Det er ikke kun Google, der har noget at miste i den store monopolretssag, der i disse uger finder sted i de amerikanske domstole.
For Mozilla, som er organisationen, der står bag Firefox-browseren, kan en afgørelse, der går mod Google, få eksistentielle konsekvenser.
"Det er meget skræmmende," sagde Eric Muhlheim, som finansdirektør i Mozilla Corporation, under sin vidneforklaring fredag i Washington D.C., skriver The Verge.
Finansdirektøren advarede om, at Firefox kan blive “sat ud af spillet”, hvis domstolen vælger at følge alle Justitsministeriets anbefalinger, der blandt andet vil forbyde Google at betale for at være standardsøgemaskine i tredjepartsbrowsere, som altså også omfatter Firefox.
85 procent af indtægterne kommer fra Google
Ifølge Eric Muhlheim kommer cirka 90 procent af Mozillas samlede omsætning fra Firefox-browseren, og hele 85 procent af den omsætning stammer fra netop aftalen med Google om at være standard-søgemaskine i Firefox.
Disse penge finansierer ikke bare udviklingen af selve browseren, men også nonprofit-initiativer som open source-værktøjer og eksperimenter med, hvordan kunstig intelligens kan bruges i klimakampen.
Hvis Mozilla mister Google som betaler, "vil det kræve betydelige nedskæringer på tværs af virksomheden," sagde finansdirektøren ifølge mediet og advarede om en potentiel "nedadgående spiral", hvor færre investeringer i produktudvikling vil gøre Firefox mindre attraktiv.
I sidste ende kan det føre til, at browseren må lukke, lød den dystre udmelding.
Sjældent alternativ til ’Big Tech’
Mozillas finansdirektør advarer også om, at konsekvenserne vil række langt ud over organisationens egne overlevelsesmuligheder.
Eric Muhlheim forklarede, at Firefox benytter sin egen browsermotor, Gecko, som er “den eneste browsermotor, der ikke er ejet af Big Tech, men af en nonprofitorganisation,” skriver mediet.
De to andre store browsermotorer er Googles Chromium og Apples WebKit.
Gecko blev i sin tid udviklet som en modvægt til Microsofts dominans, og har sidenhen sikret, at internettets grundlæggende protokoller ikke kontrolleres af én spiller alene.
Andre søgemaskiner kan ikke matche Google
Og selv hvis man ville, så er det ikke bare sådan at erstatte Google med en anden søgemaskine.
Mozilla har ifølge finansdirektøren drøftet muligheden for, at Microsofts Bing kunne overtage rollen som standard-søgemaskine.
Men ifølge Eric Muhlheim genererer Bing langt færre indtægter per bruger, og hvis Google ikke må byde på aftalen, vil Mozilla stå med et dårligt forhandlingsudgangspunkt og endnu færre penge.
Mozilla har tidligere forsøgt at skifte brugernes standard-søgemaskine.
Mellem 2014 og 2017 gjorde Firefox Yahoo til standard, men dengang oplevede man, at brugerne i stor stil forlod browseren.
Ingen kortsigtet løsning
Hvis det amerikanske justitsministeriums øvrige forslag går igennem, så kan det skabe bedre konkurrence på markedet, men det vil tage tid, og det er ikke noget, Mozilla nødvendigvis har råd til at vente på.
"Vi skulle tilpasse os drastisk, mens vi ventede på et hypotetisk fremtidsscenarie," forklarede Eric Muhlheim.
Han erkendte undervejs, at det ikke er ideelt at være afhængig af én kunde for størstedelen af sin indtægt.
Han anerkendte også, at browser-konkurrenterne fra Opera har formået at tjene flere penge på browserannoncer end på søgeaftaler.
Finansdirektøren bemærkede dog, at Firefox’ fokus på brugernes privatliv gør det vanskeligere at skalere en lignende forretningsmodel.
Undervejs spurgte dommeren, om det ville gavne Mozilla, hvis der fandtes en anden søgemaskine på Googles niveau.
"Hvis vi pludselig befandt os i den verden,” svarede Eric Muhlheim, “så ville det være en bedre verden for Mozilla."
Retssagen mod Google fortsætter, men vidneforklaringen fra Mozillas finansdirektør understreger et paradoksalt catch-22.
For på den ene side forsøger det amerikanske justitsministerium at dæmme op for Googles magt, mens en dom mod selvsamme tech-gigant risikerer at skade en af de få reelle alternativer til Big Tech på browsermarkedet.