Artikel top billede

Nørgaard: Lyt! Jeg vil forsøge at gøre Danmarks bundrekord i iværksættere og selvstændige til noget logisk, meningsfuldt, forståeligt og fornuftigt

Klumme: Som lovet, på en måde, i sidste uge, skal vi nu tale om de egentlige samfundstabere, nemlig iværksættere og selvstændige. De er tilsyneladende ligeså godt begavede som resten af befolkningen, men har alligevel en overproduktion af adrenalin og/eller et ubevidst dødsønske.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Så blev det fredag igen og de formelle 35-40 timers pseudoarbejde er vel overståede! En hel weekend, hvor man ikke behøver at taste åndssvage ting ind i SAP og andre rædselssystemer, til glæde for rigtigt, rigtigt mange chefer (og kun dem), er klar til at blive brugt til fest, druk og almindelige uartigheder.

En stor tak, i øvrigt, til den viise Christian Lanng fra Tradeshift mm. for at sætte præcise ord på de forfærdende IT-systemer, som chefer elsker og medarbejdere hader (fordi systemerne skal please chefer fremfor at hjælpe medarbejdere):

The hype, the danger, and the real promise of AI.

Som lovet, på en måde, i sidste uge, skal vi nu tale om de egentlige samfundstabere, nemlig iværksættere og selvstændige. De er tilsyneladende ligeså godt begavede som resten af befolkningen, men har alligevel en overproduktion af adrenalin og/eller et ubevidst dødsønske, der får dem til at kaste sig ud i det ene eventyr efter det andet i et land, hvor den slags ting støttes på skrømt. Som en ven engang sagde: Man anses måske ikke for at være direkte kriminel, bare sådan lidt Michael Jackson-agtig kriminel, ikke?

Herfra skal der alligevel lyde: Respekt til dem. The few, the brave.

Med andre ord: Velkommen til første klumme i en serie på mindst to, hvor jeg vil forsøge at gøre Danmarks bundrekord i iværksættere og selvstændige til noget logisk, meningsfuldt, forståeligt og fornuftigt.

Denne bundrekord er ironisk nok til fælles glæde for venstrefløjen, der altid har hadet de små, fordi de hverken kan topstyres eller nationaliseres, og højrefløjen, der hylder monopoler og nedarvede privilegier, hader fri konkurrence og altid bekæmper effektive tilsyn.

Det kunne se ud som om, at både venstrefløj og højrefløj hader det effektive marked, der gavner borgerne og giver de fattige råd til alt muligt. Thi det gør dem både balstyrige, egenrådige og ligeglade med dommedagsprofeter fra det politiske spektrum.

Derfor hader alle politikere naturligvis også de småkravl, der prøver at etablere et frit marked og give folk alt muligt de har råd til. Og EU, de smås reelle beskytter nu om dage, hader de endnu mere - ihvertfald lige indtil de skal udstationeres i Sibi..., undskyld: Bruxelles! for deres parti.

Alt dette had til de små har dog aldrig forhindret dem i at spille skuespil og smålyve i skåltalerne, men resultaterne taler vel efterhånden for dem selv....

Man kunne spørge: Hvem gider dog leve med småløgne, sniksnak og bortforklaringer fremfor sandheden? Svaret er: Næsten alle.

Men vi prøver sgu' alligevel med sandheden, sådan bare for sjov, i denne miniserie.

Vi starter med en afskrift af en optagelse fra en skjult mikrofon i en ministers hjem en tidlig mandag morgen.

I forbindelse med Findsen-sagen var PET nemlig kommet til også at opsætte mikrofoner hos ministeren, da en tekniker forvekslede det, der stod øverst ("Anklagedes navn: Findsen") med det, der stod nederst (ministerens underskrift) og troede, at Findsen som sædvanlig bare ville aflytte en minister for amerikanerne.

Derfor kan vi i dag løfte sløret en smule for, hvorfor det farligste job i Danmark er at være selvstændig eller iværksætter.

I næste uge tager vi nogle konkrete eksempler, komplet med herlige detaljer om vore ca. 200 "væksthuse og fonde", der skal "støtte" SMV'er med deres 4-5000 vellønnede, offentligt ansatte, der ALDRIG selv starter noget op (de kan jo se, hvad der sker).

Dét bliver sjovt! Men indtil da må I som sagt nøjes med denne samtale:

-------------

(Lyd af en mobil, der summer)

- Hej, det er ministeren.

Hej, det er Mortensen. Jeg er formand for foreningen KOL.

- Undskyld - hvad er KOL?

Kæmpebikse Og Lobbyister. Vi er rygraden i det sunde, bæredygtige, danske samfund. Vi passer også den berømte svingdør...

- Nå for Søren! Jamen, nu står jeg næsten i almindelig giv-agt-rør-stilling, haha...

Det var godt! Det er en indstilling vi kan lide! Nå, men vi havde et lille møde i KOL i går, og vi blev enige om, at jeg lige skulle orientere dig om, hvad der er godt for Danmark. Passer det dig nu?

- Well, jeg har faktisk et møde med nogle SMV-firmaer, der har nogle problemer...

Jeg skulle hilse fra en kæmpebiks og deres brancheforening, samt fra bestyrelsesformanden for fonden, der er større end Danmark. De er sikre på, at de kan skaffe dig et fint job, når du en dag ikke gider være politiker mere... De synes du virker som en flink fyr. Så HVIS du skulle have tid nu...

- Ved du hvad? Jeg skriver lige til min ministersekretær, at hun må flytte mit møde med SMV'erne.

Meget fint! Tusind tak! Nå, til sagen: Vi er enige om, at små, nye bikse, iværksættere, selvstændige, og den slags ikke er noget vi skal bruge alt for meget tid på i dette dejlige smørhul af et land, ikke?

- Øhm, det forstår jeg ikke? Vi satser jo netop massivt på iværksættere, alle mulige awards og finansieringsordninger up and down the yingyang for at hjæl....

Stop! Holdt! Det er måske på en måde rigtigt, hvad du siger - vi har med succes kørt modellen "Vi sidder på den hvide hest med en høj, hvid hat" - men i praksis har vi jo sørget for at holde den slags ting på et minimum...

- Jamen...

... Jamen, vi kan jo alle se, at Danmark er gået frem, frem og frem efterhånden som vi har minimeret de smås - og maksimeret de stores - muligheder for at lykkes. De fleste akademikere vil jo også hellere arbejde for Mærsk end MalerKaj, ikke?

- Joh, men...

Det er jo alt sammen meget fint med de dér skåltaler for iværksættere og den slags. Tidligere ministre har dog heldigvis altid været gode til at hjælpe både os og Danmark videre ad den rette og lysende sti via passende lovgivning. Og vi i KOL ser gerne, at man fortsat gør det i dit ministerium. Dine embedsmænd har rutinerne på plads og er vant til at lave god lovgivning, der gavner Danmark og KOL, så du skal faktisk ikke gøre særligt meget selv. Jeg har allerede talt med din departementschef, i øvrigt på et dejligt, lille sted på Frederiksberg, forleden. Han er en meget fornuftig mand, der nok skal få en fin karriere.

- Nå, det var da altid noget, haha.

Ja, ikke? Nå, men mødet i går handlede blandt andet også om de der mange konkurser vi ser i kølvandet på Pandemi-lånene...

- Hvad med dem?

Ja, vi synes jo bare I skal lade naturen gå sin gang. Vælge den grønne løsning, så at sige. Der er jo ingen, der vil savne dem, og det ER jo ikke så mange mennesker alt i alt, vel?

- Vi har faktisk overvejet at komme dem lidt til hjælp, da de jo har fami...

Jaja, vi har jo alle familier i perioder - iværksætterne typisk i lidt kortere perioder. Men husk, at din RIGTIGE familie er alle de venner og kontakter du har i og omkring svingdøren, ikke? Det er jo os i KOL, der sørger for, at du også har råd til at købe julegaver til dine børnebørn, når du forlader politik, ikke?

- Det er måske rigtigt nok. Men vi bør da...

Ja, og Liberal Alliance sagde det jo også så fint: Det er sundt for en økonomi at lade falde, hvad ikke kan stå. Det gør man jo også i vore nationalparker nu om dage. Det er naturens orden, ikke? Det er jo vigtigt med grøn omstilling, ikke?

- Men vi SKAL jo være et iværksætterland. Vi skal leve af det i fremtiden... Vi har jo også de 4-5000 offentligt ansatte i næsten 200 væksthuse og fonde, der skal støtte...

Nu skal der jo ikke gå Løvens Hule i det hele, vel? Vi skal først og fremmest sørge for, at den virkelige verden, hvor de gode, vellønnede jobs altid skabes i store, solide virksomheder med et solidt greb om markedet, fungerer bedst muligt, ikke? De gode tiltag, som dine forgængere så fint kopierede fra KOL's idé-katalog, for at vi kunne gelejde unge, naive mennesker hen mod en mere bæredygtig fremtid (for dem selv og Danmark) i en stor, solid forretning, skal jo ikke ødelægges, vel?

- Hvad er det for nogle initiativer du snakker om?

