Artikel top billede

Den fysiske installation af et Arlo-kamera kan klares ved blot at montere den medfølgende vægholder med tre skruer og sætte kameraet på det universelle kuglehoved. (Foto: capturefilmco.com (capturefilmco.com (Photographer) - [None])

Test af kabelfri video-overvågning, der bare virker: Nyt Arlo-kamera er veludviklet og forfinet

Installationsvenlig videoovervågning: Det tidligere Netgear sub-brand Arlo har reelt skrevet bogen om helt kabelfri videokameraer. Det seneste kapitel handler om nye funktioner, længere batteritid og en mere intuitiv app.

Andre har nok haft lignende ideer, men det var Netgear, som tilbage i 2015 var først med et trådløst videokamera, der ikke krævede nogen form for ekstern strømforsyning.

Vidunderet blev døbt Arlo, og enheden var baseret på en så gennemført minimering af strømforbruget i selve kameraet plus dets trådløse forbindelse til brugerens wifi-system, at det kunne køre op til seks måneder uden opladning.

Arlo blev hurtigt en succes.

I 2018 blev brandet udskilt fra Netgear, som dog stadig er majoritetsejer. I 2019 blev Arlos europæiske aktiviteter erhvervet af Verisure, og mange Arlo-enheder kan indgå i komplette overvågnings- og sikringsløsninger fra denne virksomhed.

Femte hardware-generation

Når det gælder design, har Arlo ikke ændret formsprog i årenes løb. De kompakte kameraer er stadig hvide med et meget diskret ”arlo”-logo på hver side.

Kun en kender med falkeblik kan identificere den enkelte model uden at trække kamerasektionen ud af det beskyttende plasthus – og pudse læsebrillerne – for at læse navn og nummer.

Eksempelvis er det testede kamera blevet døbt ”Arlo Pro 5 2K” og har modelnavnet ”VMC4060P”. Den vejledende pris er 1.895 kr., og kameraet vil kunne købes hos Arlos forhandlere fra 1. april 2023.

Frem for en længere historieforelæsning vil jeg fokusere på de egenskaber, som efter min mening gør Arlo Pro 5 2K interessant og relevant for private og små virksomheder.

Først og fremmest kan kameraet bruge begge de vigtigste wifi-frekvensbånd – 2,4 GHz med længere rækkevidde og 5 GHz med større båndbredde.

Ofte kan overvågningskameraer kun køre på 2,4 GHz, hvad der kan gøre det svært at slutte dem til modemer og routere, der bruger begge bånd samtidigt – og det gør langt de fleste i dag.

Det er heller ikke længere en nødvendighed at have en såkaldt SmartHub til knap 1.300 kroner mellem Arlo-kameraer og husets router, men denne tilføjelse kan stadig være værd at overveje.

Dels giver den bedre dækning end de fleste wifi-routere, og dels kan den rumme et microSD-hukommelseskort til lokal lagring af videooptagelser.

Den sidste feature gør det muligt at spare udgiften til kapacitet i Arlos sky.

Kamerasektionen har 2K-opløsning (2.560 x 1.440 pixel) og et op til 160 grader bredt synsfelt.

Selve billedsensoren er blevet opgraderet til en 12-bit-type, som kan fange over 68 milliarder farver – mere end 100 gange flere, end det menneskelige øje kan skelne imellem.

Arlos nattesyn er her noget helt andet end de triste gråtoner fra de digitale kameraers barndom og kaldes ”Advanced Color Night Vision.”

Resultatet i praksis er ikke på niveau med fuldt dagslys, men det kommer ganske tæt på.

Kameraet byder på 12x zoom.

Her skal det – som sædvanlig – tilføjes, at billedforstørrelsen ikke finder sted i objektivet, men er digital, så billedet bliver grynet, i takt med at der lukkes op for effekten. Meget mere end 6 x zoom er efter min mening ikke relevant.

En videolampe i kameraet kan oplyse ansigter på op til syv meters afstand. Skulle det ikke være tilstrækkeligt til at afskrække ubudne gæster, kan den indbyggede højttaler udsende en sirenelyd, som målgruppen – og naboerne – kan høre over op til 30 meters afstand.

Af hensyn til naboerne bør denne sirene vist ikke sættes til at lyde automatisk, når som helst kameraet registrerer bevægelse i synsfeltet.

Traditionelt har Arlo brugt magnetiske holdere, som fastgøres med en enkelt skrue, til ophængning af deres almindelige videokameraer.

Pro 5 2K-modellens plasthus indeholder også et stålprofil til formålet, men med i kassen kommer en holder med tre skruer og et kuglehoved, der sammen med en udløserknap gør det nemmere at oplade/skifte batteri og fastholde kameraets orientering.

Det medfølgende, genopladelige batteri er en genganger fra mange andre Arlo-kameraer og er på 3,85 V/4,8 Ah eller 18,48 Wh.

Det rækker til op til 8 måneders brug samt helt op til 12 måneder med kameraet i strømbesparende indstilling.

Som altid afhænger den reelle batteritid af, hvor mange begivenheder kameraet registrerer.

Erfaringsmæssigt er omkring halvdelen et mere brugbart tal og endnu mindre, hvis der er meget trafik på stedet.

Fjerde software-generation

Forud for lanceringen af Pro 5 2K er Arlos app nået frem til version 4.0, som nu er omdøbt til ”Arlo Secure” og har fået et nyt, mere lækkert design.

Den gør også et mere intuitivt indtryk, men ligesom med for eksempel Windows 11 skyldes dette i nogen grad, at de mest primære funktioner er trukket frem, mens de mere avancerede indstillinger er gemt lidt af vejen.

Den grundlæggende opsætning er efter min vurdering blevet enklere, men som altid er de uundgåelige softwareopdateringer ting, der tager tid.

Appen fungerer godt på en smartphone. På en pc med Windows kræver login en tofaktorgodkendelse, og heldigvis giver én indtastning adgang i 14 dage, hvis man har tillid til sin browser.

Den fulde udgave af Arlo Secure for den nye enhed er gratis i 30 dage.

Derefter skal man – ligesom hos de fleste andre udbydere ­– tegne et abonnement, hvis man vil fortsætte med at lagre optagelser i Arlo-skyen samt have adgang til avancerede funktioner som identifikation og forskellig håndtering af alarmer forårsaget af personer, køretøjer, dyr eller pakker. Månedsprisen er 35 kroner for et enkelt kamera.

Prisen for at eje et ubegrænset antal kameraer er 89 kroner, hvis man kan nøjes med 2K-kvalitet i 30 dage, og 125 kroner for 4K i op til 60 dage.

Brugervenlighed på højt niveau

Det er selvklart en enorm fordel, at et wifi-opkoblet Arlo True Wireless-system ikke kræver nogen form for kabelføring.

Prisen herfor er regelmæssig batteriopladning, som dog kan undgås eller reduceres ved investering i et solcellepanel til lige under 500 kroner til Pro 5 2K.

Den grundlæggende opsætning og tilpasning af Arlo Pro 5 2K på en smartphone kræver navigation mellem ganske mange parametre, men med lidt tålmodighed og brug af de glimrende hjælpetekster er det muligt at komme i mål uden at gå ned med stress.

Derefter er den daglige brug ganske enkel. Når mobilen bipper kræver det kun et enkelt tryk på skærmen at komme til at se, hvad der foregår i kameraets synsfelt.

Konklusion

Arlo Pro 5 2K er en vellykket udvidelse af markedets bredeste sortiment af True Wireless overvågningskameraer.

Der er ingen revolutioner i kameraet, men dets Arlo-udstyrspakke fremtræder yderligere udviklet og forfinet.

Den nye Arlo Secure-app er med til at forbedre brugeroplevelsen, fordi den er blevet mere overskuelig, så det er enklere at udnytte de avancerede features.


Loading ikon