Dansk BI-produkt skal redde liv på hospitalerne

Edison-nomineret: Iværksættervirksomheden Daintel har solgt business intelligence-produktet CIS til ni danske hospitaler. Produktet skal være med til at sætte en stopper for de fejlmedicineringer, der medfører følgesygdomme og i sjældne tilfælde koster patienter livet.

Virksomhedsledere har i årevis brugt analytiske applikationer, eller såkaldt Business Intelligence (BI)-software, før vigtige, forretningskritiske beslutninger.

BI har derimod ikke været anvendt på hospitalers intensivafdelinger, hvor lægerne i vidt omfang har været overladt til egen hukommelse og viden, når de har truffet hurtige beslutninger for patienter i livstruende situationer.

Måske er det derfor, der er sket mange fejl, og det har virksomheden Daintel tænkt sig at gøre noget ved med et nyt BI-produkt.

Fejl koster menneskeliv

Så sent som i august i fjor viste en undersøgelse, foretaget på Viborg Sygehus og bragt i Ugeskrift for Læger, at 69 procent af akut indlagte patienter udsættes for fejlmedicinering.

Ud af 48 patienter havde 34 været berørt af fejl. For flertallet af patienterne fik fejlene ingen alvorlige konsekvenser, men i hvert femte tilfælde kunne de føre til alvorlige skader.

Overføres tallene til landsplan, svarer det til, at 7.000 akut indlagte patienter oplever det, man i sygehusvæsnet kalder ”en utilsigtet hændelse på grund af medicinfejl” om året.

Vel at mærke fejl, som for nogle patienters vedkommende kan betyde døden.

I USA har Center for Disease Control regnet sig frem til, at medicineringsfejl på hospitaler årligt koster 90.000 amerikanere livet.

Business Intelligence kan reducere fejl

Derfor har Daintel udviklet software-produktet CIS, som er baseret på Business Intelligence og Data Mining filosofier.

Patrick Hulsen, stifter og administrerende direktør for Daintel, fortæller, at udfordringen for lægerne på landets intensivafdelinger i dag ikke er at få fremskaffet information, men at få data registreret, arkiveret, gjort tilgængelig og analyseret.

- Det handler om at få samlet alle data om tidligere behandlinger, medicin og lignende og gjort dem tilgængelige, så lægerne hurtigt kan få adgang til dem, når patienten skal behandles, siger Patrick Hulsen.

Det vigtigste er derfor at få dokumenteret behandlingerne på intensivafdelingerne, så lægerne kan sammenligne resultater, få valide statistiske data, identificere forskelle i resultater og blive enige om, hvordan man implementerer nye og bedre procedurer.

- Lægestandens største udfordring lige nu er, hvordan de højner kvaliteten af dokumentationen, uden at de bliver overlæsset med endnu flere administrative byrder. CIS er udviklet fra et klinisk perspektiv og registrering er integreret i det daglige arbejde, så det ikke koster lægerne ekstra arbejdstid, siger han.

Rigshospitalet er begejstret

Klinikchef og overlæge dr. Med. Jan Bonde fra Intensiv Terapi Klinik 4131 på Rigshospitalet er godt tilfreds med CIS.

- Systemet er brugervenligt, overskueligt og let at betjene. En af de største fordele ved systemet er dets evne til at levere alle relevante behandlings- og driftsmæssige data, hvilket er en forudsætning for en optimal faglig og økonomisk drift af en intensiv afdeling, siger han.

CIS fungerer sammen med de mange forskellige udgaver af elektroniske patientjournaler (EPJ), som allerede i stort omfang anvendes på de danske sygehuse, og det bruges i dag på ni danske intensivafdelinger.

Nu går Daintel efter at få produktet afsat på det internationale marked for produkter til sundhedssektoren, der årligt er 3.000 milliarder dollars værd.

- Vi er gået på jagt efter internationale partnere, der kan hjælpe os på vej. Vi har haft besøg af læger fra Belgien, Canada og USA, hvor vi nu leder efter et hospital, der vil teste vores software, siger Patrick Hulsen.

Daintel var blandt de 10 danske it-iværksættere, som kvalificerede sig til finalen om Edison-prisen 2007. Computerworld præsenterer i den kommende tid alle de nominerede selskaber og deres produkter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, Aarhus – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

03. juni 2025 | Læs mere