EU-copyrightlov truer ISP’erne

Internetudbyderne kan komme i fedtefadet, hvis deres kunder deler copyrightbeskyttet indhold. Det er konsekvensen af et direktiv fra EU, som netop nu er i behandling.

Computerworld News Service: Nogle parlamentsmedlemmer vil begrænse direktivet, så det kun omfatter de brud på ophavsretten der er sket i kommercielt øjemed.

Med andre ord kan en teenager ulovligt downloade tusindvis af sange og dele dem videre, uden at det kan få retslige konsekvenser.

Modstanderne raser over, at direktivet er begrænset til de lovbrydere, som vil tjene penge på ulovlighederne.

De mener, at begrænsningen gennemhuller loven og udstiller EU som hyklere, fordi både EU og USA tidligere har kritiseret Kina for en tilsvarende lovgivning.

Begrænsningen af direktivet til kun at gælde brud på ophavsretten med økonomisk vinding for øje blev tilføjet i sidste måned, da direktivet blev diskuteret af parlamentet.

Siden hen har den liberale gruppe i Europa-Parlamentet talt for at få tilføjelsen sløjfet.

Uklar lovgivning

En række forbrugerorganisationer, herunder Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII), har skrevet til parlamentsmedlemmerne og bedt dem om at ignorere den liberale gruppes forslag.

Forbrugerorganisationerne mener, at direktivets rækkevidde bliver for uigennemsigtig.

”Det er et forfærdeligt forslag. Hvordan skal domstolene håndtere denne usikkerhed? I sidste instans kan det ende med at EF-Domstolen skal afgøre det. På den måde bliver der vedtaget et direktiv, som vi ikke kender omfanget af,” siger analytiker i FFII Ante Wessels.

En anden kontroversiel del af direktivudkastet handler om at understøtte eller incitere såkaldte IP-lovbrud.

Her er formuleringerne uklare, mener flere i it-branchen. Når der er store sanktioner i udsigt, så vil det afskrække folk, især i softwarebranchen, fra at være innovative.

Rammer internetudbyderne

I teorien kan ethvert netværk være ulovligt, hvis det formidler materiale, der bryder ophavsretten.

En internetudbyder kan udføre en ulovlig handling, hvis en af kunderne overtræder ophavsretten.

Samtidig kan en softwareudvikler blive ramt, hvis han eller hun uden hensigt kommer til at bryde en anden udviklers copyrigth.

I realiteten vil loven ikke gøre den store forskel, da mange af landene i EU allerede har sanktioner mod ip-relateret kriminalitet. Direktivet vil harmonisere reglerne i EU, siger de parlamentsmedlemmer, der er tilhængere af direktivet.

Oversat af Christian Carlsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere