Webhoteller skovler millioner ind

Hosting er blevet big business, hvor få store selskaber dominerer markedet for webhoteller og domæner. Og selskaberne skovler penge ind på grund af stordriftsfordelene.

Markedet for webhoteller og domæneregistreringer er langt mere lukrativ, end de lave priser umiddelbart lægger op til.

For de danske webhoteludbydere handler det i stadig højere grad om stordriftsfordele. Til trods for priser helt ned til nogle få kroner per måned for et webhotel viser Computerworlds analyse, at der tjenes over 35 millioner kroner årligt på danskernes hjemmesider.

I de glade pionerdage kunne alle og enhver med lidt teknisk snilde udbyde webhoteller fra en server i privaten med et 14.4 modem.

De dage er overstået.

I dag handler det om topsikrede og døgnovervågede serverrum fyldt med rackskabe, redundante strømkredse, batteri-backup og dieselgeneratorer. Det hele forbundet direkte til et fiberbaseret internet backbone og udstyret med avancerede røg-alarmsystemer og separate nedkølingssystemer, der ikke lader industriel produktion meget efter. Her er spejlede SCSI-diske og daglig backup til eksterne lokationer.

De store webhoteller er i dag ved at blive egentlige driftscentre med forbillede i blandt andet bankernes it-drift.

Indtjening på himmelflugt

Af den samlede bestand på godt 780.000 danske domæner sidder de fem største udbydere på tilsammen en tredjedel af markedet.

De ti største udbydere hoster ikke færre end 330.000 domæner.

Førstepladsen indtages suverænt af One.com med 94.254 dk-domæner. På andenpladsen hoster DanDomain A/S 58.120 domæner og top 3 rundes af med A/S ScanNet og deres 34.560 danske domæner under samme tag.

I ordets egentlige forstand er det netop stordriftsfordelene, som afspejles meget kontant på selskabernes bundlinje.

Administration, support, linjer og serverrum er dyre i drift, og jo flere domæner og webhoteller man driver, jo lavere bliver enhedsomkostningerne. Og det er der penge i.
Mange penge.

Ifølge analysevirksomheden IDC vil det samlede danske marked for webhosting overstige en kvart milliard kroner om få år. Alene de fem største udbydere har i de seneste fire regnskabsår fordoblet deres bruttofortjeneste fra 40,2 millioner kroner til 82,9 millioner kroner.

Samtidig er indtjeningen på himmelflugt. Det samlede overskud hos de fem største udbydere er på over 31 millioner kroner. Alene ScanNet med hovedsæde i Kolding har over de seneste fire år tjent over 54 millioner kroner efter skat.

Ejerne er stadig de oprindelige stiftere, og et eventuelt salg af deres livsværk ville give dem pæne placeringer på listen over Danmarks rigeste it-folk. En forsigtig værdiansættelse af selskabet vil være mindst 150-200 millioner kroner.

Hemmelig succeshistorie

Også hos Danmarks næststørste webhoteludbyder, Dan-
Domain A/S, er der grund til at smile over de økonomiske resultater. Randers-virksomheden tjente sidste år over 10 millioner kroner efter skat.

Den danske webhotelbranche har dog længe været en næsten hemmelig succeshistorie.

Det er historien om, at den, der lever stille, lever godt. Det bekræftes ikke mindst af branchens største selskab, One.com, der i 2002 lancerede hidtil uhørt billige webhotel-produkter.

Siden da har One.com holdt lav profil i medierne, men til gengæld skabt en succes med 250.000 kunder.

Stifteren Jacob Nordestgaard Jensen opholder sig som regel i Dubai i de Forenede Arabiske Emirater, hvor One.com har et datterselskab i Dubai Internet City, en skattefri frihandelszone.

Ifølge de senest tilgængelige regnskabstal tjente selskabet bag One.com blot 116.000 kroner i 2005. Det danske regnskab dækker imidlertid kun en lille del af aktiviteterne, der er spredt ud på selskaber i Dubai, England og på Madeira.

One.com var sammen med Cliche.dk de første med rendyrkede lavpris-webhoteller.

Det satte et udskilningsløb i hostingbranchen igang, hvor der løbende ryddes ud blandt de mindre udbydere, der opkøbes af større og kapitalstærke udbydere.

Færre webhoteller

I dag er der omkring 150 webhoteludbydere tilbage. I starten af det nye årtusinde var der tre-fire gange så mange.

Hos ScanNet i Kolding er man især vokset organisk, men har også overtaget ACOMMA ApS, der selv var et sammenskudsgilde af aktiviteter fra Web-sale I/S, Acomma.com og 2Kweb ApS. Og i 2003 købte Scannet alle hostingaktiviteter fra Telia.

I underskoven lige uden for top 10 finder man blandt andre Danaweb A/S med 6.633 domæner, uni2.dk (3.582 domæner), pil.dk (3.712 domæner), Ventelo Webpartner (7.621 domæner) samt buydomains.dk/hostzero.dk med 8.010 dk-domæner.

Flere af disse vil formentlig indgå i den fremtidige konsolidering sammen med de øvrige aktører i top 10.

Alle de hjemlige webhoteller blegner dog i sammenligning med Wild West Domains, Inc. der med flere end 10,8 millioner domæner er verdens største udbyder.

Denne artikel stammer fra avisen Computerworld
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Apple pumper milliarder ind i optisk laser-selskab - rygterne tager til om nye planer
Apple smider nu 2,5 millarder kroner efter Apple-partneren II-VI der fremstiller optiske lasere. Og det kunne sætte skub i en VR-udvikling.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.