Rigspolitiet erkender fejl i indberetninger

Datatilsynets kritik af en række fejl får Rigspolitiet til at stramme op på retningslinjerne for indberetninger om borgere i Schengen-registeret SIS.

Rigspolitiet har overtrådt flere bestemmelser ved i en række tilfælde at indberette fejlagtige oplysninger til det europæiske Schengen Informations System (SIS).

Af et brev fra Datatilsynet til Rigspolitiet fremgår det, at fejlindberetningerne i SIS er i strid med både udlændingeloven, persondataloven og flere krav i Schengen-konventionen.

Af brevet fremgår det endvidere, at der hos Rigspolitiet er taget skridt til at rette de konstaterede fejl.

Hos politiet har man garanteret, at der vil blive strammet op på de interne retningslinjer vedrørende indberetningerne.

Over for Ritzau erkender vicerigspolitichef Hans-Viggo Jensen, at der er sket fejl.

- Det kan ikke bortforklares. Der er sket en masse fejl, der ikke burde være sket. Jeg kan kun være enig i Datatilsynets konklusion om, at det er uacceptabelt, siger Hans-Viggo Jensen.

Uberettigede indberetninger

Rigspolitiet har på opfordring fra Datatilsynet kontrolleret 443 indberetninger til SIS om udlændinge, der er registreret som uønskede i Schengen-landene.

Flere end 20 indberetning har vist sig at være uberettigede, og i en række tilfælde er der fundet andre fejl.

Af Datatilsynets brev til Rigspolitiet fremgår det, at tilsynet finder antallet af fejl uacceptabelt højt og kritisabelt.

Fejlene i indberetningerne kan i flere tilfælde spores til udvisningsdomme, der henviser til forkerte bestemmelser i udlændingeloven, men som Rigspolitiet har taget for gode varer.

Mangler ressourcer

Direktør i Datatilsynet, Janni Christoffersen, forklarer til Ritzau, at tilsynet ikke tidligere har undersøgt den type af indberetninger til SIS, som de 443 sager repræsenterer.

- Der er en række andre artikler i Schengen-konventionen om indberetning, sådan noget som diskret overvågning og den slags, hvor vi i virkeligheden mere ser vores rolle som kontrolmyndighed, fordi borgerne ikke ved, de er registreret, siger Janni Christoffersen.

Hun oplyser, at Datatilsynet nu overvejer, om andre af politiets registre skal kigges nærmere efter i sømmene.

Ifølge Jannie Christoffersen vil det i givet fald blive ved stikprøvekontrol, idet tilsynet ikke har ressourcer til at lave større undersøgelser på alle registre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere