Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Ny stor aftale slår fast: De danske kommuner skal samle deres it-drift

De danske kommuner skal samle deres it-drift. Det sker blandt andet for sikre, at de kan holde trit med et stigende og mere komplekst it-trusselsbillede.

Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen har tirsdag landet en ny aftale for de danske kommuners økonomi i 2026.

Aftalen sikrer 3,5 milliarder kroner til offentlig velfærd og har samtidig fokus på at styrke cybersikkerhedsindsatsen i de danske kommuner.

KL oplyser i en pressemeddelelse, at der under forhandlingerne har været fokus på, hvad der omtales som en stadig “mere kompleks cybertrussel”.

Fire til fem organisationer

Som led i den indsats skal kommunerne senest 1. januar 2027 have samlet deres it-serviceorganisationer i fire eller fem it-serviceorganisationer, som skal tage udgangspunkt i landets til den tid fire regioner.

De nye centraliserede organisationer skal stå for grundlæggende it-drift af servere, netværk og lignende.

“Det skal både øge cybersikkerheden og give bedre forudsætninger for at rekruttere de rette it-specialistkompetencer. Det vil kræve en stor indsats at få etableret de nye enheder, og parterne vil have et stort fokus på at understøtte implementeringen,” skriver KL i en pressemeddelelse.

Afsætter 195 millioner

Finansministeriet oplyser, at der fra 2026 og frem til 2029 afsættes 195 millioner kroner til implementeringen af den styrkede cybersikkerhedsindsats, mens gevinsterne ved sammenlægningen bliver fastholdt i kommunerne.

Kommunernes it-fællesskab Kombit og KL har allerede etableret et kommunalt it-fællesskab ved navn KommuneCert.

Også så sent som i december sagde Henrik Brix, formand for foreningen af kommunale it-chefer, at der var behov for flere ressourcer, hvis de 98 danske kommuner skulle være i stand til at holde trit med det øgede trusselsniveau.

“I alle kommuner oplever vi et øget trusselsniveau, og det er svært for os at øge indsatsen med samme hastighed, som truslerne udvikler sig. Hvis vi ikke gør noget, risikerer vi, at gabet mellem truslerne på den ene side og vores evne til at imødegå dem på den anden side bliver for stort,” sagde han til Computerworld.