Den digitale signatur kan let stjæles

En trojansk hest og et program, der registrerer tryk på tastaturet, er nok til, at en hacker kan stjæle den digitale signatur. Det åbner mulighed for identitetstyveri i hidtil uset omfang.

De seneste dages byger af angreb fra virussen Bagle kan være mere farlige, end det umiddelbart ser ud til.

Bagle åbner nemlig bagdøre på inficerede pc?er, og det giver mulighed for, at personer med onde hensigter kan stjæle den digitale signatur ud af hænderne på en dansker, der træder uforsigtigt ind i den digitale selvbetjeningsverden.

Her øges mængden af stærkt personfølsomme oplysninger samtidig dag for dag, og den kombination bekymrer sikkerhedseksperter.

? Det kræver ikke meget mere end et par tastetryk, før en hacker har fri og uhindret adgang til det hele, siger it-sikkerhedskonsulent Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS.

Stjal signatur

Han har selv har haft succes med at stjæle en persons digitale signatur ? med personens samtykke.

? Det er en meget enkelt proces, hvor man kan skaffe sig den totale kontrol med alt, hvad der foregår på brugerens maskine. Dermed kan man fuldstændigt overtage en anden persons identitet, siger Peter Kruse, der i forsøget sendte testpersonen en trojansk hest på en mail, og derefter aflurede tastetryk for til sidst at downloade signaturen.

Herefter loggede han ind på ToldSkats website og havde fri adgang til alle økonomiske oplysninger om testpersonen.

? Det viser, at signaturen ikke er mere sikker end den pc, den ligger på, siger Peter Kruse.

Fidusen med at bryde ind via en bagdør og en såkaldt keylogger er velkendt og har tidligere været brugt til et tyveri fra en netbank. Her fik en dansker lænset sin konto, fordi en hacker havde stjålet hans nøgle til netbanken og opsnappet hans tastetryk. Hackeren blev dog hurtigt fanget.

Bekymret ekspert

Endnu har der ikke været meldt om tyverier af den digitale signatur, men mængden af personfølsomme oplysninger på nettet øges konstant med nye tjenester. Eksempelvis på sundhed.dk, hvor man kan se sine hospitalsbehandlinger i det nationale landspatientregister.

Netop den stigende mængde af personfølsomme oplysninger bekymrer sikkerhedseksperten Preben Andersen fra DK-CERT. Han understreger, at sikkerheden i selve den digitale signatur er god, og at risikoen er minimal, hvis man sikrer, at pc og applikationer er opdaterede.

? It-krimininalitet er oftest drevet af et økonomisk motiv, og jeg tvivler på, at nogen gider bryde ind for at flytte en persons børn over i en anden børnehave. Men når oplysningerne bliver meget personlige, begynder tanken om identitetstyveri at blive meget ubehagelig, siger Preben Andersen.

Den lette adgang til personfølsomme oplysninger foruroliger også sikkerhedseksperten Steen Pedersen fra it-virksomheden Ementor. Han efterlyser en central logning af brugen af den digitale signatur, så man til enhver tid kan se, hvor den har været brugt og hvornår.

? Problemet er, at de fleste ikke er klar over det, hvis deres pc er inficeret med en sikkerhedsbrist. Der kan gå lang tid, før man opdager, at signaturen misbruges og spærrer den, siger Steen Pedersen til Computerworld.

Ikke meget at gøre

TDC, der distribuerer den digitale signatur, er helt på det rene med, at en bagdør og et program, der registrerer tryk på tastaturet, er nok til at stjæle en anden persons identitet.

Umiddelbart kan firmaet ikke gøre ret meget ved problemet, fordi risikoen ikke direkte er forbundet til signaturen, men derimod til brugerens pc, som TDC ikke har kontrol over.

Til gengæld arbejder TDC med løsninger, som skal gøre det sværere at stjæle signaturen ? blandt andet en USB-nøgle med en signatur til brug for folk, der ikke tør efterlade signaturen på deres pc.

? Vi arbejder hele tiden på at gøre signaturen mere robust over for misbrug med standardværktøjer, som det her må siges at være. Men det bedste, vi kan gøre, er, at opfordre brugerne til et højt sikkerhedsniveau og så spærre signaturen, hvis vi får mistanke om misbrug, siger Morten Storm Petersen, afdelingsleder i TDC Certificering.

Indtil videre er 442.000 digitale signaturer udstedt. De kan bruges på mere end 90 forskellige websites.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld, der skriver mere om digitale signaturer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere