Artikel top billede

Er grænsen mellem menneske og maskine ved langsomt at blive udvisket? Her er det Elon Musk og Teslas prototype på en menneskelignende robot, Optimus, der ved at vande blomster.

Kunstig intelligens får lam mand til at gå: Er vi ved at udviske grænsen mellem menneske og maskine?

Et nyt interface mellem den menneskelige rygmarv og hjerne har hjulpet en lam mand med at få sin gangfunktion tilbage.

I 12 år har Gert-Jan Oskar arbejdet på at komme til at gå igen, efter at han i 2011 blev lammet fra hoften i forbindelse med en motorcykelulykke.

Men nu har han langt om længe fået store del af sin gangfunktion tilbage, og det er sket med hjælp fra kunstig intelligens, skriver den amerikanske avis New York Times.

Avisen henviser til et studie, der er blevet bragt i det videnskabelige tidsskrift Nature, som beskriver, hvordan det med hjælp fra implantater og algoritmer har været muligt at skabe en digital bro mellem hans hjerne og rygmarv, hvilket har gjort det muligt at føre signaler uden om de skadede dele af hans rygmarv.

Har skabt nye interface

I studiet bliver implantaterne beskrevet som et hjerne-rygmarvs-interface, og forskerne bag har via kunstig intelligens gjort det muligt afkode Gert-Jan Oskars intentioner og matche dem med muskelbevægelser.

For at det kunne lade sig gøre har forskerne først implanteret elektroder i henholdsvis Gert-Jan Oskars kranie og rygmarv, og derefter har man udviklet en algoritme, som forbinder hjerneimplantaterne med rygmarvsimplanterne.

Helt konkret betyder det, at Gert-Jan Oskam nu kan stå og gå, og herunder også gå op af stejle stigninger med hjælp fra en rollator.

Ifølge artiklen i New York Times betyder det også, at han nu i et vist omfang er i stand til at gå rundt i sit hus, stige ud og ind af sin bil og stå i en bar med en drink.

Udvisker grænserne

Andre Jackson, der forsker i neurovidenskab ved Newcastle University, oplyser til avisen, at forskere i årevis har teoretiseret om muligheden for at etablere en digital forbindelse mellem hjerne og rygmarv, men at det her er første gang, at der er opnået så markante resultater med et menneske.

Han påpeger desuden, at det er med til at rejse nogle interessante spørgsmålet om forholdet mellem menneske og maskine.

“Vi fortsætter med at udviske de filosofiske grænser mellem, hvad der er hjerne og hvad der er teknologi,” siger han til New York Times.