Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Vækstgruppe skal løfte it-firmaer ud i rummet

Terma scorede i sidste uge en stor ordre til Galileo-satellitterne. Nu skal mindre firmaer i Jylland lure Terma kunsten af og få foden indenfor i den europæiske rumindustri.

Terma har netop sikret sig en ordre på strømforsynings-systemer og testsoftware til de fire første Galileo-satellitter.

Et skulderklap til 60 millioner kroner, som kan vokse til over 300 millioner kroner, når resten af de i alt 30 satellitter skal i luften.

Men ikke kun store, kendte firmaer med årelang erfaring fra branchen skal kunne byde ind på det voksende marked for rumteknologi og -software.

De små skal lære

I Århus har Teknologisk Institut derfor i samarbejde med jyske kommuner og amter sat gang i et vækstgruppe-forløb, hvor små og mellemstore virksomheder skal lære af de garvede kræfter.

– Firmaer, der står på kanten af branchen, har svært ved at kigge ind. Vi skal have gjort dem parate til at byde på ordrer i rumindustrien, siger projektleder Erik Villemoes.

Barriererne kan for eksempel være manglende certificeringer eller for lidt viden om arbejdsgangen i den europæiske rumfartsorganisation, ESA (European Space Agency).

I øjeblikket kan antallet af danske virksomheder, der byder sig til som leverandør til rumprojekterne, tælles på to hænder, og det skal der laves om på.

Stærkt stigende

– Antallet af ESA-projekter er stærkt stigende, og der forventes store afledte markeder af projekterne. Det er her, danske virksomheder skal byde ind, siger Erik Villemoes.

Vækstgruppeforløbet skal strække sig over otte måneder og henvender sig til alle slags virksomheder i Øst- og Nordjylland, men it-firmaer forventes at fylde cirka halvdelen af de 10 pladser.

Foreløbig er det dog mest erfarne rumaktører, der har meldt sig til vækstgruppen, hvor der stadig er ledige pladser.

Firmaerne Innoware og GateHouse har begge solgt software til rumindustrien før, så for dem er målet ikke så meget at lære at begå sig, men at finde nye samarbejds-partnere og skubbe til ruminteressen i Danmark.

– Vi kender godt selv vejen rundt i rumindustrien, men ved at vi går ind og får gjort så mange interesserede i programmerne som muligt, så ser vi en vækstmulighed for dansk industri, siger Niels Buus, administrerende
direktør i GateHouse.

Europa forener kræfterne

Vejen er banet for, at de mange danske frontløbere inden for kommunikations-teknologi kan sætte deres fingeraftryk på de europæiske programmer.

Det sker, efter Danmark i december meldte sig ind i ESA’s kommunikationsprogram, ARTES (Advanced Research in Telecommunications Systems). Det skete efter intens lobbyisme fra blandt andet GateHouse.

– ARTES-programmerne er de største i ESA, og førhen stod vi og kunne ikke være med på programmer, hvor vi ellers var oplagte, sammen med for eksempel Thrane & Thrane. Det er nu bragt på plads, siger Niels Buus.

GateHouse er på blot fire år vokset fra 15 til 75 medarbejdere ved blandt andet at levere software til kommunikationssatellitter og terminalerne, der bruges på jorden.

Læs mere i fredagens tryke udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere