Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test: Brutal og elegant på en og samme tid - markedets bedste gamer-bærbar er blevet endnu bedre

Razer Blade 16 hører til i den absolutte top blandt gamer-bærbare. Men udviklingen synes at løbe imod den slags hyper-maskiner.

Selv om man er en mindre pc-producent, kan man godt sætte sit aftryk på markedet.

Det har gaming-specialisterne fra Razer gentagne gange bevist med sine potente gaming-maskiner, som siden 2012 har budt på slanke og elegante maskiner i en verden præget af RGB-lys og teenagedreng-æstetik.

Opskriften blev en succes for selskabet, som inspirerede nærmest alle pc-producenter til at kreere egne serie af slankere, lettere og mere design-drevne gaming-maskiner.

Seneste aftapning fra selskabet, Razer Blade 16, er endnu et bæst skabt helt i selskabets ånd, hvor der igen satses på at pakke ekstrem magtfuld hardware ned i et nydeligt design.

Mægtig maskine

Razer Blade enheder har længe kunne kendes på et sort matbørstet metal, præget af en hidsig-grønt Razer-logo på bagsiden.

Flere af selskabets modeller er dog begyndt at udkomme i en mere nedtonet ’Mercury’ finish, som nedtoner gamer-æstetikken yderligere.

Her i modellen med 16” skærm, kunne man nærmest smide et hvidt Apple-klistermærke over Razer-logoet og snøre de fleste til at tro, at her er tale om en Macbook.

Nærstuderer man maskinen, vil man dog bemærke, at maskinen er tiltænkt et andet publikum.

Her er intet mindre end tre klassiske USB-A porte at slutte eksempelvis en gamer-mus til, mens der desuden tilbydes to gange USB-C (med Thunderbolt), HDMI-udgang og SD-kortlæser.

Det tydeligste tegn på, at vi har gøre med en anden kaliber af maskiner i forhold til en Macbook Pro, er nok 33o watts strømforsyningen, som er en kolos der vejer næsten et helt kilo – tre gange mere, end den der følger med Apples kraftigste Macbook Pro 16.

Når man medregner, at Blade 16 vejer 2,54 kilo, skal der slæbes på i alt 3,6 kilo – over et kilo mere end Macbook Pro 16 + lader vejer.

Hvad man dog får for pengene er en velproportioneret og solid maskine, der kvalitetsmæssigt slet ikke lader noget tilbage at ønske.

Det er kram, man får for de knap 30.000 kroner dagens testmodel koster – og modsat en Macbook, kan man altså godt komme ind til maskinen og eventuelt opgradere mængden af hukommelse og lagerplads her.

To skærme i en

Razer holder sjældent igen med hardwaren, hvilket afspejler sig i skærmen, som faktisk byder på to forskellige typer skærme i en.

Selve panelet er af Mini-LED typen, som er garant for spektakulære farver, kontrast, farver og lysstyrke. De leveres skam også her.

Selve opløsningen kan dog variere fra at pivskarpe 4K ved 120 Hz til mere uskarp Full HD ved hidsige 240 Hz.

Man vælger altså selv hvor balancen skal være mellem lynhurtig respons eller fuld skrue på detaljegraden. Det kræver dog en genstart af maskinen at udnytte funktionen.

Andre typer skærme kan dog tilvælges, hvor det mest interessant alternativ er en OLED-variant som leverer en mellemliggende QHD-opløsning, 240 Hz – og som bonus er denne skærm af den blanke type, hvilket får OLED-teknologien karakteristiske ekstreme farver og kontrast til at poppe endnu mere.

Mini-LED skærmen her er derimod mat og derfor meget bedre til at håndtere genskin.

Under skærmen bydes der på fire højttalere, som sammen får lov til at akkompagnere med fin lyd, som dog aldrig formår at spille rigtig højt.

Mellem højttalerristerne diskes op med et tastatur med overraskende lette taster, som måske vil drille dem, der forventer megen fysisk feedback fra deres taster.

