Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Test: Vild old school bærbar er hurtigere end de fleste desktop-maskiner

Kan du leve med det meget gaming-orienterede design er Erazer Major X20 et godt tilbud med de vildeste gaming-komponenter. Helt uden du behøver at stå tidligt op for at komme i Aldi.

Tilbage i tidernes morgen fulgte denne tester altid nysgerrigt med i Aldis tilbudskataloger.

Ikke fordi jeg var særligt interesseret i priserne på smør, langtidsholdbar mælk eller pølser i glas, men fordi Aldi havde et unikt samarbejde om at lancere solide pc'er fra Medion.

Med et par måneders mellemrum var der derfor mulighed for at gøre et reelt kup, hvis man var hurtigt nede i den lokale butik.

Nuvel, Aldi er på vej ud af det danske marked, men Medion består.

Og Medion-gamermonsteret kaldet Erazer Major X20, som Computerworld har haft til test over sommerferien, er på sin vis en fin fortsættelse af historien fra gamle dage.

For der er tale om en kraftig maskine med Intels vildt hurtige i9 13900HX-processor med hele 24 kerner, 32 gigabyte DDR5 ram og Nvidias 4070 grafikkort med otte gigabyte ram. Alt sammen komponenter fra den øverste hylde – og lidt til – hos producenterne.

Maskinen, som også kendes under modelbetegnelsen MD62525, kommer desuden med Windows 11 samt en SSD-disk på 1 tb.

Skærmen er på 16 tommer og har en opløsning på 2.560 x 1.600 pixels og har det ekstra gamerpræg, at dens opdateringsfrekvens er på hele 240 Hz.

Sammen med tastaturet, som lyser på i alverdens farver, når der spilles, signalerer designet af Major X20 meget tydeligt, at der er kræfter under motorhjelmen.

Og det er der.

Intels vilde bærbare i9 13900HX-processor med 24 kerner har så meget fart på, at den i vores test kun var 68 sekunder om at rendere et 4K-klip i Adobe Premiere Pro.

Slår næsten vores desktop-tester

Til sammenligning kan være vores test-desktop med en AMD 5950X processor, 64 gigabyte RAM og et RTX 3070 grafikkort gøre det på 65 sekunder.

Det gør en smule ondt på selvforståelsen, for det er sjældent, at vi ser, at bærbare kan slå andet end væsentligt ældre desktop-systemer.

Artiklen fortsætter under billederne...

Medion-monsteret får dog stadig tæsk af Apples MacBook Pro 16 med M2 Max-processoren, som kan løse samme opgave på blot 59 sekunder.

Til gengæld kan MacBook Pro ikke spille Diablo IV, hvilket Erazer Major X20 klarer godt.

Vi installerede det spritnye og ret krævende spil, satte opløsningen på 2.560 x 1.600 pixels, grafikkvaliteten på høj og kastede os så ud i kampe med massevis af monstre på skærmen.

Det klarede maskinen rimeligt godt.

Enkelte steder kunne der mærkes en smule tøven, men efter at have sat grafikkens kvalitet på ”medium” var det meget sjældent, at det dukkede op – og i så fald kun, når monstrene fyldte det meste af skærmen.

Så som spillemaskine er Major X20 godkendt, men det er også en god reminder om at bærbar og stationære komponenter ikke er det samme på trods af navnesammenfald.

For på vores desktop-maskine, som på papiret har et grafikkort (RTX 3070) fra forrige generation og en ældre processor (AMD 5950X) med færre kerner, har vi ikke oplevet samme (sjældne) hakken.

Artiklen fortsætter under billedet...

Bærbare gaming-maskiner kan i sagens natur noget andet, fordi du ikke skal slæbe rundt på ekstern skærm, tastaturer etc.

Men det er værd at huske, at det betyder , at det koster på både performance og pris i forhold til en stationær gamer.

Du kan få meget desktop-pc og skærm for de knapt 19.000 kroner, som en Major X20 koster.

Og så skal du huske, at strømforsyningen alene vejer 1,16 kilo inklusive ledning - eller det samme som en Macbook Air!

Da Major X20 i sig selv vejer 2,37 kilo, hvilket faktisk er ret flot, tynges ens rygsæk af en samlet gaming-pakke på 3,53 kilo.

Det er dog ikke batteriet, som vejer. For her har Erazer sparet.

Du skal derfor ikke regne med mere end tre til fire timers batterilevetid, når du bruger maskinen normalt - og en hel del mindre, hvis du prøver at spille på batteri.

Det sidste giver dog ikke meget mening, for præmissen for bærbare er nu engang, at de skruer godt ned for ydelsen, når strømforsyningen er taget fra.

Blæserstøj i vindtunnelen

En vigtig ting at huske på er, at den slags spille-anstrengelser får Major-maskinen til at fyre godt op for blæserne - i et sådant omfang, at det lyder som om, at du spiller i en vindtunnel.

Kombineret med tastaturets noget aggressive kliklyde er det klart, at Erazer Major X20's naturlige habitat er steder, hvor støj og høje klik ikke generer andre.

Man kan dog også invende, at Major X20s oldschool-gaming design gør, at den sjældent kommer ud.

Her er en maskine som Samsungs Galaxy Book 3, som kan købes med næsten samme specifikationer, udstyret med et noget mere moderne udseende.

Samtidig - og igen tro mod sine gaming-rødder - kommer Major X20 med tre klassiske USB-A porte, ethernet, HDMI og SD-slot – men blot med en enkelt moderne USB-C port.

Erazer Major X20 koster omkring 19.000 kroner i den testede konfiguration.

Samsungs maskine koster pt. cirka 29.000 kroner. Andre alternativer fra Lenovo koster dog nogenlunde det samme.

Kan du leve med det meget gaming-orienterede design, støjen og den korte batterilevetid, er Erazer Major X20 et klassisk bud på en budget-gamer - selv med den noget høje pris.

Helt uden du behøver at stå tidligt op for at komme i Aldi.


Loading ikon