Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

SAS satser på centralt it-overblik

Tema: SAS er i gang med at indføre services i virksomhedens it-arkitektur. Med et stigende antal services melder behovet sig for et centralt overblik hos flyselskabet

Med 40-50 webservices er det stadig muligt for Magnus Clarving, chef for Corporate & Agent Systems i Airline IT hos SAS, at bevare overblikket over de services, han er ansvarlig for.

Men når antallet af services vokser yderligere – hvilket Magnus Clarving er overbevist om vil ske – er der behov for en bedre styring end i dag.

Masser af problemer

SAS Airline IT står for de kommercielle systemer som reservations- og billetteringsystemer, og produktions-systemer som planlægning af service for fly og systemer for kabinepersonalet.

Antallet af de kommercielle systemer alene overstiger 60, og her er eksempelvis online web-booking implementeret med en serviceorienteret arkitektur.

Magnus Clarving og hans afdeling har forsøgt at foregribe, hvilke problemer en serviceorienteret arkitektur kan give.

- Vi har identificeret en række potentielle problemer. Det er områder, som hvordan man håndterer fejlfinding, hvordan man får et overblik over services, hvem er serviceproducenter og hvem er service-brugere, hvilke services anvendes af hvem samt hvem og hvad vil blive berørt, hvis vi ændrer i en web service. I dag ved vi det, da vi ikke har så mange webservices. Senere vil vi få brug for hjælp for at kunne håndtere det ordentligt. Derfor har vi brug for et værktøj, siger Magnus Clarving.

Lang vej til overblik

Airline IT mener, at nogle af de potentielle problemer kan løses ved hjælp af SOA-repository, CentraSite fra Software AG.

Et samlet overblik over de tilgængelige services, deres sammenhæng og den tekniske dokumentation.

- I første omgang anvender vi vores repository til at dokumentere SOA. Det anvendes af vedligeholdelsesafdelingen. Vi anvender ikke selve UDDI-registeret, som er en del af CentraSite. Det vil komme senere, siger Magnus Clarving.

Ud over behovet for et overblik over services mener Magnus Clarving, at versionskontrol af services vil blive en udfordring på lang sigt.

I dag anvendes services mest internt i SAS, hvilket giver kontrol over service-konsumenterne.

Det vil ikke være tilfældet i fremtiden, når services bliver brugt af service-konsumenter uden for SAS som for eksempel tredjeparts websteder, der vil sælge flybilletter.

Det kan give udfordringer med at styre versioneringen af nye services.

- Hvorvidt der skal laves en helt ny service eller blot en version af den gamle service, hvis input- og output-parametrene skal ændres, afhænger blandt andet af antallet af service-konsumenter, siger Magnus Clarving.

SOA giver ikke altid mening

Konsulenter, analytikere og leverandører foreslår, at eksempelvis spørgsmål om versionering af services samt den generelle kontrol med den serviceorienterede arkitektur varetages af et såkaldt SOA Governance Board.

Her sidder it-folkene sammen med beslutningstagere fra forretningen og prioriterer udviklingen af SOA.

SAS har ikke et SOA Governance Board, men en arkitektur-afdeling, der er ansvarlig for it-arkitekturen i SAS.

Kost-effektivt

- It-arkitekturstrategien siger, at web services skal anvendes, når det er kosteffektivt. Det betyder ikke, at al implementering skal være service-baseret. Der er således ikke en overordnet plan for SOA, men der foregår en vurdering fra sag til sag om, hvorvidt der skal laves en webservice for en given forretningslogik, siger Magnus Clarving.

Magnus Clarving ser SOA som en balancegang mellem en mere fleksibel it-mæssig understøttelse af forretningen og en større kompleksitet for it-afdelingen.

- SOA er en måde at implementere mere løstkoblede systemer. For forretningen vil det reducere time-to-market, da vi har services, der kan kombineres til at understøtte nye eller ændrede forretnings-processer. Det vil også minimere data-redundans og give bedre kvalitet i systemerne, mener Magnus Clarving.

Åndenød i it-afdelingen

Fordelen for forretningen kommer dog på bekostning af et mere kompliceret it-miljø for it-afdelingen.

- Webservices har tendens til at gøre det mere komplekst. Det kræver mere arbejde, men gør det samtidigt mere fleksibelt. Der skal dokumenteres mere. Samtidig bliver fejlfinding og test mere besværligt. Det bliver sværere at finde årsagen til en eventuel fejl, vurderer Magnus Clarving.

Ideen om en serrviceorienteret arkitektur er ikke ny for Airline IT.

- Vi har arbejdet med serviceorienteret arkitektur i lang tid. Vi startede tidligt med DCOM, som også er en serviceorienteret arkitektur. DCOM anvender vi stadig, siger Magnus Clarving og tilføjer, at en anden serviceorienteret arkitektur, CORBA, også anvendes rundt omkring i SAS.

Udviklingen af web services til den nye serviceorienterede arkitektur sker i både .Net og i Java EE.

- Det er mest nye systemer der er serviceorienterede. Oftest er det Intel-platforme med .Net-applikationer. Vi arbejder dog også med .Net-baserede web services, der giver adgang til vores Cobol-programmer på vores Unisys-mainframe. På den måde kan vi genbruge vores forretningslogik på mainframen, fortæller Magnus Clarving.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere