Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Nykredits CIO bliver formand for Dansk IT

Økonomen Lars Mathiesen afløser Per Buchwaldt som formand for Dansk IT. Han ser det som en afgørende opgave for organisationen at bringe it højere op på den politiske dagsorden.

Fra 1. juni hedder formanden for Dansk IT Lars Mathiesen. Han er til daglig direktør for Koncernudvikling og -IT i finanskoncernen Nykredit.

Bestyrelsen for Dansk IT er enig om at pege på Lars Mathiesen som afløser for Per Buchwaldt, der efter fem år på posten ikke kan genvælges.

Og da formanden for Dansk IT ikke vælges direkte på årsmødet den 30. maj men ved bestyrelsens konstituering, skulle den sag være så godt som afgjort.

Fra finanssektoren

Med Lars Mathiesen for bordenden fortsætter Dansk IT en tradition for at have formænd med ansvar for it-arbejdet i finansvirksomheder.

Af de ni formænd, der har stået i spidsen for organisationen, siden den blev stiftet under navnet Dansk Databehandlingsforening i 1958, har de fem haft deres daglige arbejde i finanssektoren.

Lars Mathiesen blev valgt til Dansk IT’s bestyrelse ved sidste årsmøde. Og den afgående formand Per Buchwaldt peger på, at det er en fordel for formanden i Dansk IT at arbejde i en organisation, hvor it fylder så meget, at topledelsen umiddelbart kan se fordelene ved, at firmaets CIO løfter sådan en organisationsopgave.

Ingen teknisk baggrund

Selv siger Lars Mathiesen, at han synes, man har en forpligtelse til at gøre noget, når man bliver opfordret til at påtage sig hvervet. Der er næsten tale om et borgerligt ombud for en it-chef, mener han.

– Min almindelige jyske beskedenhed får mig naturligvis til at sige, at jeg blot håber på at kunne bidrage med noget. Men selvfølgelig handler det også om at kunne bruge de gode erfaringer både it- og ledelsesmæssigt, som jeg har fra Nykredit, siger Lars Mathiesen.

Den 49-årige økonom har ingen teknisk baggrund, men har gennem sin karriere i Nykredit konstant arbejdet med opgaver, der krævede udvikling af de it-løsninger, som udgør produktionsapparatet i finanssektoren.

Og efter tre år som direktør i det it-storforbrugende privatkundeområde og to år for koncernsalg- og udvikling var det naturligt at sætte ham i spidsen for arbejdet med at slå Nykredits forretnings- og it-udvikling sammen til én afdeling med 300 ansatte.

Samfund og it hænger sammen

Dermed valgte Nykredit den i Danmark noget utraditionelle løsning at slå udviklingen af nye produkter sammen med udviklingen af den teknologi, der skal understøtte produk­tionen. Og tankegangen om total integration af teknologien i processerne præger også Lars Mathiesens syn på opgaven som formand i Dansk IT.

– Det er ikke et spørgsmål, om samfund og it hænger sammen. De er to sider af samme sag. Men den erkendelse er vi efter min mening noget bagefter med politisk og kulturelt i Danmark, siger han.

– Dansk IT skal skubbe yderligere på for at få sat it til politisk debat og levere de holdninger, som er nødvendige for at sikre både brugenes og samfundets interesser, når det gælder it, siger Lars Mathiesen.

Han mener, det i høj grad er formandens opgave at komme med holdninger til den debat og sætte banen både politisk og i pressen

Kompetencer i spil

Men samtidig understreger han, at Dansk IT er summen af så mange kompetencer blandt de godt 6.000 medlemmer, at det er formandens vigtigste opgaver at bringe disse kompetencer i spil.

– Vi skal være den bedste platform for de it-professionelle i Danmark. Er vi det, så skal både medlemstallet og indflydelsen nok følge med, siger han.

– Derfor er det næste skridt en øget indsats, når det gælder medlemmernes kompetenceudvikling i form af kurser og certificering. Det ligger heldigvis lige til højrebenet for de it-professionelle at se Dansk IT som den naturlige måde at organisere sig på professionelt. Spørg bare mine medarbejdere.

Det er et problem, at mange danske virksomheder ikke er folk nok i it-afdelingen til selv at løfte kompetenceudviklingen. Så står valget mellem dyre ad hoc-kurser eller længerevarende efteruddannelser.

– Dansk IT kan fylde hullet ud på det område ved at udnytte kompetencerne i foreningen, siger Lars Mathiesen.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere