Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Folketinget/Henrik Sørensen)

Digitaliseringsrådet klar med AI-vision: Sådan skal det udvikles og anvendes i Danmark

Regeringens digitaliseringsråd er klar med vision for, hvordan kunstig intelligens skal udvikles og anvendes i Danmark.

Digitaliseringsrådet har præsenteret sin vision for, hvordan kunstig intelligens skal udvikles og anvendes i Danmark.

I visionen præsenterer digitaliseringsrådet en række strategiske mål og anbefalinger til at fremme brugen af kunstig intelligens og styrke Danmarks position som en førende digital nation.

Rådet blev præsenteret 20. september 2022, og som har til formål at følge implementeringen af regeringens digitaliseringsstrategi og rådgive regeringen om den videre digitalisering af Danmark.

Rådets arbejde ledes af forperson og består derudover af 10 medlemmer fra den offentlige sektor, erhvervslivet, forskningsverdenen og arbejdsmarkedets parter.

Af rådets dokument fremgår det, at digitaliseringsrådet har en vision om, at Danmark som nation bliver blandt de førende i at udvikle og anvende de positive muligheder ved kunstig intelligens, men samtidig også skaber rammer, der kan beskytte mod de trusler, som kunstig intelligens kan udsætte samfundet for.

Ifølge rådet er der ingen grundlæggende modsætninger mellem en ambitiøs tilgang til kunstig intelligens samt værne om demokratiske værdier og datasikkerhed, lyder det.

"Danmark kan være med til at vise en vej frem, hvor der ikke er nogen modsætning mellem at se optimistisk på alle de steder, hvor vi kan forbedre behandlinger i sundhedsvæsnet ved at bruge AI, men samtidig er meget opmærksomme på de risici, der kan følge med, og som vi både i erhvervslivet og fra politisk hold skal håndtere," lyder det fra rådsmedlem Kasper Klynge, som er vicepolitisk direktør for Dansk Erhverv, i forbindelse med rådets vision.

Ifølge digitaliseringsrådet, er skal visionen være første skridt på det, der kaldes "vejen til en tydelig national retning for udvikling og anvendelse af kunstig intelligens og udarbejdet som inspiration for digitaliserings- og ligestillingsministerens videre arbejde med dagsordenen," lyder det.

Skal styres af fire elementer

Digitaliseringsrådet opfordrer regeringen til aktivt at tage stilling til den nationale udvikling og
anvendelse af kunstig intelligens og til ikke at forholde sig passivt og afventendei forhold til implementeringen af ny EU-lovgivning.

"Der er rig mulighed for, at vi allerede nu sætter retning for en progressiv, sikker og ansvarlig udvikling inden for både nuværende og kommende juridiske rammer," lyder det i dokumentet.

Ifølge digitaliseringsrådet skal den danske tilgang til anvendelse af kunstig intelligens styres af følgende elementer:

  • Fokus på potentialerne.
  • Ansvarligt aftryk på udviklingen.
  • Udnytte styrkepositioner.
  • Handling nu.

De syv forudsætninger

Der er dog en række forudsætninger, som opfyldelsen af visionen hviler på, lyder det fra digitaliseringsrådet.

Syv i alt.

Ambitiøse investeringer i forskning

Hvis vores danske værdier skal afspejles i udviklingen af kunstig intelligens, må vi også bidrage og tage del heri. Vi skal derfor være ambitiøse og langsigtede med vores
investeringer i forskning og uddannelse inden for kunstig intelligens.

Adgang til data

At bringe os i front inden for udvikling og anvendelse af kunstig intelligens forudsætter, at vi inden for eksisterende lovgivning i højere grad gør data tilgængelig, når det bidrager til formål, der fremmer samfundets interesser. Data skal opfattes som en kollektiv ressource, der kommer os alle til gavn. Eksempelvis er der store potentialer inden for anvendelse af sundhedsdata, hvor Danmark er blandt de førende lande i verdenen. Det er en position vi skal udnytte til at bringe os i front inden for udviklingen af kunstig intelligens, og få gavn af de potentialer, som teknologierne kan bibringe vores velfærdssamfund – samtidig med, at vi anvender data på en måde, som overholder fortrolighedsregler og dermed bevarer tilliden til fx den offentlige sektors anvendelse af følsomme sundhedsdata.

Tillid og transparens i udviklingen

Vi skal hele tiden have for øje, at udviklingen i sidste ende kommer borgere, virksomheder og samfundet som helhed til gode. Den danske befolkning har i dag en høj grad af tillid til de offentlige digitale løsninger. Hvis tilliden skal fastholdes, er det nødvendigt med en høj grad af transparens og tilsyn med løsninger baseret på kunstig intelligens samt en generel udvikling og anvendelse af kunstig intelligens i tråd med danske værdier.

Ansvarlighed og sikkerhed

Der påhviler virksomheder, der udvikler løsninger baseret på kunstig intelligens, et stort etisk ansvar for at sikre, at løsningerne udvikles med legitime formål for øje, herunder at risici for utilsigtede konsekvenser minimeres, fx risiko for datalæk, algoritmebias og informations- og cybersikkerhed.

Vi skal understøtte en risikobaseret tilgang, som er i tråd med den kommende kunstig
intelligensforordning, hvor der afhængigt af sektorområde er forskellige sikkerhedskrav og
etiske forventninger til brug af kunstig intelligens. Digitaliseringsrådet byder ligeledes EUs og USAs igangværende tiltag om at udarbejde en code of conduct, der bidrager med fælles etiske retningslinjer til anvendelse af kunstig intelligens velkommen.

Adgang til teknologien

Udviklingen af kunstig intelligens kræver adgang til data og massiv computerkraft. Disse to ressourcer er i dag koncentreret hos et fåtal af store internationale virksomheder. Danmark skal være med til at sikre, at markedet holdes åbent og konkurrencen fri, så små og mellemstore virksomheder kan være med på lige vilkår og bidrage med innovative løsninger samt holde de etablerede spillere på tæerne. Vi skal gøre det attraktivt at være virksomhed eller start up, som udvikler kunstig intelligens og fremme etableringen af partnerskaber.

Uddannelse, information og oplysning

Udviklingen af kunstig intelligens sker i et højt tempo og mulighederne er vidtgående. Dette
rejser dilemmaer og svære afklaringer. Vi skal anerkende kompleksiteten, arbejde for
afklaringer og sikre inddragelse af kompetente medarbejdere i løsningerne. Vi skal informere, uddanne og oplyse, så der skabes viden og kompetencer inden for udvikling og anvendelse af kunstig intelligens, både i form af specialistviden, generel oplysning blandt danskere samt de medarbejdere, hvor kunstig intelligens fremover indgår i deres arbejdsopgaver.

Deling af erfaringer og opfølgning

Vi skal sikre mulighed for erfaringsudveksling. Løsningerne på de udfordringer vi står over for, er mange steder de samme. Vi skal blive bedre til med forøget hastighed at udbrede det, vi ved virker og få skaleret de gode løsninger bl.a. igennem partnerskaber, alliancer og forpligtende samarbejder både i den private og offentlige sektor. Samtidig skal vi løbende tage bestik af udviklingen, og være klar til politisk at træffe nødvendige valg for enten at accelerere eller bremse udviklingen, så tempoet bedst muligt matcher danske værdier.