En ny central organisation for sundheds-it nedsættes nu under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Første opgave bliver at udvikle en ny strategi for udrulningen af elektroniske patientjournaler (EPJ).
Det fremgår af den økonomiske aftale for 2007 for landets kommende fem regioner.
Aftalen blev indgået i weekenden mellem regeringen og Amtsrådsforeningen, der med nedlæggelse af amterne fra 2007 har taget navneforandring til Danske Regioner.
Nedsættelsen af den nye organisation for sundheds-it er det første konkrete tiltag, efter indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tidligere på året bebudede en ny og mere centralt styret strategi på EPJ-området.
Flere leverandører
Ministerens udmelding kom i kølvandet på en fornyet skarp kritik af amternes ukoordinerede udvikling af hver deres EPJ-system. Arbejdet har efterhånden samlet set kostet op mod fem milliarder kroner og er flere år forsinket i forhold til den oprindelige tidsplan.
Den nye fælles EPJ-strategi ligger af gode grunde endnu ikke fast, men det fremgår af aftalen mellem regeringen og Danske Regioner, ”at en flerleverandør-strategi stadig er et centralt princip.”
Den nye organisation får endvidere som primær opgave at sikre udviklingen af den tidligere bebudede fælles EPJ-platform på tværs af de hidtidige amtsgrænser til integration af leverandørernes forskellige EPJ-moduler.
Forud for udviklingen af den nye fælles EPJ-strategi skal der nu gennemføres en kortlægning af amternes hidtidige EPJ-arbejde.
30-50 mand på opgaven
Med den nye organisation inden for sundheds-it i det offentlige vil staten fortsat have det overordnede ansvar på området, mens regionerne overtager amternes ansvar for driften og for implementeringen af EPJ-løsningerne på sygehusene.
Bestyrelsen for den nye organisation for sundheds-it kommer til at bestå af tre medlemmer udpeget af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, to medlemmer udpeget af Danske Regioner og en enkelt fra Kommunernes Landsforening.
Organisationen får mellem 30 og 50 ansatte, og driften skal finansieres i fællesskab af primært staten og regionerne med et mindre bidrag fra kommunerne.
En politisk følgegruppe med repræsentanter fra regeringen, Danske Kommuner og Kommunernes Landsforening skal løbende følge den nye organisations arbejde.