte en række undertekstere med kunstig intelligens.

Det skriver fagmediet Journalisten.

I stedet for manuel undertekstning, bliver det programmet Limecraft, der fremover vil transkribere tekst til et indslag. Transkriberingen vil dog fortsat skulle redigeres manuelt efterfølgende, lyder det.

Det teknologiske skifte betyder for SVT, at man regner med at kunne spare otte til 10 stillinger væk.

Planen er, at det nye AI-baserede værktøj skal tages i brug fra marts.

Bestil en gratis forsker

I forbindelse med vidensfestivalen ’Forksningens Døgn’ tilbyder 259 forskere at holde gratis foredrag om alt fra sorte huller til klimaforandringer.

Alle interesserede kan bestille en forsker, men det forudsætter, at der kan tilbydes passende rammer og en lytterskare på mindst 20 publikummer.

”Forskning er afgørende for at forstå vores fortid og samtid og bidrager til at skabe innovative løsninger for fremtiden. Jeg er derfor glad for, at vi igen i år giver danskerne mulighed for at få stillet nysgerrigheden inden for eksempelvis klimaforandr,nger, sundhed eller biodiversitetskrisen. Der hersker mange holdninger til, hvordan verden hænger sammen, og derfor er forskning og viden vigtigere end nogensinde før. Danskerne kan med Bestil en Forsker få meget mere viden om det samfund, vi lever i, nu og i fremtiden,” siger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund i en meddelelse.

Forskningens Døgn foregår i uge 17, men forskere skal bestilles fra 20. februar her. Det bliver 19. gang at festivalen afholdes.

Nu kommer YouTube Kids til flere enheder

Googles videostreamingstjeneste rettet mod børn, YouTube Kids, kommer endnu bredere ud i hjemmene.

Tjenesten, som er en del af YouTube-app’en, styrer nu mod flere enheder, herunder smart tv’er fra Samsung og LG, spillekonsoler og tv-bokse som Roku.

Det skriver netmediet 9to5google.

Tjenesten er i forvejen tilgængelig på udvalgte smarr-fjernsyn fra Samsung og LG, samt på tv-bokse fra Amazon og Apple, samt naturligvis Google TV og Android TV enheder, såsom Chromecasts.