Artikel top billede

Den nyeste version af Samsungs The Frame TV har smart styring, der justerer lyset efter omgivelserne og naturligvis også kan sættes til at slukke, når rummet ikke er i brug. (Foto: Samsung PR)

Test: Samsungs Pro-variant af tv til kunst har fået en overhaling - gør det egnet til firmaet og det store hjem

The Frame TV, der er lavet med en ramme og kan levere flotte billeder, når der ikke skal ses tv, har i sin Pro-udgave fået smarte funktioner. Samtidig er prisen i et fornuftigt leje.

Det er nok de færreste af os, der køber et 65” tv for at kunne se kunst. I hvert fald ikke når prisen er 19.995 kroner.

Men til hjemmet med den store stue, hvor det skal se flot ud i hverdagen sammen med sildebensparketgulvet, kan det give mening.

Det giver endnu mere mening i foyeren eller venteværelset i et firma, hvor man kan bruge det til kunst, nyheder eller informationer – og her kan de større varianter i 75” og 85” komme ind i billedet.

The Frame fra Samsung har eksisteret siden 2017, og det er netop, hvad navnet antyder – et tv med en ramme. Endda en tyk en. Det er fint for mig – dens formål er at ligne en billedramme, og det kan man så lige så godt understøtte.Rammen køber du separat, og den er lige til at glide på bagsiden. Ønsker du ikke en stor ramme, er tv’et faktisk nydeligt med sit matte panel og tynde sorte kant. Samtidig er det rimeligt tyndt, da stort set alle tilslutninger håndteres via en ekstern boks.

Det betyder, at The Frame kan hænges meget tæt op ad en væg med det gode vægbeslag, der følger med. Ønsker du at stille det på en reol, bruger du bare de medfølgende fødder, der er lige til at klikke på uden skruer eller brug af værktøj.

Skjulte kabler med trådløs boks

Den eksterne boks skal i øvrigt kun benyttes, hvis du skal tilslutte eksterne kilder via HDMI eller antenne. Tilslutter du den ikke, kan det stadig vise kunstbilleder og køre alle apps via smart-tv-delen – så længe wi-fi er tilsluttet.

Boksen er dog smart nok og ikke særlig stor. Den er ovenikøbet trådløs og kan stilles op til 10 meter væk fra tv’et. Den får strøm via USB-C, så reelt er det kun strømkablet til tv’et på væggen, du skal gemme.

Idéen med den eksterne boks er genial, selvom den ikke er ny. Man brugte en lignende løsning på de første fladskærms-tv, der ramte hylderne i sin tid. Og i Samsungs mere konsum-orienterede modeller finder du en lignende løsning – dog med kabel til tv’et.

HDMI-indgangene understøtter op til 144 Hz opdateringshastighed, så den kan bruges til gaming, og billedprocessoren skal da også være den nyeste NQ4 fra Samsung.

Forbedret billedkvalitet, men …

Et af mine ankepunkter i tidligere tests af The Frame-TV har været billedkvaliteten. Det er fair nok, at du ikke får et billede som på et normalt tv. Kombinationen af, at det skal kunne gengive billeder med et lidt mat look og samtidig fungere som tv, giver udfordringer.

Den matte, UL-certificerede skærm er i øvrigt en gave, når tv’et ikke er tændt, eller der er meget dagslys. For det reflekterer ikke, som mange tv normalt gør.

Min pointe er blot, at det burde være muligt for Samsung at håndtere begge dele. Det må være et spørgsmål om at få billedchippen til at levere begge funktioner. At panelet så ikke kan komme helt op på niveau med et high-end tv, kan jeg leve med, da det som nævnt primært er lavet til at kunne vise kunstbilleder i mange timer.

Et pro-panel er jo netop kendt for at kunne holde til at køre nærmest i døgndrift uden at brænde ud – og kunne vise det samme billede i timevis uden, at det bliver brændt fast på skærmen.

Samsung har taget kritikken til sig – nok ikke kun min, så meget storhedsvanvid har jeg trods alt ikke. Men jeg kan konstatere, at de, som lovet i pressemeddelelsen, leverer et bedre billede.

4K-panelet er således et QLED med Mini LED-teknologi, der skal give mere klare farver og skarpere kontraster. Samtidig skal det kunne levere et bedre og dybere sort niveau, så kunstbillederne fremstår mere ægte.

Mere lys lyder godt, for det var netop manglen på glans, jeg efterlyste i tidligere tests. Der er nu mere power i billedet, samtidig med at det leverer kunstbillederne mere afdæmpet og korrekt.

Det er et kompromis, og det ville være en overdrivelse at sige, at det kan levere tv-billeder som et 20.000-kroners tv. Men det er som sagt et kompromis, og det er de sluppet fint fra.

Målt som almindigt tv vil du savne den power det bedste LED har og den glød og dybde et pristilsvarende OLED kan præstere.

Lyddelen er som i de fleste flade tv ret flad, men til at køre nyheder i døgndrift er den rigelig god.

Et lækkert tv, men ikke for alle

The Frame er et specielt tv og ikke et for alle – sådan har det altid været, og det ændrer den nye Pro-model ikke på.

Men de nye tiltag med den trådløse boks, muligheden for at benytte det helt uden ekstern boks og ikke mindst de forbedrede allround-egenskaber betyder, at det er interessant for flere.

Du kan få langt bedre tv (også fra Samsung) i samme prisklasse til almindelig tv-kigning. Derfor vil jeg kun svinge mig op til et 3-tal med pil opad. Men er du i markedet og har før været skuffet over The Frame, er den nye udgave et godt bud, du bør tjekke ud.

Læs mere her:


Loading ikon