Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

Et grønt datacenter er godt for kloden – og virksomheders økonomi

Klumme: Der ingen tvivl om, at virksomheder kan høste frugterne ved at udarbejde den rette strategi og iværksætte initiativer, der understøtter det energieffektive datacenter. Det er nemlig ikke kun godt for klimaet. Det er også en god forretning.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Datacentre spiller en stadig større rolle i den globale økonomi i takt med, at virksomheder og offentlige myndigheder genererer og udnytter data i stor skala.

Dog er it-afdelingerne også bevidste om, at der er stigende omkostninger forbundet med at drive datacentre – både i forhold til de direkte økonomiske omkostninger ved at udbygge kapacitet og i særdeleshed i forhold til den mængde energi, som datacenterdrift kræver.

Det kan derfor give dybe panderynker hos virksomhederne, når elprisen stiger i en sådan grad, som vi har set det seneste år.

En undersøgelse fra EU-kommissionen viser, at datacentre kommer til at stå for 3,2 procent af EU's totale energibehov i år. Samtidig estimeres det, at datamængderne stiger med 23 procent årligt.

Dermed vil energiforbruget unægteligt også stige.

Desuden vokser det udefrakommende pres fra samfundet for, at både virksomheder og forbrugere reducerer deres energiforbrug og fremmer bæredygtig adfærd.

For os kommer det derfor ikke som en overraskelse, at virksomhederne gradvist skifter til energieffektive og mere bæredygtige datacentre, der både kan sænke driftsomkostningerne og de miljømæssige aftryk.

Nogle virksomheder har allerede taget skridtet fuldt ud, men langt størstedelen af de virksomheder jeg taler med på daglig basis er i tvivl om, hvor og hvordan de starter deres rejse mod et grønnere datacenter.

Der findes ikke én gylden og let vej, men for mange danske virksomheder kan det være en fordel at følge disse tre strategier:

Optimér infrastrukturen

Dårligt udnyttet it-infrastruktur, herunder inaktive eller ikke-udnyttede servere, er den klart største bidragsyder til energispild i et datacenter.

Derfor anbefaler vi altid virksomheder at foretage en grundig analyse af deres it-miljøer for at identificere de enheder, som er mindst energieffektive og sluger mest strøm.

Ved at udskifte disse enheder med moderne og mere energieffektive løsninger vil virksomhederne opleve en langt højere ydelse, bedre køling af enhederne og optimal udnyttelse af kapaciteten i datacentrene.

En anden måde at optimere det nuværende datacenter på er ved at presse mere ud af den nuværende infrastruktur. Her tænker jeg især på at udnytte storage-kapacitet bedre.

Modernisering skaber energieffektivitet

Gennem mit arbejde med danske virksomheder har jeg erfaret, at det kræver en grundig planlægning at energioptimere datacentre.

Det er ikke tilstrækkeligt blot at skifte til nye servere og storage-enheder.

Det handler i langt højere grad om at vælge enheder og komponenter, der er bygget mere kompakt, så der skal benyttes langt mindre energi til at nedkøle dem.

Desuden er det vigtigt, at virksomheder benytter sig af automatiseringsteknologier og telemetridata, da det i mange tilfælde kan simplificere og fjerne behovet for, at medarbejdere skal overvåge og indstille energistyring.

Ved at implementere disse teknologier kan virksomheder automatisk reducere strømforbruget på tidspunkter, hvor der ikke er behov for stor regnekraft og identificere problemer med energieffektivitet hurtigere end førhen.

Endelig vil jeg også slå et slag for, at virksomheder analyserer, hvornår tiden er inde til at udskifte deres gamle datacenterudstyr – og samtidig sikrer, at det bliver bortskaffet på en sikker og miljømæssig forsvarlig måde.

Her er det vigtigt, at virksomhederne både sikrer, at fortrolige data bliver slettet, ligesom enhederne i størst muligt omfang bliver genanvendt. Det skaber en bedre cirkulær økonomi.

Mere med mindre

Konsolidering af hardware er en af de bedste måder at reducere både CO2-aftrykket og den samlede fysiske størrelse af datacenteret.

Ifølge en Forrester-undersøgelse, der er udarbejdet på vegne af Dell Technologies, overdimensionerer virksomheder gennemsnitligt deres storage-miljøer med hele 37 procent.

Dermed kan mange virksomheder drage fordel af at reducere mængden af storage-kapacitet.

Sidst, men ikke mindst, vil jeg opfordre virksomheder til at benytte as-a-Service-løsninger, når det er muligt.

På den måde forbruger virksomhederne nemlig kun den it-kapacitet, de har behov for, hvilket også resulterer i et lavere strømforbrug.

Ingen virksomheder er imidlertid ens, og derfor er det også forskelligt, hvor bæredygtig hver enkelt virksomhed er, og hvor langt de er på deres bæredygtighedsrejse.

Omvendt er der ingen tvivl om, at virksomheder kan høste frugterne ved at udarbejde den rette strategi og iværksætte initiativer, der understøtter det energieffektive datacenter.

Det er nemlig ikke kun godt for klimaet. Det er også en god forretning.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.