Danske teleselskaber tjener milliarder på roaming

Teleselskaberne i Danmark henter op mod 10 procent af deres mobilomsætning på de omstridte roaming-afgifter. Et varslet EU-indgreb mod de høje afgifter vil ramme hårdt. Alligevel støtter de indgrebet.

TDC og Sonofon står sammen med blandt andre Telia i Danmark til at blive ramt på pengepungen, efter EU-Kommissær Vivian Reding har truet med at skære op mod halvdelen af teleselskabernes roamingafgifter.

Samlet set hentede de danske teleselskaber et sted mellem 5 og 10 procent af deres mobilomsætning på de høje afgifter sidste år, vurderer TDC-direktør Mads Middelboe og Sonofon-direktør Allan Koch samstemmende.

Alene TDC Mobil hentede sidste år et sted mellem en halv og en hel milliard kroner på roamingafgifter.

Ønsker indgreb

De europæiske telestyrelser har tidligere opfordret til et indgreb, og herhjemme ser kontorchef i IT- og Telestyrelsen, Jakob Willer, positivt på et muligt EU-indgreb.

- Problemet går på tværs af Europa, og der er intet der tyder på, at telebranchen selv kan finde ud af at løse det af frivillighedens vej. Det er et internationalt problem, som skal løses med en international indsats, siger Jakob Willer.

På trods af udsigten til at tabe millionomsætninger hilser både direktør for TDC Mobil, Mads Middelboe, og direktør i Sonofon, Allan Koch, et EU-indgreb velkomment.

Mindre tab i Danmark

Ganske vist ser TDC og Sonofon helst, at markedet reguleres via konkurrence, men begge støtter alligevel et politisk indgreb, fordi et skævt handelsforhold gør det stort set umuligt for teleselskaberne at nå til enighed.

- Der er en uligevægt i handelsforholdet. Roaming-afgifterne udgør en langt større del af indtægterne for et sydeuropæisk teleselskab end for et nordeuropæisk, siger direktør for TDC Mobil, Mads Middelboe.

Mens de danske teleselskaber henter et sted mellem 5 og 10 procent af deres mobilomsætning på roamingafgifter, er det ikke usædvanligt at teleselskaber i større sydeuropæiske lande med langt flere udenlandske gæster henter op mod 25 procent af mobilomsætningen den vej.

De danske teleselskaber vil derfor tabe mindre end de europæiske konkurrenter ved et EU-indgreb.

Samtidig er forventningen, at lavere roamingafgifter vil få kunderne til at bruge deres telefoner mere i udlandet og den vej kompensere for tabet.

Bør selv finde en løsning

- Vores kunder afholder sig i øjeblikket fra at bruge deres telefoner i udlandet, fordi de frygter store regninger. Det er en uhensigtsmæssig udvikling, siger Mads Middelboe.

Han ønsker, at en regulering af roamingafgifterne kommer til at omfatte både tale- og datatrafik, så det også bliver billigere at bruge eksempelvis bredbåndskort til bærbare computere.

Telia støtter også at priserne sænkes, men mener, at selskaberne selv skal finde en løsning.

- Det er forkert og ærgerligt, hvis priserne tvinges ned via regulering. Der er en dialog i branchen om det her, og vi ser helst, at det er noget, som vi selv finder ud af, siger pressechef i Telia, Rune Fick Hansen.

Relevante links

EU-Kommissær Viviane Redings udspil

Høringssvar fra de europæiske telestyrelser (pdf)




IT-JOB

OptikIT A/S

Erfaren C#-udvikler

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Erfaren IT-projektleder til Data & Analytics

Sparekassen Danmark

Systemudvikler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere