Artikel top billede

Med en bredde på 41 centimeter matcher denne kompakte soundbar mange store laptops, og den kan også smutte ind under en typisk computerskærm. RGB-tivolibelysningen kan du slippe for, og den 35 mm store drejeknap er både afbryder og lydstyrkeregulering. (Foto: Trust PR)

Test: 550 gram soundbar til 300 kroner - den er slet ikke så ringe som frygtet

GXT 620 Axon fra det hollandske firma Trust er ikke den allerbilligste soundbar på PriceRunner, men den kommer tæt på. Så meget lyd får du for 300 kroner.

Denne soundbar skulle have indgået i testen Her er vejen til klar tale og musik fra din computer. Det tog længere tid end ventet at få produktet leveret, men her er dommen.

Et enkelt firma annoncerer med 212 kroner for den lille Axon-soundbar, og hos de lagerførende udbydere er den laveste pris for vidunderet i skrivende stund 298 kroner plus forsendelse.

Det er ikke mange penge for en myggevægter af en kompakt stereohøjttaler med en bredde som en stor laptop, farveskiftende RGB-lys, indbygget forstærker og nogle imponerende specifikationer.

Og på grund af den lave pris vil nogle sikkert spekulere på, om sådan en soundbar overhovedet kan være noget værd som formidler af lydoplevelser.

Nørder gå hjem!

Lad os starte med at se på højttalerenhederne i Axon.

Til det formål har jeg uden besvær adskilt det lette plastkabinet, som er samlet med 10 skruer, og hvor der sidder to nydeligt forarbejdede enheder med pænt kraftige ferritmagneter og 45 mm membraner med stor slaglængde. Det svarer til bestykningen i en lille trådløs højttaler uden vilde party-ambitioner.

Jeg havde sværere ved at lokalisere den indbyggede forstærker, som viste sig at være placeret på undersiden af et lille printkort med analog lydstyrkeregulering og styring af RGB-lysshowet.

Forstærkeren er en anonymiseret mikrochip uden køling, der måler 10 x 5 mm og har 16 ben. Ifølge Trust kan dette kraftværk levere 12 W Peak/6 W RMS til de to højttalerenheder. Det vender jeg tilbage til.

Betjeningen af GXT 620 Axon kan næsten umuligt være enklere. Strømforsyningen foregår via et kabel med USB-A-stik, og et andet kabel med 3,5 mm-jack klarer den analoge signaltilførsel. Ingen app-download og ingen parring, men selvfølgelig skal computeren have de nødvendige, ledige tilslutninger. Den runde lydstyrkeknap på højre side har også en tænd/sluk-funktion, og en mekanisk omskifter tænder og slukker for lysshowet. That’s all folks!

Og hvordan er lyden så? For ikke at stemme forventningerne for højt, startede jeg med at spille lidt musik via de indbyggede højttalere i en Acer-laptop, hvor underdelen måler 11 mm på det tyndeste sted. Denne oplevelse kommer tæt på at rense ører med en stump rusten pigtråd, som er forbundet til et elhegn.

Når Axon får lov til at tage over, er det næsten som at komme i himlen: Musikken kan genkendes, stemmer bliver forståelige, og der er sandelig både bas og diskant i lydbilledet!

Men prøv at gøre det omvendte og gå fra et hi-fi-anlæg til en fornuftig soundbar og derfra til GXT 620. Så er der virkelig dømt nedtur, for i denne sammenligning Axon falder næsten totalt igennem med en kedelig klang, nul dynamik og høj forvrængning ved selv meget moderate styrkeniveauer.

Lyder denne beskrivelse usandsynlig? Sådan kan hjernens hørecenter manipuleres. I elektroniksupermarkederne kaldes det demoteknik og bruges af sælgerne til at få kunderne til at købe det, som butikken helst vil af med.

Ohms lov gælder stadig

I den tidligere publicerede del af soundbar-testen har jeg beskrevet, hvordan det er almindeligt blandt producenter af letvægtsaudio at bruge nogle stærkt oppustede specifikationer – ikke mindst for udgangseffekt. Trust GXT 620 Axon bryder ikke med denne tradition.

Som nævnt strømforsynes den lille soundbar via et kabel med USB-A-stik. Denne standard foreskriver, at der skal være en DC-spænding på 5,0 volt. Med en strømkapacitet på 1 ampere vil der være 5 watt brutto til deling mellem lysshowet og de to forstærkerkanaler. Ved hjælp af en USB-tester har jeg konstateret, at soundbaren virkelig gør ondt i trommehinderne, når strømforbruget nærmer sig 0,5 ampere (2,5 watt), og så vil der være maksimalt en watt til hver kanal.

Jeg har også prøvet at føde Axon fra en kraftig USB-strømforsyning fra Deltaco, der har kostet mere end soundbaren. Det har ikke gjort nogen hørbar forskel. Chippen er åbenbart også elektrisk i mikroklasse.

Konklusion

Trust GXY 620 Axon er med længder den billigste soundbar, jeg til dato har testet, og det kan kræve nogen forventningsafstemning hos en bruger.

Hvis du er vant til at lytte med de indbyggede højttalere i din computer eller telefon som kilde, kan du næsten ikke undgå at opleve en dramatisk forbedring med denne lille soundbar.

Hvis du er bedre vant – kvalitativt og/eller kvantitativt – og kun har et højttalerbudget på 300 kroner, så køb et par høretelefoner, helst med kabel og helt uden elektroniske features. Så kan du få en masse personlig lyd, som du kan nyde, mens du sparer sammen til et par gode højttalere.


Loading ikon