Baggrundsbelysningen af tasterne kan variere i farve i forskellige tempi, hvilket jo er comme il faut for en maskine med gamer-appel. Man kan også slå det fra.

Touch-feltet er blevet tildelt et enormt areal og det lystrer præcist som det skal. Det er det bedste jeg har oplevet i Windows-bærbar til dato. En fornøjelse.

Brutalt bæst

Når man ser teknikbladet, forstår man pludselig, hvorfor Blade 16 skulle udstyres med så voldsom en strømforsyning.

Processoren nemlig den stærkeste og kraftigste du kan erhverve fra Intel, en 24-kernet moppedreng fra enten Intels 13. eller nyeste 14. generation mens grafikkortet er signeret af Nvidia, hvor der tilbydes alt fra RTX 4060 til markedets kraftigste grafikkort, RTX 4090.

I min testmodel er det en Intel Core i9-13950HX man får – sidste års topprocessor, som skal bemærkes er identisk med alternativet i den nyere Core i9-14900HX, men blot snurrer en smule langsommere.

Performance-mæssigt er det marginale forskelle at bemærke.

Denne maskine klarer enhver opgave, som du kan finde på at bede en bærbar maskine om – måske lige med undtagelse af at køre langt på en opladning.

Når vi taler gaming – men i stadig stigende grad også opgaver som foto- og video-redigering, maskinlæring og andet der benytter kunstig intelligens – er grafikkortet afgørende. Her får vi med sub-toppen af poppen at gøre i form af Nvidia RTX 4080 med 12 gigabyte ram.

Med de kræfter ombord, og særligt med DLSS 3.0 AI-støtte slået kan de fleste spil afvikles i fulde 4K med en række effekter slået til. Vil man være sikret en aldeles gnidningsfri oplevelse, som holder sig konsekvent over de 100 fps, er en overgang til den lavere opløsning med de kortere responstider en mulighed.

Grafikkortet er her sat til at kunne suge op til 175 watt, hvilket placerer den blandt de allerstærkeste RTX 4080 varianter i en laptop, mens det samtidig sætter køleløsningen på prøve.

Hvor meget der larmes, afhænger i høj grad, hvilke performance-indstillinger, der vælges i Razers ’Synapse’ program til tuning og fintuning af forholdet mellem ydelse og larm.

Skrues der op til max ydelse (uden decideret overclocking) lyder der nærmest en turbine-lyd ud af maskinen, der hurtigt får en til at søge mød et headset med aktiv støjreduktion og samtidig undskylde larmen overfor eventuelle personer i nærheden.

Mindre kan heldigvis gøre det, med Razers ’Balanced’ indstilling får man en langt mere tålelig susen fra blæserne mod en lettere reduceret ydelse.

At måle driftstiden på denne type maskine er som at måle elastik i metermål, da brugen er altafgørende for hvor længe der kan arbejdes eller games væk fra stikkontakten.

Batteriet på 95,2 watt-timer er et godt udgangspunkt, selvom enkelte andre producenter her tilbyder de 99,9 kWh som er det maksimale du må have ombord på et fly.

Det rækker nu alligevel til fem til seks timers let kontorarbejde, men slår du over i spil, er der kun til halvanden times løjer.

Stadig den lokale mester

Razer Blade maskinerne har været toneangivende lige siden serien blev født. Her er det ultimative, du kan få, når det gælder ydelse i både spil og programmet serveret i et solidt og veldrejet kabinet.

Priserne er, som før, tårnhøje, men det er maskinen du ville have, hvis du vil have en effektiv kontormaskine og en fuldblods gamer-enhed, som du kan hive frem uden at skamme dig.

Det skal dog tilføjes, at maskinen samtidig beviser, at vi er ved at nærme os en blindgyde, når det gælder denne slags maskiner.

Blade 16 begynder at banke imod fysikkens love, når det gælder om at få afledt varmen fra de kraftige komponenter ombord.

Samtidig må batterier ikke blive større, hvorfor det står klart at kommende generationer af gamer-bærbare i højere grad skal til at strømoptimere komponenterne, før der kan tilbydes højere bærbar performance.


Loading ikon