Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test: Dells billigste XPS mini-maskine er stadigvæk et monster af en bærbar

Dell XPS 13 er stadig mini men mægtig, når det gælder det, der rigtig tæller i en laptop.

Bærbare windows-pc’er har længe døjet med at være så lækre og flotte som Apples Macbook Air maskiner.

I 2015 brød Dell med en fordom ved at barbere kanterne omkring skærmen på sin XPS-serie af laptops og ellers iklæde maskinen i en tyk og solid metalhabit.

Resultatet dannede skole, for siden har både Apple og de øvrige pc-producenter fulgt samme opskrift, når der skulle kreere en let og bærbar pc.

Dells mindste XPS-model er dog blevet grundigt raffineret over årene. Hvilket gør serien stadig mere interessant til dem, der søger efter en kompakt arbejdsmaskine.

Budget-XPS’er

Dagens testemne er den billigste konfiguration af den billigste XPS-model i Dells portefølje: En Dell XPS 13 med 12. generation Core i5 (1230U) til 8.690 kroner.

Selvom der er tale om en grundmodel, føles maskinen på ingen måder billig, med et ydre og en forarbejdning, som kun få andre pc’er matcher.

Herligheden vejer bare 1,17 kilo, men formår at virke meget solid til trods for sin fjervægt.

Opladeren vejer yderligere 240 gram og er ikke helt så fiks og let som dem der følger med Apples og Samsungs bærbare. Lidt ærgerligt, når nu den øvrige maskine er så lækker.

Når det gælder porte, er Dell gået yderst minimalistisk til værks. Her er kun to USB-C porte at få. Og når du slutter opladeren til ender du med blot at have et enkelt stik til tilbehør.

Et eventuelt headset-vil du skulle køre igennem en medfølgende adapter, da selv jack-stikket er forvist.

Heldigvis sidder USB-C portene på hver sin side, så eksempelvis en kortlæser ikke komme til at skærme for naboporten. Dell inkluderer samtidig også en USB-C til USB-A adapter, hvilket gør det letter at slutte ens udstyr til (og at glemme noget på farten).

Dejligt display

XPS 13 byder, ikke overraskende, på et 13 tommer stort display. Helt præcist får du i alt 1.920 gange 1.200 pixels strøet ud over et 13,4” stort lærred. Her er desuden ingen fancy skærmteknologier som OLED eller 120 Hz frekvenser.

På papiret kan det virke som en lidt uambitiøs skærm, men faktum er at farverne, kontrasten og særligt lysstyrken er gode, mens de fine kanter omkring lærredet giver et ganske raffineret udsyn. Skærmen er desuden af den blanke type, fremfor den matte.

Vil du have fuld knald på farver og opløsning, er der samtidig mulighed for at få en XPS Plus med 4K OLED-lækkerier – mod en klækkelig merpris.

Jeg kan nu finde mig godt til rette foran den budget-XPS’er, da denne samtidig tilbyde et kvikt og let lystrende tastatur samt en touch-flade, der ganske vist kunne være større, men som til gengæld reagerer både præcist og hurtigt.

Performance i anden række

Dell XPS 13 er udstyret med en 12. generations Core i5 processor, som byder på i alt 10 kerner.

Otte af dem er dog af den strømbesparende slags, mens processoren er tunet til blot at bruge omkring ni watt, hvilket er en tredjedel af, hvad de kraftigere ’P’ processorer typisk anvender.

Det lave strømforbrug opnås ved at skrue drastisk ned for frekvenserne med undtagelse af kortere perioder, hvor processoren får lov til at snurre med op til 4,4 GHz.

I praksis giver det resultater, der placerer den i samme liga som de mere forslugne P-processorer – men kun når det gælder lettere opgaver. Du vil ikke bemærke nogen forskel så længe du browser med Chrome eller lægger tal sammen i Excel.

Men forskellen vil vise sig under de tunge løft, såsom spil og tungere programmer til video- eller fotoredigering, hvor maskinen bare ikke besidder samme bundtræk, til trods for at den faktisk har hele 10 regnekerner i motorrummet.

At billig-XPS’eren ikke yder så vildt, giver dog den fordel, at den ikke varmer så meget og derfor ikke behøver den vilde køling – og derfor er larmen ganske behersket, selv med tryk på alle ti cylindre.

Med et beskedent strømforbrug og en kompakt skærm, kunne man håbe på en glimrende driftstid – hvilket man da bestemt også får. Her kan du faktisk regne med over 12 timer ved den lille skærm, så længe du holder dig til kontoropgaver som Word, browsing eller Powerpoint.

Det er lidt af en bedrift, taget i betragtning af, at batteriet ombord på XPS 13 ikke er synderlig stort – her er blot 52 Wh at rute med. Til gengæld kan det kviklade fra nul til 80 procent på bare en time.

Den oplagte følgesvend

Dell dannede skole og er stadigt en reference, når det gælder lette og kompakte enheder.

Foregår store dele af dit arbejds-, hverdags- eller studie-liv med afstand til stikkontakten er Dells fine og lækre XPS 13 maskine en oplagt følgesvend.

Den er ikke perfekt - det er der ingen maskiner, der er – men der er indgået kompromisser de helt rigtige steder, hvis du skal have en maskine, der trofast kan levere en god brugeroplevelse på farten.


Loading ikon