Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Dedalus)

Sundhedsvæsenet tager et ordentligt digitalt spring fremad

Det danske sundhedsvæsen tager et stort digitalt spring fremad med en ny aftale, som indfører digital first-princippet.

Det danske sundhedsvæsen skal nu være meget mere digitalt.

Som udgangspunkt skal borgerne tilbydes en digital kontakt med sundhedsvæsenet i stedet for et fysisk fremmøde i de situationer, hvor det giver sundhedsfaglig og økonomisk mening, og hvor borgeren ønsker det.

Det er en del af resultatet af en splinterny aftale mellem Regeringen, Danske Regioner og KL om at bruge en halv milliard kroner på digitale behandlingstilbud. Aftalen løber frem til 2028.

“Digital hjemmebehandling kan give en større fleksibilitet og tryghed i hverdagen og betyde, at borgere med kroniske sygdomme som for eksempel KOL og diabetes kommer i bedre kontrol med deres sygdom. Dermed kan man undgå, at deres sygdom forværres, og det kan give større livskvalitet for den enkelte og føre til færre sygehusindlæggelser”, siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde.

“Men selvom sundhedsvæsnet de senere år er blevet bedre til at tage digitale løsninger i brug, så skal vi blive endnu bedre og hurtigere til at udnytte de muligheder, som teknologien giver os. Derfor er jeg glad for, at vi har indgået en aftale, der giver flere, som ønsker at bruge digitale løsninger i eget hjem, mulighed for det”, siger hun.

Formand i Danske Regioner, Anders Kühnau, forventer, at mange borgere vil kunne spare mange ture til hospitalet, fordi kontroller og en del af behandlingen kan klares hjemmefra via digitale løsninger.

“Aftalen kan frigive kapacitet på hospitalerne og lette borgernes hverdag. Som noget særligt åbner aftalen op for digitale tilbud til borgere med blandt andet psykiske udfordringer som for eksempel depression eller angst. Aftalen giver mennesker med psykiske udfordringer helt nye muligheder for behandling i hjemmefra i trygge rammer, tidligt og effektivt”, siger han.

Konkret skal aftalen sikre, at en udvalgt gruppe på op mod 4.400 patienter med type 2-diabetes kan tilbydes sensorbaserede glukosemålere i en forsøgsordning i 2024-2026, mens op mod 1.400 KOL-patienter i 2025 kan tilbydes udstyr til hjælp til vejrtrækningen, såkaldt non-invasiv ventilation (NIV), i hjemmet.