Tele-strid om kabling på centraler spidser til

En langvarig strid mellem TDC og tele-konkurrenter om kabling på TDC's centraler er gået op i en spids. Det kan føre til, at TDC klipper kablerne til konkurrenter, der leverer telefoni og internet til en halv million kunder.

En tele-strid mellem TDC og flere af de mindre teleselskaber om såkaldt intern kabling på TDC's centraler spidser til.

Det kan i sin yderste konsekvens føre til, at TDC klipper kabler, der forbinder udstyr fra flere konkurrerende udbydere, blandt andet Tele2.

Sker det, kan striden få indflydelse på telefoni og Internet fra udbydere med op mod en halv million kunder.

Varm kartoffel

Den aktuelle tvist er en udløber af en langvarig debat om hvor vidt TDC's konkurrenter kan forbinde udstyr de hver for sig har placeret på TDC's centraler under de såkaldte samhusningsaftaler.

Tele2 har for eksempel et kabel, der forbinder dets udstyr med udstyr fra Telia. Hvis TDC klipper kablet kan det betyde, at kunder fra de to selskaber ikke vil kunne tale med hinanden.

Den interne kabling har været en varm kartoffel mellem selskaberne i flere år, og har blandt andet været behandlet i teleklagenævnet, der har truffet en afgørelse om emnet, som sagens parter imidlertid ikke kan blive enige om, hvordan man skal fortolke.

Henover sommeren har TDC sat trumf på ved i flere breve, senest i midten af juli, at true med at afbryde kabler, der sikrer konkurrenternes transport af signaler fra centralerne og tilbage til selskaberne over det bagvedliggende net. Her foretrækker flere af konkurrenterne nemlig at benytte sig af andre udbydere end TDC, som tilbyder en løsning, der – efter deres mening – ikke er konkurrencedygtig.

TDC har på sin side argumenteret for, at konkurrenterne kan oprette kabelbrønde udenfor TDC's centraler, hvor de så kan forbinde deres udstyr. Der er stor uenighed mellem parterne om, hvor bekostelig en sådan omlægning er, og hvor lang tid det vil tage at føre den ud i livet.

Hårde metoder

Flere af de involverede selskaber er oprørte over det de opfatter som TDC's meget hårde forhandlingsmetoder.

- TDC søger at presse os til, at vi skal nå frem til en lynhurtig afgørelse, siger Thomas Nistrup, administrerende direktør i Tele2.

– Det her er en diskussion, der har kørt i mange år, men det er en helt ny fremfærd fra TDCs side, siger han.

Det er uklart, om TDC er parat til at føre sine trusler ud i livet, men parterne er i øjeblikket i forhandlinger, der kan føre til en midlertidig våbenhvile i konflikten.

Sagen behandles i øjeblikket også som en hastesag i IT- og Telestyrelsen, der forventes at komme med en afgørelse i dag.

Skulle denne afgørelse give TDC ret til at klippe i konkurrenternes kabler vil Tele2 søge at indbringe sagen for teleklagenævnet og anmode om at anken får opsættende virkning.

TDC ønskede ikke at kommentere striden forud for afgørelsen fra Telestyrelsen.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere