Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Købte katten i sækken: Hewlett-Packard taber milliarder efter opkøb af it-selskab med storsvindlende direktør

For 11,1 milliarder dollar troede HP, at de købte et fremadstormende softwareselskab med en it-pioner i spidsen. I stedet købte de et selskab med sminkede regnskabstal, en pumpet værdiansættelse og to svindlende direktører.

Det var en af de største it-handler i Storbritanniens historie, da amerikanske Hewlett-Packard Enterprise købte det britiske softwarefirma Autonomy for 11,1 milliarder dollar i 2011.

I spidsen for Autonomy stod Mike Lynch, der dengang blev kaldt Storbritanniens svar på Bill Gates, men den sammenligning skulle vise sig at være for alt for god til at være sand.

Det samme skulle købsprisen på 11,1 milliarder dollar, der var pumpet op i sådan grad, at milliarderne fossede ud af Autonomy umiddelbart efter, at HP havde underskrevet købsaftalen.

I løbet af det første år efter opkøbet nedskrev HP værdien af Autonomy med hele 8,8 milliarder dollar. Og nu kæmper HP’s advokater for fire milliarder i erstatning for handlen.

For i stedet at være kendt som Storbritanniens største opkøb, er HP-handlen blevet kendt som en af de største svindelsager med de længste civile retssager i engelsk retshistorie.

For medstifter af Autonomy Mike Lynch havde sammen med selskabets daværende økonomidirektør, Sushovan Hussain, sminket Autonomys regnskaber, hvilket altså først blev opdaget et år efter, at handlen var gennemført.

"HP er yderst skuffet over at finde ud af, at nogle tidligere medlemmer af Autonomy ledelsesteam har benyttet sig af bogføringsuregelmæssigheder, urigtige oplysninger og udeladelser for at pynte på regnskabstallene, før HP overtog Autonomy," meddelte HP i 2012, efter en tidligere leder i Autonomy var gået til ledelsen med oplysningerne.

Går efter fire milliarder i erstatning - stifter benægter alt

Retssagen fik sat et foreløbigt komma i 2022, da HP vandt sin sag, selvom en højesteretsdommer dengang sagde, at en eventuel erstatning ville være betydeligt mindre end de fem milliarder dollars, som HP dengang havde krævet.

I går, mandag, var HP’s advokater igen i retten i London, hvor de argumenterede for, at HP’s tab som følge af svindlen berettiger dem til fire milliarder dollar.

Men Mike Lynch - som sidste år blev udleveret til USA for at blive retsforfulgt i HP’s hjemland - hævder, at HP ikke har lidt noget reelt tab. Han benægter alt.

Hans advokat David Wolfson sagde i retten mandag, at den pris, HP ville have betalte for Autonomy, "ikke ville have været væsentligt anderledes", hvis ikke regnskabstallene havde været pustet kunstigt op.

Lynch har til hensigt at søge tilladelse til at appellere afgørelsen fra 2022, som er blevet udskudt til efter fastsættelsen af erstatningen, har hans advokater tidligere sagt.

Autonomy daværende økonomidirektør, Sushovan Hussain, blev dømt for bedrageri i USA og idømt fem års fængsel i 2019. I forbindelse med den nye retsag siger han, at han er enig med Lynch.