Artikel top billede

Dockingstationer er ved at skifte stil fra mekanisk sammenkobling til kabelforbundne enheder baseret på USB-C-standarden. Den sorte boks bag den bærbare er hjertet i den komplette, stationære arbejdsplads. (Foto: Dell PR)

Test: Sådan kan en dock forandre din svage bærbar til en fuldfed desktop

Hvis en laptop er den centrale enhed i dit digitale arbejdsliv, står du nemt over for et dilemma. Til rejser og pendling kan den ikke blive let og kompakt nok, men på skrivebordet derhjemme eller på arbejdet kommer du nemt til at mangle tilslutninger og ergonomi. En dock kan bygge bro mellem den bærbare og stationære verden. Se hvordan.

Virksomheder og organisationer har altid haft dem til deres mobile medarbejdere, der både skal fungere i marken og hjemme på kontoret.

Denne del af personalet er som udgangspunkt ekviperet med en bærbar computer, og når de tjekker ind på jobbet eller i hjemmekontoret, skal de blot parkere pc’en i en dockingstation – dock blandt venner – for at blive opkoblet til centrale faciliteter som netværk, servere, printere osv.

Businessorienterede pc-bands som Lenovo, HP, Dell, Acer med flere har traditionelt tilbudt proprietære, mærke- eller endda serie- eller modelspecifikke, docks med komplekse multistik, der blot clipses på maskinerne og får dem til at opføre sig som stationære, kabeltilsluttede computere.

På den måde kan brugerne arbejde med større skærme, rigtige tastaturer og mus samt kabelforbindelser til netværk, printere og centrale servere.

Og it-afdelingen kan klare den fulde kontrol over hele molevitten, så backup, softwareopdatering og anden vedligeholdelse ikke kræver nogen nævneværdig indsats fra brugernes side.

Det universelle USB-C-ports indtog

De proprietære dockingstationer lever tilsyneladende i bedste velgående, og de har fået selskab af modeller, der udnytter fleksibiliteten i USB-C-standarden, som ikke alene omfatter overførsel af rå data, men også video, audio og ikke mindst strøm.

Det kan ligne en joke, når en dyr laptop kommer med skaldede to USB-porte, men mere kræves der faktisk ikke til at strømforsyne den og en seriøs skærm samt til at kommunikere med omverdenen.

At dette så kræver en ekstern boks med gængse tilslutninger, er en anden sag, men et enkelt USB-C-kabel kan være nok til at tjekke en bærbar ind i et komplet system af opkoblede pc’er.

For en tech-nørd er det dybt fascinerende, at et lille stik med målene 8,2 x 2,4 mm kan konstrueres med 24 kontakter, hvoraf 16 bruges til dataoverførsel op til 10 Gbps, fire til strøm og fire til jord.

Strømkontakterne kan til sammen belastes med fem ampere, og da spændingen kan komme op på 20 volt, bliver den maksimale effektkapacitet 100 watt.

Ydermere er USB-C-stik symmetriske, så de ikke kan vendes forkert.

Det er mere, end der kan siges om det forældede micro-USB stik, som med passende brutalitet kan voldes ind i konnektoren på for eksempel en mobiltelefon – og ødelægge dens bundkort.

Oprydderen og schweizerkniven

Hvis du skriver ”dockingstation” i søgefeltet hos populære onlinebutikker som ComputerSalg eller Proshop, risikerer du nemt at blive totalt rundforvirret.

Disse to forhandleres hjemmesider kvitterer med henholdsvis 3.662 og 1.348 resultater fra alle de kendte pc-mærker – plus et uoverskueligt sammensurium af såvel større som mindre producenter.

Til denne test har jeg helt udeladt de proprietære løsninger til fordel for mere universelle enheder, som mange brugere selv kan vælge – eller i det mindste kan have indflydelse på valget af.

I denne uvejsomme jungle er der stadig rigtigt mange kandidater, og jeg har valgt at indsnævre feltet til blot to modeller med vidt forskellige profiler.

Orden på skrivebordet

Min for længst afdøde bedstemor, født i 1888, brugte mange fyndord, heriblandt ”Orden er Rigdoms Moder”, som hun kunne udtale med den autoritative diktion i datidens grammatik.

Hun ville ikke have set med milde øjne på mit skrivebord, som det normalt roder, og jeg kan kun give hende ret: Det har ikke gjort mig rig.

Måske kunne en Logi Dock have stemt min bedstemor mildere. Denne dockingstation fra Logitech er en kompakt enhed af lyst eller mørkegråt plast, beklædt med matchende stof, som er lige velegnet til at stå i et hjørne af stuen eller på et kontor hos arbejdsgiveren.

Docken kommer med et pænt udvalg af tilslutninger gemt af vejen på bagpanelet og venstre side.

Der er også indbygget en højttalertelefon. Brug den til håndfri telefonsamtaler eller tilslut et webkamera med integreret mikrofon og deltag i videomøder.

Et overskueligt tilslutningspanel med porte til både en DisplayPort- og en HDMI-skærm med 4K/60 Hz-teknologi. En tredje USB-C-port sidder lettere tilgængeligt på dockens venstre side.

Alle USB-porte kan håndtere 5 Gbps, og der er ingen med Thunderbolt. En LAN-port kunne også være rar at have. (Foto: Logitech PR)

Sjovt nok mangler der et enkelt billede i Logitechs omfangsrige pressekit, nemlig et af den tilhørende strømforsyning.

Det skyldes sikkert, at en ”mursten” på et halvt kilo med et strømstik i den ene ende og et tykt kabel i den anden ikke er et specielt fotogent produkt ­– den bør absolut gemmes af vejen.

Til gengæld rækker murstenens effektkapacitet på 230 watt så rigeligt til opladning med op til 100 watt af en bærbar computer via et USB-C-kabel plus strømforsyning/opladning med op til 4,5 W eller 7,5 watt af andre USB-tilsluttede enheder.

Seriøs audiosektion

En betydelig del af den forholdsvis høje pris – 4.299 vedledende, typisk 3.200 kroner online – på Logi Dock skyldes sandsynligvis den avancerede audiosektion.

Til lydregistrering er der brugt hele seks retningsbestemte mikrofoner, hvis karakteristikker automatisk tilpasses til at fokusere på en primær lydkilde i et rum og undertrykke støj fra omgivelserne.

Jeg oplever mikrofonlyden som klar og naturlig, og dæmpet musik fra hi-fi-anlægget undertrykkes næsten totalt. Hvis husets vagtsomme dværggravhunde galper op, kommer deres larm dog med ud i verden.

Lyden fra Logi Dock er i mine ører optimeret til tale, som gengives klart og meget let forståeligt.

Til dæmpet baggrundsmusik i et storrumskontor er klangen godkendt, men ved blot lidt højere niveauer bliver mellemtonen – taleområdet – meget dominerende, og både bas og diskant negligeres noget.

Sammenlignet med enhver skærm jeg har hørt, er musiklyden dog stadig mange klasser bedre.

Logi Tune og Bluetooth

Logi Dock kommer med en ”brugervejledning” trykt på emballagen, der får en Ikea-manual til at virke som en lufthavnsroman.

I stedet for at bande over det, har jeg fundet og downloadet en Setup Guide på 11 sider for hvert af 32 sprog, heriblandt dansk.

Her forklares knapperne og deres funktioner kort og kontant.

Meget af betjeningen er så intuitiv, at den typiske nørd blot vil prøve sig frem, men før vedkommende kontakter Support, vil nogle udfordringer nok kunne være klaret med denne guide.

Logitech tilbyder også en app, som hedder Logi Tune og blandt en del andet kan synkronisere Logi Dock med en computers kalender, så eksempelvis opkommende møder markeres med lyssignaler.

Bluetooth er en anden selvfølgelighed, som her er dedikeret til firmaets headset og høretelefoner i Zone-familien.

Den testede Logi Dock er udstyret med et Teams-logo.

Det betyder, at den kan bruges til afholdelse af Teams-videomøder, men det giver ingen eksklusivitet. Zoom egner docken sig også til, men Microsoft har måske betalt for Teams-udsmykningen.

Konklusion

Logi Dock fra Logitech er et seriøst bud på en gennemtænkt og velbygget dockingstation, som hos enkeltbrugere og i mindre organisationer kan lette planlægning og afvikling af virtuelle møder med stort udbytte for deltagerne.

For nogle brugere og beslutningstagere vil det sikkert være mindst lige så værdifuldt, at Logi Dock kan overflødiggøre flere strømstik, kabler og adaptere, så et skrivebord bliver mere overskueligt, og arbejdet kan komme lettere fra hånden.

Stik til det meste på minimal plads

Hvor det ellers er tilladt – altså absolut ikke i fly, er en mellemstor schweizerkniv en trofast rejseledsager i min håndbagage.

I dag har videomøder og anden digital kommunikation gjort mig til en uinteressant kunde for flyindustrien, men når jeg en sjælden gang skal på farten, til lands, vands eller i luften, har jeg altid en it-værktøjskasse med.

Tidligere bestod den af diverse adaptere og kabler. Nu kan jeg løse de fleste tilslutningsproblemer med en it-schweizerkniv.

Acasis 10-in-1 Hub

Min aktuelle favorit kommer fra Hongkong-virksomheden Acasis, som fremstiller et sortiment af it-tilbehør og er lykkedes over al forventning med en Kickstarter-kampagne, der resulterede i min forholdsvis nyerhvervede 10-in-1 Hub.

Flere af firmaets produkter har tydelig adresse til brugere af Mac-computere og iPad-tablets.

Det er forståeligt, for Apple er notorisk for at holde antallet af porte på deres grej til et minimum, og det skaber et marked for tredjepartsproducenter.

Acasis’ killer-feature er efter min mening en M.2-bås til et NVMe- eller SATA-flashdrev, der kan monteres uden brug af værktøj, være op til 80 mm langt og rumme op til 8 TB data.

Så er det nemt at have en sikkerhedskopi af en hel computer med på farten og/eller gemme nogle store downloads på et separat medie.

Aktuelt har jeg installeret et Kioxia Exceria Pro-drev på 2 TB og tanket det op med en sikkerhedskopi af mine filer på OneDrive. Just in case…

Bedre med en separat strømforsyning

Acasis-hubben kan normalt få strøm nok til flash-drevet og USB-portene fra en USB-C-port på en bærbar. Så skal man selvfølgelig have den bærbares eksterne strømforsyning med i bagagen.

Det er også muligt at gå en anden vej ved at anskaffe en stærkere ekstern strømforsyning og lade den trække hele molevitten via superhubben.

Via en PD-sokkel kan hubben tilføres op til 100 W, og deraf kan der sendes op til 80 W fra PD-soklen til opladning/drift af den bærbare.

Hvis computeren har to USB-C-porte og er nogenlunde økonomisk i strømforbrug, kan det være muligt at tilslutte en ekstra skærm, for eksempel en 27-tommer med et forbrug omkring 20 W, og klare sig med en enkelt strømforsyning på størrelse med en Apple TV-boks

Enkel at bruge, besværlig at købe

Tilslutning af eksterne enheder og medier kan vanskeligt være enklere: Hvis stikkene passer i hubben, kører det.

Tildeling af drevbogstaver, som nogle gange kan være drilagtigt, fungerer her perfekt.

Hubben kan bruges som fingervarmer om vinteren, for den kan blive pænt lun, og det kan absolut anbefales at forbedre et flashdrevs varmeafledning ved at montere den medfølgende termiske plade.

Jeg har ikke kunnet finde en ægte, lokal dansk forhandler af Acasis.

Min egen hub er købt på amazon.de i Tyskland, som i øjeblikket vil have knap 1.100 kroner for vidunderet, leveret til døren.

Jeg har set meget lavere priser i dollar, men hvis alle afgifter, gebyrer og så videre ikke er inkluderet, kan sådan et køb blive en meget dyr fornøjelse. Læs omhyggeligt det hele med småt på sådan et sted, før du eventuelt tager en dyb indånding og klikker ”PAY”!

Konklusion

Hvis du ikke blot vil bruge en minimalistisk laptop som andet end en opskaleret smartphone, men også gerne vil udnytte den som en rigtig computer, er Acasis’ 10-in-1 Hub et nærmest genialt tilbehørsprodukt.

Hubben fylder og vejer meget lidt i bagagen, og den tilføjer de fleste af de porte og sokler, som en krævende bruger kan ønske sig.

Dog ville det være rart med især LAN-, NVMe- og Thunderbolt-tilslutningerne, hvis de kunne følge med markedets seneste standarder.


Loading ikon