Uha, der er mange, og skiftende ministre og regeringer har alle gjort det rigtigt fornuftigt, synes vi i KOL. Bare dét at gøre det næsten umuligt at få en lovpligtig bankkonto, selvom man ikke skal have trækningsret på den, er jo en helt lille genistreg. Så er der det smukke princip med at forfølge folk, der har fået gæld til det offentlige, resten af deres dage. Vi prøver at hjælpe på det område alt, hvad vi kan - vi kæmper f.eks. MEGET hårdt imod EU's planer om at kopiere den amerikanske "Chapter 11-protection". Man kan man jo blive helt utilpas, ikke? Haha. Heldigvis er de danske embedsmænd og politikere helt med på, at det er en skidt idé.

- Ah ja, jeg hørte godt, at min forgænger havde en masse møder med jer om det...

Ja, det var endog særdeles konstruktive møder, og jeg tror også det lykkedes os at skaffe et par ministre nogle virkeligt gode exit'er via svingdøren, specielt da det lykkedes at få alle med på at lovgive en rentesats på over 8% hos Gældsstyrelsen, så mange af dem aldrig kan komme af med gælden! Vi skal også fortsat sørge for, at rod i regnskaber (overtrædelse af bogføringsloven) automatisk medfører, at du får en dom for overtrædelse af straffeloven, så du ikke kan sikkerhedsgodkendes, osv., osv.... Og det er jo ekstra smukt, fordi det peger fremad og opad og bare gavner Danmark helt vildt...

- Vent, HVAD?!?

... og flere og flere regler og masser - MASSER - af kontroller fra det offentlige overfor SMV'erne. De store er det i praksis ikke nødvendigt at kontrollere. De opfører sig altid pænt... . Vi giver den jo fuld gas med Governance nu om dage, haha. Det lyder sgu' så smukt, og hvem kan sige nej til at have mere styr på tingene?

- Det er selvfølgelig vigtigt at vi har fuld styr på alting...

Netop! Netop! Og som KOL forventede, har det alt sammen haft en hamrende positiv effekt på samfundsøkonomien, beskæftigelsen og folks tilfredshed med os - og flere har det jo reelt bedre, når de få, store, ansvarlige bikse ligesom står for det hele, og naturligvis ikke forstyrres af diverse tilsyn, ikke? Jeg glemmer ALDRIG dengang vi var nødt til at bede Schlüter gøre noget ved monopoltilsynet i en fart. Det var ved at tage fuldstændigt overhånd - de var begyndt at pusle med tanker om at GØRE noget. Ja, de forsøgte endda at undersøge IBM. Uha! Det var tæt på!

- Men hvad med alle de små...

Jaja, det er jo altid lidt trist, hvis man kender én eller anden lille forretningsdrivende eller en blåøjet, ung idealist, der tror på det dér CBS-pjank med "iværksætter for livet", osv. Selvfølgelig. Det forstår vi godt i KOL. Vi er jo også en slags mennesker. Meeen - nu KUNNE de der unge CBS-studerende jo også prøve at se på, om deres undervisere i alt det dér moderne noget nu også selv har sagt deres gode jobs op og risikeret liv og førlighed for en skør idé, ikke? Selvfølgelig har de ikke dét. De har højst skrevet en lærebog om emnet, som de så bruger til deres egen undervisning. Ærligt talt - det burde de unge da kunne gennemskue, ikke?

- Nej, hør nu her! Vi har verdens laveste andel af iværksættere og selvstændige, og næsten ingen kvinder vover at starte noget selv. Det kan vi da ikke leve med!

Netop! Derfor er vi også absolut åbne overfor, at færre skal ind på den farlige vej - og at nogle af dem bagefter godt kan få arbejde hos os. Hvis de altså kan indordne sig! Det kan jo være svært, når man først har smagt for meget frihed og den slags pjank. Det fører som regel ikke til noget godt, vel? Men mon ikke de fleste hurtigt lærer at falde til patten og indordne sig? Sult ER en stor læremester, haha, og det er jo også ret svært for dem at få offentlig hjælp, når de først har dummet sig og forsøgt selv at stable én eller anden fjollet, lille fedtbiks på benene.

- Jeg synes altså det lyder meget kynisk! Jeg bryder mig ikke om det!

Men det virker! Aldrig har Danmark haft en bedre økonomi! Nå, men det var hyggeligt at tale med dig, og jeg skal videre til et møde med en anden minister. Ha' en fortsat dejlig dag... Vi ses en dag i svingdøren, og så vil du sande, hvem der er dine sande venner, ikke sandt?

Tjoh, det vil jeg vel.

Farvel, Hr Minister!

- .... nå, men farvel så.

Det var dét! I næste uge bliver det konkret. En frisør ender med håret i postkassen og en rødhåret mand bliver snydt af et væksthus i Taastrup. Der bliver med andre ord gang i den. Og SKULLE I have nogle gode historier om alle vore væksthuse og deres endnu flere awards, så fortæl løs på mogensxy@gmail.com - jeg kan næsten ikke få nok af den slags.... Skål!

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.