Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Med TP Links smart lys kan du sætte lys og farver op overalt. Det fungerer som Philips Hue, men er et lidt billigere alternativ med næsten lige så mange muligheder. (Foto: TP-Link PR)

Test: Her er den billige og snedige vej til at bade hele hjemmet i smart-belysning

Med TP Link får du et godt alternativ til Philips Hue, der nærmest har sat markedstandarden - med TP Links variant fås nu i mange varianter og til noget lavere pris og kan du leve med et mindre sortiment, er det lige til højrebenet.

Smart belysning, som vi kan tale til, tænde for og justere som vi vil, har Philips Hue nærmest sat standarden for, på samme vis, som Sonos har defineret trådløs lyd til alle hjemmets rum.

Der har dog i årevis været konkurrenter til Hue, men ingen har kunnet hamle op med den funktionalitet og det økosystem, du får med Philips' system.

Der findes en del rimelige, men også mange meget billige alternativer, som man skal holde sig langt fra.

Det kan jeg sige af bitter erfaring.

Stor spiller melder sig ind i kampen

TP Link er derimod en producent, som længe har haft smart-belysning og mange smarte wi-fi enheder til hjemmet på programmet.

De har nu udvidet sortimentet for smarte lys-enheder, så det omfatter alt fra almindelige elpærer til lysstrips og de helt nye pærer, som især bruges til spot.

Som med Philips kan det sluttes til hjemmets wi-fi og du kan tænde og slukke for belysningen med tale eller via din smartphone igennem en app, hvor du også foretager alle justeringerne.

Opsætning med udfordring

Vi prøver alle tre modeller og opsætningen sker via Tapo app, som jeg har prøvet mange gange før med forskellige TP Link enheder.

Det plejer at gå let, men med nogle af pærerne skulle jeg nærmest ende med at hive håret ud af hovedbunden. Og jeg har bestemt ikke mange tilbage.

App’en kan let finde frem til den aktuelle pære, der skal indstilles, men har derefter – og sjovt nok – svært ved at tilslutte sig mit netværk.

Selvom jeg har TP Links egen hub tilsluttet. Det er dn enhed, der samler alle deres enheder, så netværket skulle fungere endnu bedre - men jeg skulle forsøge mig mange gange, før det lykkes.

Efter nogle forsøg og genstart af al netværk i huset, gik det dog let. Opsætningen går nu ultraenkelt, og efter en firmware-opdatering af alle testede enheder er der ingen problemer.

Jeg tester Smart Light Strip Multicolor på fem meter til 549 kroner, en Smart Wi-Fi Light Bulb 510E med almindelig fatning til 90 kroner samt et sæt med fire spot pærer – Smart WI-FI spotlight Multicolor L630 til 400 kroner.

Jeg vælger at teste alle som et sæt og giver karakter samlet.

De fungerer nemlig dybest set på samme måde og kan levere de samme farver, justeringer med mere. Herunder at kunne tænde og slukke automatisk på bestemte tidspunkter.

Tænd og sluk med talekommandoer er også inkluderet og som med andre TP Link enheder, fungerer det fint.

Smart lys-betjening

Lightstrip ”lyskæden” er lidt usædvanlig i forhold til pærerne. Den kan klæbes fast og klippes til som mange konkurrenter.

Men denne kan også lave farveforløb og lave lys, der løber i frem og tilbage i forskellig farver.

Det er nok sjældent, at du vil få brug for det i dagligstuen. Men i gamerværelset eller til en udstilling eller messe kan det give mening.

Jeg noterer, at det er utroligt let at fastmontere lysstriben. Dertil har den en lækker detalje – noget så enkelt som en manuel kontakt, der sluttes til mellem strømforsyningen og lyskæden.

Det betyder, at jeg ikke behøver finde min telefon frem for at tænde eller slukke. Og lige så vigtigt at jeg ikke skal bruge tale, hvis jeg skal tænde for den om natten, for eksempel.

Du kan vælge at tilkøbe en sensor ved fodpanelet, der tænder og slukker automatisk. Smart – så længe du ikke har husdyr.

Et blændende alternativ

Det er helt på sin plads at sammenligne TP Links system med Philips Hue, da kvaliteten er meget tæt på.

Lysmæssigt og farvemæssigt er vi på niveau. Sortimentet er dog ikke helt så stort (endnu). Så har du brug for specielle enheder – så som udendørs modeller i mange varianter, bør du stadig kigge i retning af Hue.

Det smarte ved TP Link alternativet er også at det kan fungere uden hub. Hver enhed kan sagtens tale sammen eller agere hver for sig direkte fra dit trådløse netværk.

Du kan som nævnt tidligere tilslutte en Hub fra TP Link, men den er kun med for at gøre netværket bedre, hvis du har mange enheder. Men det er som sagt ikke et krav.

Opsætningen drillede lidt, og en af pærerne mistede forbindelsen efter den var tilsluttet. Efter fjorten dage uden problemer tilskriver jeg det en mindre fejl, som firmware opdateringen har rettet.

Derfor lander jeg på et fem-tal med lille pil nedad. Pris, kvalitet og muligheder hænger godt sammen og kun opsætningen trækker lidt ned.


Loading ikon