Flere partier på Christiansborg advarer nu mod afhængighed af det omskridte amerikanske tech-selskab Palantir, som leverer analyseværktøjer til dansk politi og efterretningstjeneste.
Partierne er især bekymrede over, at virksomhedens tætte forbindelse til Donald Trump kan udgøre en sikkerhedsrisiko.
Det skriver DR, som har talt med en række politiske ordførere, der efterspørger en exitplan og advarer mod, at amerikanske efterretningstjenester eller Donald Trump selv kunne bruge Palantir som politisk redskab.
Behov for exitplan
Både Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Rigspolitiet bruger Palantirs analyseværktøjer PET-Intel og Pol-Intel til at indsamle og sammenstille data fra flere registre.
Politiet har selv tidligere omtalt systemet som et ”supervåben”.
Men med Palantirs stifter, Peter Thiel, der er en kendt Trump-støtte, vokser frygten for, at teknologien kan bruges som politisk våben.
Det Radikale Venstres leder, Martin Lidegaard, efterlyser i den forbindelse en exitstrategi, som han mener, regeringen skylder svar på.
"Hvad er exit-planen, hvis man pludselig erfarer, at de data ikke ligger i sikre hænder hos en af Trumps nærmeste?" siger han ifølge DR.
Beredskabsminister Torsten Schack Pedersen (V) har selv tidligere opfordret danske myndigheder til at have exitplaner, hvis samarbejdet med amerikanske tech-virksomheder skulle blive problematisk i et ændret geopolitisk klima.
Regeringen vil ikke svare
Bekymringerne forstærkes af den nye – nu udskudte – PET-lov, hvor PET skal have et nyt analyseværktøj.
Regeringen har ikke ønsket at oplyse, om det fortsat er Palantir, der skal levere teknologien – heller ikke bag lukkede døre.
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har tidligere afvist at bekræfte, om det amerikanske selskab Palantir står for infrastrukturen bag PET’s kommende analyseplatform.
I et svar til Folketingets Retsudvalg, som Computerworld tidligere har skrevet om, skriver ministeren, at det kommende lovforslag ikke regulerer, hvilke tekniske hjælpemidler PET må bruge.
Spørgsmålet om, hvordan en eventuel Palantir-aftale flugter med regeringens ambition om at mindske afhængigheden af amerikanske tech-virksomheder, behandles slet ikke i ministersvarene.
Til DR siger justitsministeren, at han har ”grundlæggende tiltro” til, at politiet vurderer sikkerheden ved brugen af eksterne leverandører.
”USA er – trods de diskussioner der foregår i verden lige nu – stadigvæk vores allierede og et Nato-medlem. Så man skal lige trække vejret dybt, inden man går for langt i sin konklusion,” siger han ifølge mediet.