Webhoteller skovler millioner ind

Hosting er blevet big business, hvor få store selskaber dominerer markedet for webhoteller og domæner. Og selskaberne skovler penge ind på grund af stordriftsfordelene.

Markedet for webhoteller og domæneregistreringer er langt mere lukrativ, end de lave priser umiddelbart lægger op til.

For de danske webhoteludbydere handler det i stadig højere grad om stordriftsfordele. Til trods for priser helt ned til nogle få kroner per måned for et webhotel viser Computerworlds analyse, at der tjenes over 35 millioner kroner årligt på danskernes hjemmesider.

I de glade pionerdage kunne alle og enhver med lidt teknisk snilde udbyde webhoteller fra en server i privaten med et 14.4 modem.

De dage er overstået.

I dag handler det om topsikrede og døgnovervågede serverrum fyldt med rackskabe, redundante strømkredse, batteri-backup og dieselgeneratorer. Det hele forbundet direkte til et fiberbaseret internet backbone og udstyret med avancerede røg-alarmsystemer og separate nedkølingssystemer, der ikke lader industriel produktion meget efter. Her er spejlede SCSI-diske og daglig backup til eksterne lokationer.

De store webhoteller er i dag ved at blive egentlige driftscentre med forbillede i blandt andet bankernes it-drift.

Indtjening på himmelflugt

Af den samlede bestand på godt 780.000 danske domæner sidder de fem største udbydere på tilsammen en tredjedel af markedet.

De ti største udbydere hoster ikke færre end 330.000 domæner.

Førstepladsen indtages suverænt af One.com med 94.254 dk-domæner. På andenpladsen hoster DanDomain A/S 58.120 domæner og top 3 rundes af med A/S ScanNet og deres 34.560 danske domæner under samme tag.

I ordets egentlige forstand er det netop stordriftsfordelene, som afspejles meget kontant på selskabernes bundlinje.

Administration, support, linjer og serverrum er dyre i drift, og jo flere domæner og webhoteller man driver, jo lavere bliver enhedsomkostningerne. Og det er der penge i.
Mange penge.

Ifølge analysevirksomheden IDC vil det samlede danske marked for webhosting overstige en kvart milliard kroner om få år. Alene de fem største udbydere har i de seneste fire regnskabsår fordoblet deres bruttofortjeneste fra 40,2 millioner kroner til 82,9 millioner kroner.

Samtidig er indtjeningen på himmelflugt. Det samlede overskud hos de fem største udbydere er på over 31 millioner kroner. Alene ScanNet med hovedsæde i Kolding har over de seneste fire år tjent over 54 millioner kroner efter skat.

Ejerne er stadig de oprindelige stiftere, og et eventuelt salg af deres livsværk ville give dem pæne placeringer på listen over Danmarks rigeste it-folk. En forsigtig værdiansættelse af selskabet vil være mindst 150-200 millioner kroner.

Hemmelig succeshistorie

Også hos Danmarks næststørste webhoteludbyder, Dan-
Domain A/S, er der grund til at smile over de økonomiske resultater. Randers-virksomheden tjente sidste år over 10 millioner kroner efter skat.

Den danske webhotelbranche har dog længe været en næsten hemmelig succeshistorie.

Det er historien om, at den, der lever stille, lever godt. Det bekræftes ikke mindst af branchens største selskab, One.com, der i 2002 lancerede hidtil uhørt billige webhotel-produkter.

Siden da har One.com holdt lav profil i medierne, men til gengæld skabt en succes med 250.000 kunder.

Stifteren Jacob Nordestgaard Jensen opholder sig som regel i Dubai i de Forenede Arabiske Emirater, hvor One.com har et datterselskab i Dubai Internet City, en skattefri frihandelszone.

Ifølge de senest tilgængelige regnskabstal tjente selskabet bag One.com blot 116.000 kroner i 2005. Det danske regnskab dækker imidlertid kun en lille del af aktiviteterne, der er spredt ud på selskaber i Dubai, England og på Madeira.

One.com var sammen med Cliche.dk de første med rendyrkede lavpris-webhoteller.

Det satte et udskilningsløb i hostingbranchen igang, hvor der løbende ryddes ud blandt de mindre udbydere, der opkøbes af større og kapitalstærke udbydere.

Færre webhoteller

I dag er der omkring 150 webhoteludbydere tilbage. I starten af det nye årtusinde var der tre-fire gange så mange.

Hos ScanNet i Kolding er man især vokset organisk, men har også overtaget ACOMMA ApS, der selv var et sammenskudsgilde af aktiviteter fra Web-sale I/S, Acomma.com og 2Kweb ApS. Og i 2003 købte Scannet alle hostingaktiviteter fra Telia.

I underskoven lige uden for top 10 finder man blandt andre Danaweb A/S med 6.633 domæner, uni2.dk (3.582 domæner), pil.dk (3.712 domæner), Ventelo Webpartner (7.621 domæner) samt buydomains.dk/hostzero.dk med 8.010 dk-domæner.

Flere af disse vil formentlig indgå i den fremtidige konsolidering sammen med de øvrige aktører i top 10.

Alle de hjemlige webhoteller blegner dog i sammenligning med Wild West Domains, Inc. der med flere end 10,8 millioner domæner er verdens største udbyder.

Denne artikel stammer fra avisen Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere